Praha i Brno jdou startupům naproti. První propojí inovátory v obnoveném centru, ve druhém vzniká klastr pro kosmické projekty

Praha i Brno jdou startupům naproti. První propojí inovátory v obnoveném centru, ve druhém vzniká klastr pro kosmické projekty

22. čvn 2021 Václav Lang 6 min

Obě dvě největší města České republiky oznámila v uplynulých dnech spuštění platforem, jež si kladou za cíl propojení a podporu startupů a inovativních projektů. Zatímco Praha ohlásila obnovení činnosti Podnikatelského a inovačního centra, Brno zřídilo Space Cluster, jež má propojit komerční kosmické startupy. 

„Průměrná česká kosmická firma má kolem dvaceti zaměstnanců. Pro velké zahraniční firmy je tudíž nepředstavitelné, aby taková firma dokázala vymyslet něco inovativního, a pak to také vyrobit. Opak je ale pravdou. České firmy se podílí na jedinečných projektech. Díky Brno Space Cluster je však možné vystupovat dohromady a nabídnout zákazníkům systémová řešení. Zakázku si totiž podle specializace rozdělí jednotlivé firmy,“ vysvětluje Petr Kapoun, ředitel největší české firmy v odvětví kosmického průmyslu SAB Aerospace a zároveň předseda představenstva Brno Space Cluster, který také přišel s prvotním impulsem ke vzniku této platformy. 

Česko má vesmírnému prostoru co nabídnout. V současnosti je zde přes šest desítek firem, které se orientují na vývoj nebo výrobu v kosmickém průmyslu. Podílejí se například na raketách VEGA a Ariane, vědeckých misích (např. Solar Orbiter, PLATO), experimentech na Mezinárodní vesmírné stanici, ale také používají data ze satelitů pro efektivní zemědělství a lesnictví nebo pracují na autonomních dronech využívajících satelitní data k navigaci. 

PŘEČTĚTE SI: Český startup pomůže NASA zabezpečit první pilotovaný let na Měsíc od roku 1972

Nově vzniklý brněnský klastr si tak bere za cíl propojit tyto firmy pro spolupráci na vesmírných projektech a také vytvářet produkty vlastní - komerční i vědecké. 

Mezi další cíle patří vzdělávání a popularizace. „Mezi členy máme firmy věnující se mechanickým konstrukcím, elektronice, softwaru pro družice, satelitním datům anebo třeba dronům. Ale také Hvězdárnu a planetárium Brno, která se věnuje propagaci a medializaci vědy. Aktuálně se k nám přidal i Ústav radioelektroniky elektrotechnické fakulty Vysokého učení technického v Brně, kde se připravuje magisterský studijní program pro vesmírné inženýry. Jako klastr chceme být u toho a výuku podpořit,“ přibližuje Václav Havlíček, manažer Brno Space Cluster. 

Mezi osm zakládajících členů patří SAB Aerospace, G. L. Electronic, World from Space, Zaitra, BizGarden, Inpraise systems, Hvězdárna a planetárium Brno a Regionální hospodářská komora Brno. Prvním z přistupujících členů je právě brněnský Ústav radioelektroniky  a hlásí se další subjekty. Klastr podporuje primátorka Brna Markéta Vaňková, Jihomoravské inovační centrum (JIC) i Regionální hospodářská komora Brno. 

Praha obnoví Podnikatelské a inovační centrum

Staronovou platformu budou mít k dispozici i v Praze, která minulý týden obnovila činnost Podnikatelského a inovačního centra (PIC), tentokrát pod Pražským inovačním institutem (Pii). Ten bude mimo jiné podporovat začínající podnikatele, poskytovat poradenské služby a napomáhat přenosu inovací, znalostí z vědy a výzkumu do praxe. Do plného provozu by mělo být centrum uvedeno po uvolnění protiepidemických opatření. 

„V obnově po covidu-19 musíme vsadit na inovace. Cílem je proto přitáhnout do Prahy podnikatele, kteří budou přicházet s novými chytrými řešeními, která obstojí i v evropském či světovém srovnání. Věřím, že Pražský inovační institut a Podnikatelské a inovační centrum svou činností přispějí k obnově naší ekonomiky po pandemii,“ komentoval novinku primátor hlavního města Zdeněk Hřib. 

Provoz centra měl být obnoven už začátkem letošního roku ve svém sídle ve Škodově paláci, tam však kvůli pandemii koronaviru město v lednu zřídilo testovací centrum na covid-19. Podle radního pro sport, školství a podpor podnikání Víta Šimrala znamená přechod pod Pražský inovační institut, že celá agenda bude komplexněji provázána s inovacemi a rámcem podpory podnikání Regionální inovační strategie. „Pražský inovační institut poskytne Podnikatelskému a inovačnímu centru své know-how a propojení s odborníky sdruženými v mentoringovém programu DoToho!, což hlavnímu městu přinese další přidanou hodnotu,“ uvedl. 

Zmíněný mentoringový program vznikl za účelem pomoci pražským podnikatelům překonat obtížné covidové a post-covidové období. Dosud se do něj přihlásilo přes 100 firem s kombinovaným obratem přes dvě miliardy korun, které zaměstnávají zhruba 1300 lidí. 

PIC vzniklo s cílem propojovat podnikatele a inovátory, být místem pro setkávání a seznamování se s podnikatelskými příležitostmi za účelem možné spolupráce, dalšího vzdělávání, k pořádání konferencí workshopů a společenských akcí. PIC má také pomáhat investorům v rozvoji jejich podnikání a zároveň propojovat firmy s veřejnou a akademickou sférou. Dále má ambice představovat zajímavé osobnosti z oblasti inovací, výzkumu, ekonomiky i byznysu. Partnery mu budou například Direct People, Czechitas, Outboxers či Opero. K nejbližším plánovaným akcím patří například vzdělávací kurzy pro veřejnost i podnikatele, které budou rozvíjet digitální dovednosti, podporovat inovace a další kompetence.

V současné době je podle Pii pro většinu podnikatelů a firem zásadní, aby Praha reagovala na jejich potřeby, zejména ve spojení s dopady epidemie covid-19. Centrum podpory podnikání a inovací má ambice hrát v procesu důležitou roli. Nový restart ekonomiky a zvýšení ekonomického výkonu pražských podnikatelů do velké míry závisí také na podpoře ze strany města, a to jak finančními, tak nefinančními cestami, jako jsou poradenské služby či podpora know-how pro inovativní podnikání. 

Právě veřejná finanční podpora nebo kvalitní poradenství může z krátkodobého hlediska pomoci pražskému byznysu překlenout složité období ovlivněné protiepidemickými opatřeními a významně pomoci k udržitelnosti podniků s vyšší přidanou hodnotou. Ty jsou nezbytné pro znalostní ekonomiku, která lépe zvládá krizová období, vysvětluje ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous. 

Foto: Unsplash

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články