Ocenil odvahu i snahu o udržitelnost. NFCtron teď chystá další novinky, stěhování a podpoří inovativní akce
Ceny pro vítěze NFCtron Awards byly zpracované komplexní metodou práce se sklem. I proto musely být v ohřevné peci uložené ve speciální formě po dobu několika dnů, aby získaly správný tvar a následně sklo vychladlo bez popraskání. (Foto: NFCtron)

Ocenil odvahu i snahu o udržitelnost. NFCtron teď chystá další novinky, stěhování a podpoří inovativní akce

4. bře 2024 Ondřej Černý 7 min

S platebním řešením NFCtron se každoročně setkávají návštěvníci stovek festivalů a jednorázových akcí v Česku, na Slovensku a v Rakousku. Letos poprvé se tým vedený Václavem Jarošem rozhodl ocenit inovativní akce. A rovnou také kromě novinek ohlásil podporu pro nejzajímavější z nich, která dosáhne osmimístné částky.

Z návštěv kulturních akcí to zná asi každý z nás. Člověk se chce bavit, ale pomalé platby v hotovosti řady návštěvníků ve frontě před ním jej o mnohé příjemně strávené chvilky obírají. A právě rychlé, digitální, bezpečné a jednoduché platby byly tím, na co zakladatel společnosti NFCtron Václav Jaroš před lety vsadil.

Protože bezhotovostní transakce trvá pouze 0,4 sekundy a je 25krát rychlejší než ta hotovostní, velmi rychle s řešením v podobě platebních náramků získal nejen pozornost, ale také poptávku ze strany pořadatelů. Za rok 2019 firma založená o rok dříve zajistila platební systém pro více než 90 akcí, v roce 2022 nasadila svůj cashless systém na 260 akcích po celé České republice, na Slovensku a v Rakousku a loni služby NFCtronu využilo už 417 různých akcí. Ještě impozantnější je více než milion návštěvníků těchto festivalů, koncertů a eventů, kteří loni řešení NFCtronu použili.

Základem řešení NFCtron je platební čip. (Foto: NFCtron)

Nebát se výzev

Když se systém NFCtronu před šesti lety na Slavnostech růžového vína v Třebíči potýkal s mnoha chybami, a covid o pár let později znemožnil konání veškerých akcí, jen největší optimista mohl věřit v expanzi, která následovala. Napomohla jí spolupráce s akcemi jako Rock for People: HOPE a Let It Roll: SAVE THE RAVE, stejně tak jako snaha o neustálý technologický rozvoj a inovace. A protože právě spolupráce s partnery posouvala NFCtron kupředu, rozhodl se tým Václava Jaroše na své tradiční každoroční akci NFCtron Keynote letos vůbec poprvé vyhlásit NFCtron Awards. Ceny, jejichž cílem je inspirovat všechny pořadatele, aby se nebáli a pouštěli se i do těch nejšílenějších výzev.

Historicky vůbec první ocenění v kategorii Udržitelný festival roku 2023 převzal za festival Rock for People jeho ředitel a zakladatel Michal Thomes. Cenu si festival zasloužil především za opakovanou realizaci vodíkové a solární stage, podporu elektromobility a využití úspornějšího osvětlení v areálu. „Vypadá to, že je to cinklý,“ konstatoval Thomes při přebírání unikátní skleněné ceny inspirované meteoroidy z rukou Kristýny Jelínkové, která se v Komerční bance stará o strategii značky a komunikaci.

Kristýna je naše partnerka. Ale opravdu jsem to nevěděl a jsem překvapený,“ dodal Thomes s tím, že festival založený v roce 1995 rád experimentuje se zajímavými technologiemi. „Připadá nám to správné. Separujeme 17 různých druhů odpadu a za loňský rok máme vůbec poprvé také změřenu svou uhlíkovou stopu. Také pro letošní ročník chystáme v této oblasti další novinky,“ doplnil šéf festivalu, který jako headlinery leto přivítá taková jména jako jsou Prodigy, Offspring, Bring Me The Horizon nebo Yungblud.

Zakladatel festivalu Rock for People Michal Thomes při přebírání ceny z rukou Kristýny Jelínkové z Komerční banky. (Foto: NFCtron)

Od gastra po demolice

Jako nejzajímavější festivalovou inovaci roku pořadatelé cen vyhlásili sériovou gastro akci Prima FRESH Festival, která zavedla platby kartou exkluzivně přes řešení Tap on Phone, které využilo téměř 40 tisíc návštěvníků akce. Její čtyři letošní zastávky budou v Plzni, Pardubicích, Brně a Kroměříži.

V kategorii Produkční tým roku pořadatelé hodnotili organizaci v rámci týmu před i v průběhu konání samotné akce i komunikaci s dodavateli. Ocenění si odnesl tým Beatworx, který pořádá například festivaly Let It Roll nebo Frontline. „Náš nejužší tým, který pracuje celoročně, má 23 lidí, širší 50 a celkově se na našich akcích produkčně za rok podílí 3500 lidí,“ konstatoval při přebírání ceny Marek Vohralík z Beatworx.

