Reklamu čistí do chodníku dešťovou vodou. Aqua Ads se daří i v krizi a teď pomocí řas čistí také vzduch

Reklamu čistí do chodníku dešťovou vodou. Aqua Ads se daří i v krizi a teď pomocí řas čistí také vzduch

27. led 2021 Zuzana Keményová 5 min

Aqua Ads jsou hodně netradiční reklamka. Dělají reklamu, která okolí neznečišťuje, naopak spíš prospívá – například vyčistí kus chodníku nebo vytvoří reklamu z mechu, který roste, odpráší vzduch a zkrášluje okolí. Pandemie koronaviru Aqua Ads nepomohla, ale ani je nepoložila. Teď navíc přicházejí s projektem Helena, fotobioreaktorem, který pomocí řas dokáže zbavit vzduch oxidu uhličitého.

Reklama nemusí být vždy jen křiklavý billboard, leták, který skončí v koši, nebo odlupující se plakát. Zakladatelé agentury Aqua Ads si řekli, že reklama se dá dělat mnohem šetrněji a nápaditěji, a hlavně bez toho, aby kazila vizuální pocit z města nebo znečišťovala životní prostředí. Třeba tím, že se vyčistí do chodníku. S touto myšlenkou založil Pavel Jeřábek v roce 2014 agenturu Aqua Ads. A po roce se ke němu připojil ještě kamarád David Petrbok.

Nápad dělat reklamu s hlubším smyslem se začal celkem rychle úročit. Jeřábek dal do začátku Aqua Ads ze svých peněz sto tisíc korun, a jak sám říká, malým zázrakem bylo, že se tahle investice vrátila hned po druhé zakázce. „Investice do každého dalšího projektu šla vždy ze zisku. Nemáme do této doby žádné cizí zdroje a v další pětiletce ani nepočítáme se vstupem cizího kapitálu, říká pro StartupJobs Newsroom osmadvacetiletý Jeřábek, který původně vystudoval obor Mezinárodní obchod na pražské VŠE.

Pavel Jeřábek je zakladatelem agentury Aqua Ads. Agentura má dnes několik divzií a on funguje jako spojka mezi nimi. (Foto: Aneta Benefiktová)

Celé kouzlo reklam Aqua Ads spočívá ve hře se špínou a vodním tlakem. Motivy tvoří tím, že za pomocí vysokotlakého paprsku vody vyčistí přes speciálně vyrobenou ocelovou šablonu kontrast mezi čistou a špinavou částí. Výsledný motiv tedy vytvoří přírodní cestou do špíny chodníku bez použití barev nebo laků. „Pro čištění používáme dešťovou vodu. Motiv vydrží na chodníku viditelný přibližně tři až osm týdnů, záleží na povětrnostních vlivech,“ dodává Jeřábek. Přesnou cenu své reklamy Aqua Ads neuvádějí, ale tvoří ji prý více faktorů. Například jen náklady na povolení a pronájem daného místa k aplikaci reklamy tvoří až 80 procent z nákladů.

Firmy chtějí výjimečnou reklamu s prvky CSR

Celou agenturu teď tvoří přibližně čtrnáct lidí a firma se rozvětvila na několik částí. Agentuře se daří, reklamu si objednávají jak přímí klienti, tak klienti v zastoupení reklamních agentury a jejich poměr je tak půl na půl. „Přímými klienty jsou malí živnostníci, kterým šlo třeba o to označit svoji provozovnu legální cestou a hlavně co nejekologičtěji. Velkým reklamním agenturám naopak doplňujeme spektrum nabízené venkovní reklamy o novou možnost, která má přesah v sociální odpovědnosti a je vždy legální,“ dodává Jeřábek.

Aqua Ads tak vystříkali reklamu pro Dáme Jídlo, Reebok, O2, Footshop, Pumu, Redbull, Liftago a mnoho dalších. Například O2 je pro ně jedním z nejvýznamnějších klientů. Marketingové oddělení O2 hledalo nový typ informačního značení pro místa s nejrychlejším připojením 4G LTE. „Jejich CSR oddělení však hledalo něco výjimečného. Naše bezodpadové značení, pro jehož realizaci využíváme dešťové vody nebo vody užitkové, pro ně bylo volbou, a omezili tak počet klasických outdoorových kampaní v těchto místech,“ dodávají Aqua Ads na svých stránkách.

