Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varuje úřad pro kybernetickou bezpečnost

8. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před hrozbou spočívající v instalaci a používání čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům, které spadají do kritické informační infrastruktury, a jinými významnými informačními systémy.

Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích, způsobu, jakým jsou sbírána a nakládání s nimi. V neposlední řadě pak také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jemuž je společnost ByteDance, která TikTok vyvinula a provozuje ho, podřízena.

Hrozba je hodnocena na úrovni „Vysoká“, tedy pravděpodobná až velmi pravděpodobná. Jako nejsnadnější způsob, jak hrozbu eliminovat, doporučuje NÚKIB zakázat instalaci a používání aplikace TikTok na zařízeních, jež mají přístup do regulovaného systému, jako jsou pracovní i soukromá zařízení využívaná k pracovním účelům. Současně úřad také doporučuje široké veřejnosti zvážit použití této aplikace, a zejména to, co skrze ni sdílí. Zájmové osoby působící například ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích, by neměly aplikaci používat vůbec, upozorňuje NÚKIB.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články