Ve vlastním startupu navždy? Nová doba, v Silicon Valley odstavují otce zakladatele
zdroj: freepik.com/kroshka_nastya

Ve vlastním startupu navždy? Nová doba, v Silicon Valley odstavují otce zakladatele

11. říj 2022 Lukáš Vincent 4 min

Byl to většinou jejich nápad. Který v proslulém Silicon Valley následně úspěšně zprocesovali, provedli porodními  problémy a nakonec jej přivedli do dospělosti. Což ve startupovém světě znamená deseti až dvanáctimístnou valuaci v dolarech. A nyní velcí inovátoři své děti ve velkém opouštějí.

Je to skrytý trend posledních měsíců. Symbolicky by se dal vyjádřit přeškrtnutým rovnítkem. Spojení úspěšné firmy a její tváře už neplatí. Michael Saylor už nešéfuje MicroStrategy, John Foley už nešlape v čele Pelotonu, Evan Williams už není tváří publikační služby Medium. Jack Dorsey už nerovná se Twitter, Joe Gebbia nevládne AirBnb, Ben Silbermann nemá hlavní slovo v Pinterestu.

Otcové zakladatelé opouštějí své projekty a do vedení prudce rostoucích startupů nastupuje profesionální management. Podle jedněch se jedná o konec jedné startupové vlny, jejíž strůjci byli považováni za výjimečně vizionáře až s kultovní aurou, a v rámci té si dokázali vybojovat speciální vlastnická práva, které je u kormidel udržela abnormálně dlouho. Podle jiných se jedná o racionální reakci trhu na letošní propady, která odhalila „jisté nedostatky” v byznysmodelech jednotlivých startupů a manažerských strategiích jednotlivých chief officerů. Akcionáři tak získali páku, jak vedení firmy více přizpůsobit svým představám racionální správy svých investic.  

„Působení  vizionářů se vyčerpalo. Skutečnost, že jsou firmy vedené svými zakladateli, se naráz jeví jako problém, nikoliv jako přínos. Během posledního kvartálu se vnímání celého problému změnilo. A v dohledné době se to zpět nevrátí," komentoval trend pro New York Times Will Schroter, který šéfuje akcelerátoru Startups.com. S tím, že dosavadní zakladatelská mantra ve stylu „to vyřešíme to později“ prostě naráz přestala být atraktivní.

Změnit něco, co jsme založili? Neumíme

Nepříliš hlasité odchody zakladatelů potvrzují jednu teoretiky managementu dlouhodobě potvrzovanou poučku - část manažerů je vhodná jen pro proces vzniku. Jejich budovatelské dovednosti jsou spojené s totální disrupcí určitého odvětví. Když  mají eventuálně opravit vlastní firmu, jejich schopnosti narážejí na limity.

Jak napsal magazín Harvard Business Review: „Zdá se, že ctnosti disruptorů průmyslu jsou neřestmi manažerů organizačních změn. Vlastnosti, které jsou nezbytné pro vedení organizace při významných změnách - jako trpělivost, budování konsenzu a dodržování přísných procesů - nejsou vždy přirozené ani pro nejlepší podnikatele,” konstatuje HBR s tím, že zakladatelé mají ve většině případu příliš striktní představu o budoucích krocích svého  projektu.

Pro kohokoliv, včetně zaměstnanců, kteří s nimi třeba prošli i celý proces budování firmy, je velmi obtížné, ne-li nemožné, otevřeně a rovnocenně o alternativních krocích v blízké budoucnosti polemizovat. Přičemž většinou podle HBR končí tyto pokusy o diskuzi větou ve smyslu: „Nikdo našemu podnikání nerozumí tak dobře jako já, jak by tedy mohl nováček pomoci s jeho transformací?"

PŘEČTĚTE SI: Šéfové na tahu. Proč jsou „tiché vyhazovy” zákeřnější než Quiet Quitting a jak se jim bránit?

Konec jedné generace CEO? I to je možné….

