PRŮZKUM: Každý třetí pracovník v administrativě chce změnit zaměstnavatele, říkají si až o 50 tisíc korun

PRŮZKUM: Každý třetí pracovník v administrativě chce změnit zaměstnavatele, říkají si až o 50 tisíc korun

15. led 2022 Václav Lang 3 min

Víc než třetina administrativních pracovníků aktivně hledá novou práci. Říkají si také o vyšší mzdu než v předchozím roce. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu portálu StartupJobs, který probíhal loni na podzim. 

Průzkumu se zúčastnilo 1480 lidí, z toho 291 se označilo za pracující v administrativě. Vedle obecného oboru “administrativa” hledali práci zejména v podoborech back office, zákaznická podpora a office manager. 

Na 65,3 procenta respondentů měla v době průzkumu práci. Vedle toho 36,8 procenta uvedlo, že aktivně hledá novou pracovní příležitost, dalších 43,6 procenta sice aktivně nehledá, ale je otevřeno novým příležitostem. Více jak polovina dokonce v posledním půl roce odpověděla na nějakou pracovní nabídku. Dá se tedy říct, že na poli administrativních pozic je v rámci pracovních nabídek poměrně živo. 

Lidé, kteří pracují, či hledají práci v administrativě, preferují spolupráci na hlavní pracovní poměr a na plný úvazek. Největší část z nich aktuálně dochází do kanceláře jednou až dvakrát týdně, po zbytek času pracují na dálku. 

A o jaké pracovníky se typově jedná? Mírně mezi nimi převažují ti, kteří se považují za více zkušené (57 procent vs 43 procent). Nejčastěji mají odpracováno šest a více let v daném oboru a přes deset let praxe celkem. Pracují či hledají práci tradičně převážně v Praze, případně Středočeském nebo Jihomoravském kraji. Nejčastěji jim je mezi 26 až 35 lety (43 procenta) a mají vystudovanou střední školu s maturitou (41,8 procenta) nebo bakaláře na vysoké škole (32,5 procenta). 

Necelá polovina z nich uvedla, že pracuje v oboru, který studovala, zároveň ale víc jak polovina z této množiny uvádí, že je škola nepřipravila dostatečně pro výkon jejich současného zaměstnání. Zbytek tedy doháněl znalosti o svém oboru během své práce samostudiem. 

Pouze 14 procent pracovníků v administrativě, kteří se průzkumu zúčastnili, pracuje ve startupech. Většinou ale neplánují návrat do jiného prostředí.

 

Pokud jde o otázku mzdy, junioři v administrativě pobírali v době konání průzkumu loni na podzim průměrně 33 417 korun, senioři 46 037 korun. Požadují ale více, v průměru 36 266 korun, respektive 48 475 korun. Určitě by nešli pod 29 832 korun, respektive 41 225 korun. 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články