Google v Česku už nebude jako dříve. Taťána le Moigne, která zde zakládala jeho pobočku, odchází
Taťána le Moigne byla zatím jedinou šéfkou české pobočky americké společnosti Google. (Foto: Google)

Google v Česku už nebude jako dříve. Taťána le Moigne, která zde zakládala jeho pobočku, odchází

1. bře 2024 Ondřej Černý 3 min

Přestupný rok přichází jednou za čtyři roky, ale zprávy podobného typu jsou ještě méně četné. A když někdo 18 let vede českou pobočku jedné ze zásadních světových firem a oznámí svůj odchod, je to velká zpráva. Zvlášť v případě respektované první dámy českého internetu.

V roce 2006, když Google otevíral své zastoupení v České republice, se Taťána le Moigne stala jeho vůbec první zdejší zaměstnankyní. Za sebou v tu dobu  už měla působení ve společnostech Hewlett-Packard a Microsoft, kde poznala práci v jeho pobočkách v Praze, Mnichově a Londýně.

Postupně se jí dařilo v Česku budovat oblíbenou a respektovanou značku, která se v roce 2011 stala jedničkou na zdejším trhu vyhledávání. Do té doby se totiž Seznamu dařilo to, co bylo v rámci většiny světových trhů naprosto nepředstavitelné - porážet hegemona jménem Google.

Kromě české pobočky postupně Taťána le Moigne přebírala vedení Googlu také na Slovensku, Maďarsku a Rumunsku. Dlouhodobě se umisťovala mezi nejvíce vlivnými ženami v Česku, zároveň se soustavně snažila v oblastech vzdělávání a podpory žen v IT, mentoringu a leadershipu napomáhat tomu, aby v nejrůznějších technologických a fintechových oborech přibývalo žen, a to i na nejvyšších pozicích.

Proto jako zjevení zapůsobilo její oznámení, že se po téměř 18 letech rozhodla společnost Google opustit. „Cítím se skvěle, když vím, že opouštím firmu a tým ve skvělé kondici. A i když se velmi těším na to, co mi budoucnost přinese, část mého já se smutně loučí s mnoha kolegy a také s touto neuvěřitelnou kapitolou mého života,“ uvedla ve svém prohlášení na profesní síti Linkedin.

PŘEČTĚTE SI: Ráno jsem si šel zaběhat a bylo mi jasné, že musím skončit. Ex-CEO Phonexie o sabatiklu a dobíjení energie

Vždy budu vděčná za příležitost přinést Google do Česka, učit se a moci poznat některé z nejlepších kolegů a lídrů mého profesního života,“ konstatuje dále s tím, že jejím dlouhodobým posláním bylo „pomáhat Česku inovovat, učit se a prosperovat“, přičemž na této cestě volila přístup, který popsala slovy „usmívat se a dosáhnout změn“.

Inspiraci přitom čerpala od špiček společnosti Google a rad, které od nich dostala. Její perspektivy a styl přemýšlení tak formovaly těžké váhy světového byznysu. Bývalý obchodní ředitel Googlu Mo Gawdat ji zaujal motivačním „jsi tak dobrá, jak si myslíš, že jsi“, bývalý viceprezident a šéf obchodu Googlu Nikesh Arora pak výzvou „máš skvělou strategii, teď ji naplň“. Samotný spoluzakladatel společnosti Larry Page ji nabádal k tomu, ať „přemýšlí desetinásobně“ a současný výkonný ředitel Sundar Pichai pak aby uvažovala „z dlouhodobého hlediska“.

Pro osobní a profesní růst není nic lepšího, než když člověka inspirují a motivují výjimeční lidé. Měla jsem to štěstí, že jsem se mohla 18 let neustále učit a dokonce jsem za to dostala zaplaceno! Členové mého týmu a kolegové nikdy nebyli jen kolegové a Google nikdy nebyla jen práce,“ napsala také Taťána le Moigne.

Po svém konci v Googlu Taťána le Moigne plánuje určitý čas odpočívat. (Foto: Google)

Odcházím s neuvěřitelnými vzpomínkami a cítím se až nepříjemně nadšená z objevování života s prázdným kalendářem,“ uzavřela své veřejné loučení se společností Google zatím jediná šéfka jeho českého zastoupení. Než bude jmenován její nástupce, přebírá řízení české pobočky viceprezident Googlu pro střední a východní Evropu Patrick Warnking.

PŘEČTĚTE SI: Jsme v době, kdy technologiím nerozumí ani mladá generace. Společnost není na digitální útoky připravená, říká Vlček

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články