České firmy řeší nedostatek skladů. Ostravský Skladon ví, jak na to, a chce expandovat

České firmy řeší nedostatek skladů. Ostravský Skladon ví, jak na to, a chce expandovat

28. čvn 2022 Patrik Kozlík 4 min

Počet nevyužitých průmyslových a logistických hal v Česku je na historickém minimu. Podle společnosti Cushman & Wakefield je neobsazenost těchto budov v ČR pouhých 1,6 %. Poptávka firem po skladových prostorech přitom neustále roste. Nejenom e-commerce startupy tak stále častěji volí outsourcing logistiky, který nabízí například Skladon. Ostravskému startupu se podařilo během dvou covidových let vyrůst o 682 % a do pěti let chce obrat navýšit na 2,5 miliardy korun.

S nedostatkem skladových hal bojuje řada zemí, v České republice je ale situace alarmující. „Náznaky toho, co se bude dít, tu však byly již pár let zpátky. Výstavba průmyslových areálů totiž již dlouhodobě nestačí poptávce, což se nyní velmi silně projevuje ve zvyšujících se cenách i celkovém nedostatku skladů. Jen za loňský rok se hrubý objem poptávky navýšil na rekordních 2,39 milionu metrů čtverečních, přičemž neobsazenost těchto prostorů klesla na historické minimum, a to 1,63 %. To jasně ukazuje, že šance sehnat skladové prostory v obchodníkem preferované lokalitě, a ještě za rozumnou cenu, je téměř nulová,“ popisuje Konstantin Margaretis, spoluzakladatel a CEO společnosti Skladon.

V Česku je přitom podle společnosti JLL okolo 10 milionů metrů čtverečních moderních skladových hal. V přepočtu na obyvatele patříme v rámci Evropy mezi země s nejvyšším koeficientem plochy na hlavu, hned za Nizozemskem a Německem. Navíc jsou u nás aktuálně ve výstavbě průmyslové prostory o objemu více než jednoho milionu metrů čtverečních. I tak bude ale podle Margaretise nedostatek skladů pokračovat.

„Většina připravovaných areálů je totiž již předem zasmluvněna. Přičteme-li k tomu rostoucí inflaci, ceny energií i znatelný růst e-commerce v posledních letech, dostáváme se do situace, která je pro mnoho obchodníků neúnosná,“ říká Konstantin Margaretis ze startupu Skladon.

Konstantin Margaretis, CEO startupu Skladon 

V Praze a okolí mohou obchodníci podle Margaretise zaplatit za metr čtvereční i osm eur (cca 200 korun). Rostoucí ceny společně s nedostatkem volných skladových ploch jsou hlavními důvody, proč firmy sahají k jiným řešením. „Ve Skladonu registrujeme za první kvartál letošního roku v porovnání s tím loňským pětinásobnou poptávku po svých službách,“ vypočítává CEO společnosti Konstantin Margaretis.

Řešením je outsourcing

Startup Skladon je jedním z největších českých poskytovatelů fulfillmentu, tedy kompletního outsourcingu logistiky. Dokáže firmám zajistit vše od skladování, kompletaci a balení objednávek až po expedici zásilek. Pro řadu e-shopů je právě outsourcing tím nejrychlejším a nejpraktičtějším řešením. V zahraničí je už běžně rozšířený, vždyť například společnost Nike výrobu kompletně outsourcuje již od svých začátků v sedmdesátých letech. Například v USA podle Margaretise využívá fulfillment kolem 80 % firem. Důvodem je hlavně to, že jsou zdejší obchodníci zvyklí na rychlý růst a musí se na něj nějak adaptovat.

Kouzlo outsourcingu logistiky postupně objevují i české firmy. Příkladem je Kilpi, výrobce outdoorového a sportovního oblečení. „Logistiku jsme chtěli předat jako „balíček“ někomu, kdo ji už má zvládnutou systémově, procesně, personálně i vybavením. Hledali jsme partnera, který nám zajistí rychlé a správné odbavování B2B i B2C objednávek, bude mít prokazatelnou zkušenost a nabídne konkurenční cenu našemu vlastnímu řešení,“ vysvětluje Pavel Kovář, manažer logistiky ve společnosti Kilpi.

Na enormní nárůst poptávky o nanoroušky a další výrobky musela zareagovat během covidu společnost nanoSPACE. Před koronavirovou pandemií zde byl za chod celého e-shopu zodpovědný jeden člověk, kterému kompletní zpracování jedné objednávky trvalo zhruba 10 až 15 minut.

„V té době jsme měli maximálně 10 objednávek denně. Denní průměr tří objednávek nám, z důvodu paniky z nové nemoci, vzrostl na několik stovek denně. Což mělo obrovský dopad na naše podnikání. Nebylo možné sehnat desítky zaměstnanců a vlastní sklad v tak krátké době. Proto jsme se rozhodli pro outsourcing,“ říká Lucie Konečná, provozní ředitelka společnosti nanoSPACE, která vyrábí produkty z nanovláken.

Fulfillment bude růst i přes pokles e-commerce

Během pandemie zažívaly e-commerce startupy zcela novou situaci. Firmy investovaly do nových technologií, velkých skladů a do nákupu zásob. Poptávka po zboží na e-shopech totiž rapidně rostla. Mohla za to protipandemická nařízení a chuť Čechů nakupovat většinu zboží online.

„Většina e-shopů si navykla na konstantně výrazný růst a množství z nich si bohužel neuvědomilo, že i tento stav někdy skončí. Zákazníci se po covidu začali navracet do kamenných prodejen a tržní situace je ještě navíc silně ovlivněna inflací i ruskou invazí na Ukrajinu, což jsou další nečekané události,“ popisuje spoluzakladatel Skladonu Margaretis.

Zákazníci tak začínají šetřit a firmy z oblasti e-commerce zažívají určitý pokles. I přesto má ale Margaretis velké plány. Podle něj plánují expanzi do dalších států a aktuálně analyzují příležitosti trhů západní i východní Evropy.

„První zahraniční pobočku bychom rádi otevřeli příští rok, vše se však bude odvíjet od tržní situace, která je momentálně poměrně složitá a těžko predikovatelná,“ uvádí Konstantin Margaretis.

Cílem ostravského startupu je vybudovat evropskou logisticko-technologickou firmu. „Do roku 2025 bychom rádi postavili síť fulfillment center v sedmi zemích světa a obsloužili tak celou Evropu v rámci služby next-day delivery, tedy doručení do druhého dne,“ doplňuje spoluzakladatel a ředitel v jedné osobě.

Startup Skladon své skladové haly, které sídlí v průmyslové zóně Mošnov nedaleko od Ostravy, od roku 2020 rozšiřoval už dvakrát. Původně využíval plochu 5 000 metrů čtverečních, v roce 2021 již 10 000 metrů a letos se rozšířil na 16 000 metrů čtverečních.

„V areálu máme navíc možnost vybudovat druhé patro, které nám umožní zdvojnásobit kapacitu policových regálů. Jeho výstavba je prozatím v plánu na příští rok,“ přibližuje budoucí kroky Konstantin Margaretis.

Foto: Skladon

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články