Pomáhat a chránit s umělou inteligencí. Roboti v roli strážníků a policistů hlídají přechody i parkování
Model robota z projektu IPA2x. Foto: ipa2x.eu

Pomáhat a chránit s umělou inteligencí. Roboti v roli strážníků a policistů hlídají přechody i parkování

1. lis 2022 Ivan Horák 2 min

Převede chodce přes ulici, další upozorňují na špatně parkující vozidla, nebo dohlížejí na bezpečnost v parku. Občas se jim něco nepovede, ale vývoj jde rychle kupředu. Rameno zákona z masa a kostí má kvůli technickému pokroku velkou konkurenci. Na scénu brzy dorazí strážníci-roboti, kteří převezmou jejich práci.

Jak předcházet zraněním chodců, a to především dětí, starších osob a osob se zdravotním postižením, v běžném městském silničním provozu – na to se zaměřil mezinárodní projekt IPA2x. Jeho cílem bylo vyvinout inteligentního asistenta, který bude zajišťovat bezpečné přecházení chodců na přechodech bez semaforů, a to zejména před školami či jinými veřejnými institucemi. Do projektu se mimo jiné zapojila pracovní skupina z oddělení průmyslové informatiky Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) na ČVUT vedená Michalem Sojko.


V projektu IPA2X spojili své síly a finanční zdroje evropské laboratoře zabývající se oblastí autonomního řízení, výzkumné ústavy a výrobci původních zařízení, a při jeho realizaci využili svých znalostí a zkušeností z oblasti nových technologií založených na umělé inteligenci a 5G sítích. Společně vytvořili mobilního robota, který by mohl nahradit strážníky stojící na přechodu a zároveň by fungoval jako chytrá dopravní značka.

Pracovní skupina CIIRC ČVUT měla na starosti zajištění komunikace mezi autonomním asistenčním robotickým zařízením (roverem) a okolními vozidly. Spolu s dalším partnerem v projektu pocházejícím z Česka, společností Škoda Auto, se podílela na vývoji softwaru použitém v modelových případech.

Rover prostřednictvím svých senzorů a videokamery samostatně vyhodnocuje situaci na vozovce. V okamžiku, kdy u přechodu čekají chodci a rover vyhodnotí, že je vhodná příležitost pro přecházení, vjede do silnice a vozidla zastaví. A to tím, že vyšle okolním automobilům zprávu, která upozorní řidiče na aktivitu na přechodu pomocí zvuku a ve formě animace mu ji zobrazí na displeji v autě. Chodcům možnost bezpečně přejít vozovku indikuje zeleným světlem.

Kromě zvýšení bezpečnosti chodců ve městech je vedlejším přínosem tohoto projektu také snížení hluku a znečištění prostředí, ale i snížení nákladů na administrativní zajištění této služby. Projekt, který končí za dva měsíce, byl testován ve třech pilotních městech. V italském Miláně a Modeně se testovalo využití pro školní děti, slovinská Ljubljana se zaměřila na starší osoby.

Není jediný

Problematikou dopravy se také zabývá projekt nizozemsko-singapurského inkubátoru We Are Perspective a společnosti CERTIS. Patrol Traffic Enforcement Robot například vyzve špatně parkující řidiče, aby odjeli.


Další policejní robot pracuje v Los Angeles. Ten dohlíží na pořádek v parcích, a pokud někdo potřebuje přivolat pomoc, má k dispozici bezpečnostní tlačítko. Před třemi lety ale robot zklamal a ženu, která volala o pomoc, jen vyzval, aby ustoupila. Výrobcem je společnost Knightscope, která se z chyby nepochybně poučila.

PŘEČTĚTE SI: Lidé na něj mluvili, tak se z robota stal prodavač. Produkt ze Silicon Valley testuje i Walmart

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články