Marek Vohralík z Beatworx s oceněním. (Foto: NFCtron)

V poslední kategorii historicky poprvé vyhlašovaných NFCtron Awards zvítězila v kategorii Odvážný festival roku akce Demolition Derby od Demolition Race Company. Ocenění získala za zcela nový typ eventu, který využívá i propojení s komunitami influencerů. „Původně jsem chtěl, aby se spolu srážely robotické automobily. Ale kolega Pavel Hubáč přišel s dalece odvážnějším nápadem. Auta tak zůstala, jen mají standardní velikost a posadili jsme do nich celebrity,“ popsal při přebírání ceny vznik celé akce režisér, producent a šéf Destruction Race Company Jan Strach.

Jan Strach (vlevo) se svým týmem. Pavel Hubáč stojí po jeho levici. (Foto: NFCtron)

Ve jménu výzev

Zatímco kategorie pro druhý ročník cen, kdy by se do hlasování mohli zapojit i návštěvníci jednotlivých akcí, prodejci nebo vybraní pořadatelé a partneři, se NFCtron chystá oznámit v dubnu, už v průběhu večera, kdy byli vyhlášeni historicky první vítězové NFCtron Awards, zazněly informace o novinkách, které NFCtron chystá. Letošní, už třetí ročník akce nazvané NFCtron Keynote, totiž nesl podtitul „Ve jménu výzev“.

Těch má NFCtron před sebou hned několik. Jednou z nich je představit letos zásadní update nákupního košíku, poprvé spuštěného v roce 2020. Nově je optimalizovaný tak, aby pořadatelé s jeho pomocí dokázali získat nové návštěvníky. Zároveň mají k dispozici v rámci NFCtron Hub statistiky s detailními informacemi o obsazenosti v areálech se sedačkami a zónami. A díky zavedení funkce inteligentní predikce vývoje prodeje vstupenek lze nově také optimalizovat vlastní prodejní kampaně.

Zakladatel NFCtron Václav Jaroš při prezentaci letošních novinek. (Foto: NFCtron)

Letos také finišují úpravy na projektech, které byly ohlášeny nebo spuštěny už loni. Terminál v mobilu aktuálně prochází fází certifikace. V současné chvíli už je sice funkční, ale vývojáři odchytávají všechny chyby a bugy. Cílem je pustit do ostrého provozu verzi, u níž zákazníci nebudou na žádné chyby upozorňovat. Zároveň se počítá s letošním zahájením pilotního provozu projektu NFCtron Nautilus u prvních prodejců.

Mobilní aplikace NFCtron se v průběhu loňské letní festivalové sezóny trvale umisťovala mezi nejstahovanějšími aplikacemi v kategorii finance. Jen v průběhu roku 2023 ji využily stovky tisíc návštěvníků nejrůznějších akcí. V současnosti se pracuje na její nové verzi, jež by měla návštěvnický zážitek ještě více zlepšit a usnadnit. Pořadatelům akcí pak nabídne veškeré důležité informace, případně možnost integrace partnerů.

Filip Ditrich v NFCtron odpovídá za technologický vývoj. (Foto: NFCtron)

Udržitelná pomoc

Jedním z nejzásadnějších témat je pro NFCtron udržitelnost a snaha o snižování uhlíkové stopy. Proto se pustil do propojení s Priceless Planet Coalition a v rámci své aplikace umožní přispívat na zalesňování planety. Pořadatelé i návštěvníci akcí tak budou moci jednoduchou formou podpořit obnovu biotopů a lesních porostů. Kromě této spolupráce mají NFCtron a Mastercard ještě další společný projekt. V letošním roce podpoří částkou ve výši 12 milionů korun nejzajímavější akce konané v České republice. Jde tak o pokračování už zavedené spolupráce - loni takto obě firmy podpořily listopadový Prague Music Week.

Máme velkou důvěru v to, že NFCtron vybere ty nejlepší akce,“ řekla při vyhlašování této podpory Jana Lvová, General Manager Mastercard pro český a slovenský trh. Finanční podporu získají akce, které využívají služby od NFCtron a mají ambice zvyšovat komfort svých návštěvníků. Jaké festivaly podporu obdržely, by mělo být známo v průběhu první poloviny letošního roku.

Jana Lvová, General Manager Mastercard pro CZ/SK, se snaží do společnosti ve větší míře přinést fintechové myšlení. Spolupráce s NFCtron jí do toho zapadá. (Foto: NFCtron)

V průběhu června pak velký krok čeká také na samotný NFCtron. Přestěhuje se do nových prostor v budově LIFE na Brumlovce, kde využije plochu přes 2000 metrů čtverečních. „V nových prostorách vybudujeme moderní kanceláře s futuristickým designem. Klademe velký důraz na pracovní komfort našich vývojářů, event specialistů a dalších nepostradatelných členů NFCtron. Proto vytváříme místa pro komunitní setkávání i aktivní odpočinek. Součástí našich nových kanceláří tak bude třeba i posilovna, dětský koutek, chill-out zóna nebo podcastové studio,“ uzavírá zakladatel NFCtron Václav Jaroš.

PŘEČTĚTE SI: Od školních svačin k festivalům. NFCtron navázal spolupráci s Twisto a plánuje růst a expandovat do zahraničí

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články