PRŮZKUM: Lidí, kteří hledají práci v administrativě, přibývá. Rostou i jejich mzdové požadavky

PRŮZKUM: Lidí, kteří hledají práci v administrativě, přibývá. Rostou i jejich mzdové požadavky

29. pro 2023 Barbora Kebzová 4 min

Práci hledají aktivněji a říkají si i o vyšší odměnu. Co dalšího se od předchozího roku změnilo u pracovníků z oblasti administrativy? Přečtěte si výsledky průzkumu mezi uživateli StartupJobs. Do dotazníku se zapojilo 1422 respondentů, 302 z nich se označilo za pracující v administrativě.

Zatímco v roce 2021 hledalo aktivně práci 36,8 procenta pracovníků v administrativě , v loňském roce to bylo jen 30,6 procenta. Letos lidí, kteří aktivně hledají novou příležitost v oblasti administrativy, přibylo na 37,4 procenta.

Alespoň na jednu pracovní nabídku se za poslední půl rok přihlásilo 57,9 procenta z nich a 81,8 procenta je otevřeno novým pracovním příležitostem. Téměř dvě třetiny respondentů měly v době průzkumu práci a necelá pětina uvedla, že je se svojí prací spokojena.

Junioři vs senioři: Jak se liší jejich odměna?

K zajímavému posunu došlo u finančních požadavků a průměrné mzdy. Seniorní zaměstnanci v průměru požadují 65 413 korun, tedy o zhruba čtrnáct tisíc více než v roce 2022, kdy byla požadovaná mzda pracovníků v administrativě 51 334 korun. Oproti roku 2022 (45 149 korun) lidé v administrativně i reálně znatelně více vydělávají. Průměrná aktuální mzda seniorních administrativních pracovníků je dle průzkumu 62 206 korun.

Junioři si říkají o téměř 40 tisíc korun a vydělají si průměrně 35 628 korun (loni 34 042 Kč). Průzkum podruhé reflektoval také mediorní úroveň pracovníků a posvítil si i na platové podmínky mediorů. Ti si podle zjištěných dat říkají o 49 732 korun a dostávají 44 789 korun.

Nejvíce svou odměnu na pohovorech nadsazují seniorní pracovníci - rozdíl mezi požadovanou a akceptovatelnou mzdou je u nich 18,05 procenta.

Do kanceláře (skoro) každý den

Většina lidí z administrativy dává přednost spolupráci na hlavní pracovní poměr, živnostenský list preferuje jen zhruba pětina z nich. Mezi nejčastěji uváděné pozice respondentů patří administrativa, back office, zákaznická podpora, HR generalista nebo office manager.

Z odpovědí vyplývá, že největší část zaměstnanců v administrativě –⁠ 37,7 procenta –⁠ dochází do kanceláře každý den, 22,5 procenta pracuje z kanceláře 3-4x týdně a 17,9 procenta 1-2x týdně. Práci v režimu full remote má celkem 21,9% procenta respondentů.

Co se týče typu úvazku, trend se ve srovnání s posledními lety příliš nemění. Většina stále dává přednost práci na plný úvazek.

Jak poznáte typického administrátora?

Pracuje z Prahy a okolí (78,1 procenta) a věkově se pohybuje nejčastěji mezi 26 a 35 lety (40,4 procenta). To jsou dva znaky, které se u startupistů napříč obory nemění. V administrativě má šest a více let praxe (39,4 procenta), na pracovním trhu je přes deset let (44,7 procenta).

Dosažené vzdělání typického administrátora je středoškolské s maturitou (42,4 procenta), vysokoškolské magisterské (32,5 procenta) nebo bakalářské (16,6 procenta).

Uvedení odměny v inzerátu je důležité pro 87,4 procenta dotázaných, ale jen 24,5 procenta se na nabídky bez uvedené odměny ani nepřihlásí. Co se týče pracovních benefitů, mezi nejvyhledávanější výhody patří možnost home office, časová flexibilita a finanční benefity.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články