Byla to taková pankáčská generace CEO. Naprosto odlišná od pánů s (dokončenými) studii na top univerzitách a ohozy z nejlepších londýnských krejčovství. Mark Zuckerberg rozdával vizitky s textem „I am CEO, bitch.” Jack Dorsey po svých firmách drandil na koloběžce. Adam Neumann z WeWorku přímo kolem sebe budoval až náboženský kult (než se mu to tedy poněkud zhroutilo).

Většina z otců zakladatelů nejúspěšnějších startupů měla specifickou libůstku, která - prezentovaná mimochodem oborovými médii jako TechCrunch nebo ve velkých profilech zpracovávaných tradičními médii - navenek dotvářela jejich aury nekonvenčních inovátorů. A zároveň inspirovala řadu dalších specifických ve víře, že i oni se můžou stát zakladateli vlastní úspěšné firmy. „Celou naši generaci to inspirovalo k tomu, aby věřila v nemožné, že může založit společnost," potvrzuje pro agenturu Bloomberg tuto teorii Trace Cohen, čtyřiatřicetiletý angel investor.

Podle insiderů tito inspirátoři získali až statut celebrit, a jejich veřejný brand přerůstal pozici ve firmách. Saylor byl více než MicroStrategy, Kalanick více než Uber, Neumann více než WeWork. Přičemž zakladatelé této své převahy využívali. Ač jejich výtvory přerůstaly jejich manažerské schopnosti či zkušenosti a začaly potřebovat spíše šéfy silné v provozních záležitostech, zůstávali za tichého souhlasu venture kapitálu na nejvyšších postech. A pro jistotu svoje firmy udržovali co nejdéle na privátní bázi, aby se vyhnuli nepříjemným podnikatelským povinnostem, jako je třeba dosahování zisku.

Geniální mladý manažer? Aury rychle mizí

Až s příchodem horších ekonomických časů, kdy kapitál zdražil a rizikový kapitál naráz začal mít zájem nahlížet do finančních výsledků, se nedostatky těchto kultovních CEOs projevily na plné čáře. Pinterest je oproti loňskému roku o 60 procent níže, AirBnb o čtvrtinu. V Robinhoodu - kde duo zakladatelů Vlad Tenev a Bhajiu Bhatt stále drží kormidlo - už propouštění dosáhlo čtyřciferného počtu a z firmy jdou zvěsti, že minoritní akcionáři tvrdě tlačí na zapojení zkušenějších manažerů do vedení firmy. Podobné kuloární zvěsti cirkulují o dalších někdejších žhavých jménech z rezervace jednorožců, kdy otcové zakladatelé jsou podle všeho v ohrožení také ve Stripe, Coinbase nebo Discordu.

Vysvětlení investorů k těmto mikrozemětřesením jsou poměrně pragmatické. V dobrých časech na provozu tolik nezáleží, nikdo nesleduje hospodářský výsledek, potřebujete investorům, zaměstnancům a zákazníkům prodat velkou vizi,” svěřil se New York Times Brad Hargreaves, zakladatel startupu Common, jež před dvěma měsíci předal vedení svojí firmy zkušenější manažerce a sám se uklidil do role Chief Creative Officera. „Naopak vypjaté době, kdy na provozu hodně záleží a nikdo nebaští žádné velké vize, chcete na tom místě operátora," uzavřel Hargreaves. „Spousta zakladatelů a výkonných ředitelů ale zůstává ve firmě příliš dlouho," dodal pak osobní poučení.

Podle všeho tak přichází éra, kdy otcové zakladatelé přestávají mít automatický nárok na pravdu. A naopak se startupy normalizují směrem k tradičně vedeným společnostem. Minimálně do doby dalšího býčího runu.

PŘEČTĚTE SI: Chci tu stanové Silicon Valley. Mladý developer vyměnil podnájem v Praze za jurtu a rozjíždí herní studio v přírodě

PŘEČTĚTE SI: Startup vs. korporát: Zeptali jsme se obou táborů, kde se pracuje lépe

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články