Provozovatel TikToku hlásí další zářez. V USA patří jeho aplikace Lemon8 k nejstahovanějším
Zatímco TikToku hrozí zákaz, jiná aplikace Lemon8 jeho mateřské společnosti ByteDance patří v USA aktuálně k nejstahovanějším (Foto: Lemon8)

Provozovatel TikToku hlásí další zářez. V USA patří jeho aplikace Lemon8 k nejstahovanějším

11. dub 2023 Ondřej Černý 3 min

Aplikace Lemon8, obsahující mix videí a fotografií, slaví výrazný nárůst uživatelů. Za poslední dva týdny se stala nejstahovanější  bezplatnou lifestylovou aplikací v Apple App Store ve Spojených státech. Jejím provozovatelem je přitom singapurská firma Heliophilia, dceřiná společnost ByteDance, která nejen v USA čelí výraznému tlaku a možnému zákazu ze strany politických autorit kvůli obavám o národní bezpečnost.

Vyšší zájem o aplikaci vyjádřený 650 tisíci stažení za deset ní na přelomu března a dubna 2023 není náhodný. Je za ním snaha ByteDance posílit svou pozici. Aplikace Lemon8 byla spuštěna už v březnu 2020 a za tři roky byla nainstalována v 17 milionech případů. I proto, že v USA a ve Velké Británii byla spuštěna až v únoru 2023, tvoří její hlavní trhy dosud státy jako Japonsko, Vietnam, Malajsie, Thajsko nebo Singapur. V Japonsku, které je s 37 procenty jeho největším trhem, se v červenci 2022 stal Lemon8 druhou nejstahovanější lifestylovou aplikací v obchodě iOS. Na začátku dubna 2023 zůstával na pátém místě. V thajském obchodě s aplikacemi pro iOS se loni aplikace umístila na prvním místě.

Z Asie na Západ

Původně měl Lemon8 ambici konkurovat čínské aplikaci Xiaohongshu, v USA, Kanadě nebo Austrálii známé jako Red (a v překladu znamenající Malá červená kniha) nabízející doporučení v oblasti životního stylu a nákupní aplikaci. Ale i díky tomu, že Lemon8 nemá srovnatelného západního soupeře, rozhodla se Heliophilia více vsadit na expanzi mimo Asii.

A to i přesto, že čínské a západní platformy se trochu liší. Čínské aplikace jsou primárně platformou pro obsah, který by uživatele mohl zajímat. Příspěvky nahrané do těchto aplikací jsou indexovány, uživatelé tak mají možnost vyhledávat obsah podle zadaných klíčových slov. Něco podobného u Instagramu nebo Pinterestu možné není.

Úspěch Xiaohongshu se pro ByteDance stal inspirací. Xiaohongshu, aplikace spuštěná v Číně v roce 2013, se totiž s 200 miliony uživatelů měsíčně stala jednou z nejpopulárnějších tamních platforem pro uživatele internetu objevující trendy životního stylu. Zároveň ji využívají značky, které oslovují mladé spotřebitele. ByteDance se ale s žádným z několik pokusů o vytvoření své verze Xiaohongshu nepodařilo zaznamenat srovnatelný úspěch.

PŘEČTĚTE SI: Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varuje úřad pro kybernetickou bezpečnost

Fotky, text i video

Díky čemu Lemon8 navzdory bezpečnostním obavám z přístupu její mateřské společnosti ByteDance získává nejen v USA na popularitě? Cílí na uživatele z generace Z, kterým nabízí směsici videí jako TikTok a fotografií jako Instagram. Narozdíl od TikToku Lemon8 uživatelům nabízí možnost nahrávat fotografie a umožňuje jim sdílet fotografie, videa i text. Aplikace umožňuje uživatelům zveřejňovat videa v délce až 60 sekund. Příspěvky podobně jako na TikToku tvoří nekonečný stream obsahu, který mohou uživatelé nepřetržitě procházet.

Vizuálně je obsah nabízený aplikací více barevnější, takže kromě toho, co je primárně spojeno s TikTokem a Instagramem lze najít také přesah s Pinterestem. Obsahově se zaměřuje na trendy v oblasti krásy a zdraví a mladší ženské publikum. K nejsledovanějšímu obsahu tak patří návody na líčení, úpravu nehtů nebo inspirace pro různé bytové dekorace.

Po CapCut další v řadě

Lemon8 je tak další v řadě čínských aplikací, které přes obavy západních vlád z možného předávání informací o uživatelích a jejich chování čínskému režimu slaví u publika úspěch. Jen o pár týdnů dříve výrazný nárůst zájmu hlásila aplikace pro úpravu videa CapCut, kterou nevlastní nikdo jiný, než mateřská společnost TikToku ByteDance.

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena jí přitom nedávno dala ultimátum – buď prodá americkou část TikToku, nebo bude v USA čelit možnému zákazu. Americký Kongres už před časem schválil zákon zakazující TikTok na všech vládních zařízeních. K podobnému kroku přistoupila řada vlád po celém světě.

I přes tento tlak loni tržby ByteDance vzrostly o více než 30 procent a překonaly 80 miliard dolarů. Se svým dvouciferným tempem růstu ByteDance překonalo tempo růstu technologických konkurentů jako je vlastník Facebooku Meta nebo společnosti Amazon.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články