Lidé na něj mluvili, tak se z robota stal prodavač. Produkt ze Silicon Valley testuje i Walmart
Největší americký obchodní řetězec testuje roboty od startupu ze Silicon Valley zdroj: Tortoise

Lidé na něj mluvili, tak se z robota stal prodavač. Produkt ze Silicon Valley testuje i Walmart

16. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Elektronické prodejce dodává startup z Ameriky, který si nejraději nechá provizi z prodaného zboží. Z kurýrního robota se stal hokynář, protože si to přáli náhodní kolemjdoucí.

Kinder vajíčko si dáte? Místo pokladní se teď ptá robot. Kvůli novým formám prodeje už pokaždé nefungují roky zavedené obchodní modely, kdy zákazníky čekající u pokladen láká drobné zboží, které většinou ani původně neměli na nákupním seznamu. Velcí prodejci včetně amerického Walmartu se ale nevzdávají. I když si část klientů jen zajede na parkoviště, kde čekají, až jim zboží dovezou do auta, pořád je ještě šance prodat něco dalšího, co v objednávce nebylo. A kdo se o to postará? Přeci robot, který přiveze nákup. Největší americký obchodní řetězec testuje podle webu zaměřeného na maloobchod roboty od startupu Tortoise ze Silicon Valley. Testovacím místem je Bentonville v Arkansasu.

Další obchodníci nasazují roboty Tortoise na konferencích či sportovních akcích včetně play off Stanley Cupu, kde nabízely pečivo v hledišti. Startup své stroje neprodává. Pronajímá je jako službu, nejvíce ale preferuje možnost roboty poskytnout výměnou za desetiprocentní provizi z prodaného zboží.

Hlas lidu...

Tortoise začal v roce 2019 jako úpravce elektrických koloběžek pro potřeby sdílených služeb. Po prvních zkušenostech se stroji pro doručování zboží startup zjistil, že se roboty snaží občas oslovovat také někteří náhodní kolemjdoucí a ptají se, jestli si od nich mohou koupit nějaké zboží. Odtud už nebylo daleko k realizaci myšlenky prodejního robota, který nebude poslíčkem rozvážejícím objednávky. Prodejní roboty ale nejsou pokaždé jen v pohybu. Pekařství Bake Sum z Oaklandu v Kalifornii má stroj zaparkovaný před provozovnou v časech mimo otevírací dobu a na výši dodatečných tržeb si nemůže stěžovat. Řada elektronických prodavačů zboží nabízí také například v parcích.

Okrást se nenechá

Mobilní obchody mají oproti robotickým kurýrům výhodu v mírnější regulaci například v New Yorku a Chicagu. Kvůli možnosti aktivního nabízení produktů bylo nutné do strojů integrovat například platební bránu s čtečkou karet a možností bezkontaktního placení pomocí technologie NFC. Teprve po zaplacení zboží se otevře kontejner (roboty jsou modulární a je možné do nich dávat různé typy nákladních segmentů).

Pokud by si zákazník vzal více, než si vyžádal a zaplatil, další zboží se naúčtuje dodatečně. K tomu má pomáhat kamerový systém. K jeho výstupům mají přístup i vzdálení operátoři z masa a kostí. Vždy jeden z nich může sledovat až 16 robotů v provozu. S roboty také lze na dálku manipulovat pomocí joysticků.

Stroje čistě určené jen k doručování zboží, nabízí více firem - například další americký startup Interpl.ai. Jeden elektronický kurýr uveze i více kontejnerů, které jsou vyrobeny na míru podle potřeb obchodníka.


Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články