Pták je volný, vzkázal Musk a spustil revoluci Twitteru. Záhuba platformy to není, říká novinář
Elon Musk spustil po převzetí Twitteru čistku. Změny nejspíš čekají i uživatele oblíbené platformy. foto: Pixabay.com

Pták je volný, vzkázal Musk a spustil revoluci Twitteru. Záhuba platformy to není, říká novinář

5. lis 2022 Anna Jurečková, Jakub Dvořák 4 min

V kauze týkající se převzetí Twitteru miliardářem Elonem Muskem je po několika měsících jasno. Pár týdnů před začátkem soudního procesu kvůli neuskutečněné akvizice nakonec sociální síť skutečně koupil. A to za v dubnu dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii, což celý podnik ohodnocuje na 44 miliard dolarů (cca 1,1 bilionu korun).  Ve společnosti však rázem nezůstal kámen na kameni. Vizionář, který stojí za projekty Tesla či SpaceX rozjel masivní propuštění, které zavání spíš čistkou.

„Pták je volný,“ napsal nejbohatší muž světa na svůj twitterový účet minulý týden v pátek. Tedy krátce poté, co vyhodil vedoucí pracovníky Twitteru, rozpustil devítičlennou správní radu a sám se ujal pozice CEO. Následně oznámil zpoplatnění ověřených účtů a avizoval zrušení až 75 procent z aktuálních sedmi a půl tisíců pracovních míst.

„Usoudil, že soudní přelíčení, kterému o den unikl, by mohlo mít daleko horší následky, než udělat jeden z největších technologických nákupů historie. Teď má jediný úkol - srazit náklady a začít vydělávat i jinak než skrz reklamu,“ glosuje Muskovo chování novinář Jan Kordovský, který v Seznam Zprávách připravuje podcast Stopáž a dlouhodobě pozoruje demokratizaci internetu a dopad big techu na společnost.

Srážet náklady se Musk rozhodl celkem drasticky. Po okamžité propuštění vedoucích pracovníků začala čistka i mezi řadovými zaměstnanci. Na konci týdne si nemohl být nikdo jistý tím, zda do tohoto víkendu ještě bude pracovat pro oblíbenou sociální platformu. Podle informací deníku New York Times se zaměstnanci o masivním propouštění dozvěděli z e-mailu. Mluví se o tom, že bez práce má ve finále skončit více jak polovina zaměstnaných z celkových 7 500 pracovníků. V pátek přes den byla vlna padáků oficiálně spuštěna. Řada lidí, na které padla Muskova kosa, si stěžovala na sociálních sítích, že se nemohou přihlásit do firemního Slacku či e-mailu. Objevují se také informace o tom, že se mnozí hodlají bránit právní cestou a společnost žalovat.

Musk se do škrtů nepustil bezdůvodně. Náklady na pořízení Twitteru nakonec činily zhruba 44 miliard dolarů (cca 1,1 bilionu korun), což je i pro miliardáře jeho ražení velká investice. Nehledě na to, že podle odhadů má komunikační síť hodnotu téměř o polovinu menší.

PŘEČTĚTE SI: Propouštění se nedá udělat dobře, ale musí proběhnout rychle a najednou, říká Gazdoš z Knihobotu

„Příjmů musí určitě zajistit daleko více,“ poukazuje Kordovský na skutečnost, že zpoplatnění autorizace účtu k návratnosti stačit nebude. Twitter má v tuto chvíli, když budeme optimističtí, půl milionu ověřených účtů. I kdyby si všichni do jednoho tuhle službu zaplatili, jsme na 100 milionech korun za měsíc. A pokud správně počítám, i kdyby každý cent poslal na splátku těch 44 miliard dolarů, trvalo by 916 let, než by nákup splatil.“

Tím také otevírá otázku, zda se Twitter řítí do záhuby - takový scénář si Musk momentálně nemůže dovolit. „Naopak - podle mého jeho jediná šance je, aby z firmy udělal ráj na zemi a vrátil ji zpátky na burzu,“ nabízí možný scénář Kordovský. Už nyní se ale spekuluje o tom, že Twitter nebude jako dřív. Mluví se například o tom, že se chystá velký comeback bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, jemuž byl kvůli nevhodným příspěvků účet smazán.

„Musk nemá moc manévrovacího prostoru. Když radikálně změní pravidla moderace obsahu, odejdou mu lidé, kteří platformu pořád ještě berou jako „net positive“. Pokud neudělá téměř nic, budou na něj už navždy útočit free speech fanboys. V obou případech by to bylo mrzení, ale Twitter by v nějaké formě fungoval dál. Jenže s tou první skupinou odejdou i firmy, které si na Twitteru kupují reklamu. Ostatně už tak udělala automobilka GM, která vyčkává, co s Twitterem Musk udělá. Nikdo totiž nechce mít svoje produkty vedle anti-semitských keců. Pauzu si podle všeho berou i reklamní agentury, které zastupují firmy jako Coca-Cola, Johnson & Johnson, Nintendo nebo Unileve,“ vyjmenovává Kordovský firmy, které Muskův nástup minimálně znejistěl. Bojí se, že nový majitel dá prostor dezinformacím či rasismu.

Nejsou však samy. Nejeden z tvůrců už s předstihem oznámil, že rozjíždí účet na jiných platformách. V kurzu je například Telegram. Podle Kordovského se však jedná spíš o vyvolání pozornosti, než pádné obavy ze změny Twitteru. „Pokud nechcete TikTok a Facebook, tak vám moc variant už nezbývá,“ usměje se. „Můžete zkusit Mastodon, takový pokus o hybrid Discordu a Twitteru, ale na něm není už ani základ důchodců z Facebooku. Instagram je kopie TikToku z tržnice a… To je asi tak všechno. Nikde v tuhle chvíli není tak dobrý prostor pro výměnu textového obsahu, který ve finále - ať se nám to líbí nebo ne, nejvíce hýbe společností.“

Pták ze San Franciska se zdá, alespoň prozatím, skutečně volný. Dolétne ovšem ve skutečnosti stejně daleko jako Muskovy vesmírné rakety?

PŘEČTĚTE SI: Žasnu, že tak komplexní řešení se podařilo vybudovat s tak málo lidmi, říká o miliardovém startupu ShipMonk jeho nový CTO Pavlík. Mluví i o spolupráci s Muskem

PŘEČTĚTE SI: Ve vlastním startupu navždy? Nová doba, v Silicon Valley odstavují otce zakladatele

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články