Seed Starter České spořitelny bude mít nového šéfa, Jiří Skopový odchází
Během čtyř let dokázal Jiří Skopový rozšířit inkubační program pro startupy do tří různých zemí. (Foto: Seed Starter ČS)

Seed Starter České spořitelny bude mít nového šéfa, Jiří Skopový odchází

16. led 2024 Ondřej Černý 2 min

Po necelých čtyřech letech ve vedení inkubačního programu bankovního domu je Jiří Skopový připraven přijmout novou výzvu. S týmem kolegů vybudoval investiční fond, který dosud investoval nižší stovky milionů korun. A po České republice dokázal rozjet jeho pobočky také na Slovensku a v Rumunsku.

Rozhodl jsem se opustit svou pozici generálního ředitele v Seed Starter ČS. Bylo to neuvěřitelné dobrodružství být součástí oceánu Erste. Mnoho jsem se toho tady naučil a jsme za tuto zkušenost opravdu vděčný,“ uvedl Skopový v prohlášení na profesní síti Linkedin.

Zdůraznil, že od začátku roku 2020, kdy s budováním struktury Seed Starter ČS začínal, jako jediný na plný úvazek, se mu společně s týmem kolegů podařilo zainvestovat a podpořit devět startupů, kterým se v současnosti velmi dobře daří. Patří mezi ně například platforma pro investování do úvěrů zajištěných nemovitostmi Investown, Signi, umožňující elektronické podepisování dokumentů prostřednictvím webové aplikace nebo Born Digital, AI platforma pro řešení zákaznických služeb.

Náš úžasný tým byl hnací silou úspěchu Seed Starteru, který klientům přinesl nová inovativní řešení a zdvojnásobil ocenění našeho startupového portfolia,“ doplnil Skopový. Fond pod jeho vedením během čtyř let zaznamenal výrazné zhodnocení vložených a vykázal nárůst reálné hodnoty o více než 200 procent.

Program, který pomáhá startupům s go-to-market fází a zapojuje externí projekty do prostředí České spořitelny, se kromě České republiky podařilo rozšířit také na Slovensko a loni na podzim také do Rumunska. V plánu je tam letos investovat do zajímavých startupů dva miliony eur a během příštích pěti let částku ve výši pět milionů eur.

Zároveň program Seed Starter umožňuje zapojení externích projektů do prostředí České spořitelny také formou partnerství bez inkubace a investice. Takto struktura pomohla ke strategickému partnertví s velkým bankovním domem například společnostem Woltair nebo SolidSun.

Než se zkušený manažer pustil do budování inkubačního programu pro startupy, vedl jako generální ředitel českou a slovenskou pobočku Dun & Bradstreet (dříve Bisnode) nebo působil na vysokých manažerských pozicích ve společnosti Konica Minolta nejen v Evropě, ale také v Singapuru.

Pokud jde o další profesní kroky, případní zájemci stále mají šanci. „Jsem připraven přijmout novou výzvu, která není daleko od toho, co jsem dělal v posledních čtyřech letech,“ má Skopový jasno v tom, čemu by se v dalším období chtěl věnovat.

PŘEČTĚTE SI: Startupový program Seed Starter míří na Slovensko. V příštím roce chce expandovat do dalších zemí, kde působí skupina Erste

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články