Pandemický rok 2020 ale pocítili i Aqua Ads. Celý trh marketingu zažil podle Jeřábkových slov mohutné změny v tom, jaká média začaly firmy ke své reklamě poptávat. Aqua Ads venkovní alternativní reklamu omezili zcela na minimum a v Praze dokonce v roce 2020 nevyčistili do chodníku ani jednu reklamu. Celou agenturu držel nad vodou výkonnostní marketing (online marketingové aktivity, které se dají přesně sledovat a měřit, pozn. red.), což je další z částí firmy. V některých silných měsících přinášel zisky i eventový prostor, který Aqua Ads rovněž zřídili. Sídlí v proslulém bývalém obchodním domě Máj na pražské Národní třídě, v jeho 4. patře se spektakulárním výhledem. Díky těmto dalším aktivitám se obrat firmy jako celku nesnížil, ale rostl ve stejném tempu jako v letech před pandemií.

Jedna z realizací pro Prague Metronome Festival z roku 2016. (Foto: Archiv Aqua Ads)

Reaktor s řasami čistí vzduch

Aqua Ads se ale od samého začátku profilují nejen jako reklamní agentura, ale jako organizace, která hledá udržitelné alternativy ke klasické komerční prezentaci firem. „Při vzniku Aqua Ads jsme hledali řadu dalších možností ekologické prezentace podniků. Jedním z nich bylo v roce 2016 takzvané Moss graffiti, tedy nápisy vytvořené z mechů, které neustále rostou, mění se, a mohou tak i čistit vzduch,“ popisuje Jeřábek.

S myšlenkou vytvořit inovaci s potenciálem zlepšit kvalitu ovzduší vznikl i projekt Helena – fotobioreaktor, který pomocí řas dokáže čistit vzduch. Helena už existuje v prototypu a je umístěná právě ve 4. patře Máje. Projekt stál přibližně půl milionu korun a Aqua Ads jej financovali z vlastních zdrojů, bez investora. „Fotobioreaktor Helena je jedním z prvních námi vyrobených zařízení na omezení množství CO2 v atmosféře. Jedná se o uzavřené kultivační prostředí s regulovatelnými vstupy a výstupy. Pěstujeme zde autonomně chlorellu vulgaris (druh zelené mikrořasy, pozn. red.), která při fotosyntéze vyniká vysokým tempem růstu a velkým množstvím spotřebovaného CO2. Zároveň produkuje vzduch bohatý na kyslík,“ vysvětluje Jeřábek podstatu projekt, který Aqua Ads započali loni.

Takový fotobioreaktor o objemu zhruba sto litrů roztoku dokáže být podle Jeřábka více než 300krát efektivnější než stromy. Chlorella dokáže díky biofixaci zachytit mezi 40 – 90 % oxidu uhličitého, který fotobioreaktorem prochází. „Navíc prakticky bez další spotřeby vody, protože mezi jednotlivými cykly růstu chlorelly vodu znovu recyklujeme, dodává Jeřábek. Vedlejším produktem tohoto řasového reaktoru je tvorba biomasy, která se dá použít v doplňcích stravy, v zemědělství, ale i při výrobě biopaliv.

Fotobioreaktor Helena je umístěný ve 4. patře bývalého Máje v Praze. Řasa chlorella zachycuje CO2 ze vzduchu. (Foto: Pavel Jeřábek)

Helena je podle Jeřábka cestou, která pomůže omezit množství CO2 hlavně ve městech a na místech, kde se nedají bez omezení sázet stromy. Aqua Ads už začali jednat se správou městského majetku v Praze, ale i průmyslovými podniky. „Jmenovitě s minipivovary a jednou spalovnou odpadů. Patentovat biologický proces, který stojí za životem na Zemi a byl vytvořen před cca 1,5 miliardami let, nebude jednoduché,“ říká ve vtipu Jeřábek. Chtějí ale žádat o ochranu průmyslového vzoru na technologii řízení kultivace této řasy.

Podle Jeřábka může být Helena vykopnutím diskuse o možnostech zachycování CO2 za pomocí biologických procesů. Aby měla skutečný efekt a dokázala snížit CO2 v atmosféře, musela by se realizovat v mnohem větším měřítku. A na to by Aqua Ads potřebovali investici v řádu stovek milionů korun a více.

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články