OpenAI je bez své hlavní tváře. Představenstvo pro ztrátu důvěry vyhodilo zakladatele Sama Altmana
Sam Altman stál u založení OpenAI a byl její hlavní tváří. Jeho tah na branku a snaha po vyšší ziskovosti ale byly důvodem pro jeho odvolání. (Foto: OpenAI)

OpenAI je bez své hlavní tváře. Představenstvo pro ztrátu důvěry vyhodilo zakladatele Sama Altmana

18. lis 2023 Ondřej Černý 4 min

OpenAI, jedna z nejvýznamnějších společností v oblasti umělé inteligence, oznámila odchod svého spoluzakladatele a CEO Sama Altmana. Představenstvo společnosti překvapivý vyhazov odůvodnilo tím, že ztratilo v Altmana důvěru, protože mu neposkytoval všechny informace. Novou generální ředitelkou byla prozatím jmenována dosavadní CTO firmy Mira Murati. Firmu opouští i další ze spoluzakladatelů Greg Brockman, který byl do Altmanova odvolání předsedou představenstva.

Sam Altman, jeden z nejvýznamnějších hráčů v oblasti umělé inteligence a spoluzakladatel OpenAI, opouští společnost po sporu s představenstvem. Tento krok přichází v době, kdy je OpenAI díky svým produktům jako jsou ChatGPT nebo DALL·E v čele společností, které nabízejí využití umělé inteligence široké veřejnosti. V poměrně ostrém prohlášení firma konstatovala, že „Altman nebyl ve své komunikaci s představenstvem důsledně upřímný, což brání možnosti, aby dál vykonával svou funkci. Představenstvo již nedůvěřuje jeho schopnosti pokračovat v čele OpenAI.“

Altman se v krátké reakci na sociální síti X omezil na konstatování, že během let, které ve firmě strávil, se změnil nejen on, ale OpenAI se snad také podařilo proměnit svět. Slíbil rovněž, že k celé záležitosti v budoucnu řekne více.

Správní radu, která o odvolání hlavní tváře firmy rozhodla, tvoří hlavní vědec OpenAI Ilya Sutskever, bývalý CTO Facebooku a CEO společnosti Quora Adam D'Angelo, podnikatelka v technologiích Tasha McCauley a ředitelka grantů pro strategii a základní výzkum v Georgetownském centru pro bezpečnost a nové technologie Helen Toner.

Altman založil OpenAI společně s Elonem Muskem, Gregem Brockmanem a Ilyou Sutskeverem v roce 2015. Cílem bylo rozvíjet umělou inteligenci pro dobro lidstva. Ten zůstává i nadále v platnosti, pouze se v rámci OpenAI začaly lišit názory na míru ziskovosti a bezpečnosti jejích produktů. Klíčovou postavou v roztržce, která vedla k Altmanovu odchodu, je hlavní vědec OpenAI Ilya Sutskever, který má v OpenAI zásadní vliv. Jeho opatrnější přístup a preferování bezpečnosti produktů, které OpenAI vytváří, na úkor ziskovosti společnosti vedl ke sporu s Altmanem. Širší vedení firmy se přiklonilo na stranu Sutskevera a dospělo k přesvědčení, že změna ve vrcholném vedení je pro další rozvoj OpenAI nezbytná.

Z firmy odchází také spoluzakladatel a dosavadní předseda představenstva Greg Brockman. Jeho role v oblasti strategie a výzkumu přitom byla označována pro další směřování OpenAI za zcela zásadní a Brockman byl považován za nenahraditelného.

Brockman také v příspěvku na sociální síti X popsal, o jak překotný proces se při odvolávání Altmana z funkce jednalo.

Altmanův post ve vedení firmy by dočasně měla převzít Mira Murati, která v OpenAI v uplynulých letech zastávala pozici CTO. Ve firmě působí od roku 2018, kdy do ní přestoupila z Tesly Elona Muska. Působí také v poradním orgánu OSN pro umělou inteligenci.

Mira hrála zásadní roli ve vývoji OpenAI v globálního lídra v oblasti umělé inteligence. Vzhledem k jejímu dlouhému působení a blízkosti zapojení do všech aspektů společnosti, včetně jejích zkušeností v oblasti řízení a politiky AI, je představenstvo přesvědčeno, že má pro tuto roli naprosto jedinečné předpoklady,“ konstatovala firma v prohlášení oznamujícím zásadní personální změny.

OpenAI byla založena jako nezisková organizace. V roce 2019 se společnost restrukturalizovala, aby mohla získávat kapitál při zachování svého neziskového poslání. Tento jedinečný model umožnil OpenAI přilákat významné investory a zároveň se zaměřit na deklarované cíle. Altman na restrukturalizaci dohlížel, přičemž návratnost investic byla omezena na 100násobek vložených prostředků. Firmu totiž i nadále řídí a ovládá správní rada neziskového subjektu.

Mezi hlavní investory OpenAI patří Microsoft, který poskytl kromě finančních prostředků, jejichž výše měla zatím dosáhnout 13 miliard dolarů, také zdroje cloud computingu, které umožnily OpenAI vyvinout řadu velkých jazykových modelů GPT, a další významní hráči, jako jsou Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Y Combinator, Founder's Fund, Thrive Capital, Bedrock Capital, Tiger Global a Khosla Ventures. Tito investoři mají významný podíl na financování a rozvoji OpenAI, ale neovlivňují její směřování nebo neziskové poslání.

Satya Nadella, předseda představenstva a CEO Microsoftu, který je největším investorem v OpenAI, uvedl, že odvoláním Sama Altmana z funkce se pro jeho firmu nic nemění. „Máme s OpenAI dlouhodobou dohodu o plném přístupu ke všemu, co je potřebné k naplnění naší inovační agendy. Zůstáváme zcela oddáni Miře a týmu OpenAI. Společně budeme i nadále lidem poskytovat smysluplné výhody, které technologie AI přináší,“ konstatoval Nadella. Jeho firma je sice největším investorem OpenAI, ale nedisponuje zastoupením ve správní radě ani žádným právním mechanismem, kterým by mohla v OpenAI uplatnit svůj vliv.

Altmanova éra v OpenAI byla charakterizována řadou inovací a průlomů v oblasti umělé inteligence, včetně vývoje populárního ChatGPT. Jeho vize a vedení pomohly formovat OpenAI jako předního hráče v oblasti AI. Jeho odchod a nástup Murati představují významný obrat ve vedení společnosti, která aktuálně čelí mnoha novým výzvám v oblasti technologie, etiky a regulace.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence bude mít společenské důsledky. Mladí lidé ve formativním věku zpohodlní, varuje vizionář Neff

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články