Od školních svačin k festivalům. NFCtron navázal spolupráci s Twisto a plánuje růst a expandovat do zahraničí
Umožnit zákazníkům užít si nejrůznější akce. Právě takový společný cíl mají coutry manager Twista pro Českou republiku Jan Hanzlík (vlevo) a zakladatel NFCtron Václav Jaroš. (Foto: Twisto)

Od školních svačin k festivalům. NFCtron navázal spolupráci s Twisto a plánuje růst a expandovat do zahraničí

15. čvn 2023 Ondřej Černý 7 min

Nabídnout návštěvníkům letních festivalů jednoduché, digitální a bezpečné platby. To je cílem fintechu Twisto, který proto ohlásil spolupráci se startupem NFCtron zajišťujícím cashless platby na koncertech a festivalech prostřednictvím platebních náramků. Twisto do spojenectví přináší svou širokou zákaznickou bázi, která v současnosti čítá vyšší stovky tisíc klientů, NFCtron pak řešení postavené na datech, z nichž se dají vyčíst nejen zákaznické nálady.

Zakladatel NFCtron Václav Jaroš se podnikání věnuje už od doby, kdy dosáhl plnoletosti. Předzvěstí jeho současné firmy byl projekt Čerstvá sváča. Fungoval od roku 2015 tři sezóny a už tehdy stál na NFC čipech, které umožňují bezdrátovou komunikaci dvou elektronických zařízení. Děti na základních školách si mohly nabít kredit a ve webové aplikaci objednávat svačiny. Ty si vyzvedávaly přímo ve škole. Rodiče se tak nemuseli starat o nic jiného, než aby měl jejich potomek na účtu dostatek peněz. Navíc mohli dítěti svačinu sami vybrat a měli tak přehled o tom, co ve škole svačí.

Data jako svatý grál

Právě na projektu Česká sváča se Jaroš se svým týmem učil pracovat s daty. Díky technologii NFC se o svých zákaznících a jejich preferencích dozvěděl mnohé. Zároveň cítil, že využití může být výrazně větší. Vsadil proto na gastronomické akce, které doplnil o vinařské slavnosti. Ambicí bylo vytvořit službu, díky které by bylo možné zjistit vše o finančních tocích a počtu zákazníků na dané akci.

Aby to nebylo tak jednoduché, cílem bylo umět vše monitorovat v reálném čase. Výhodou tohoto pojetí je, že NFC čipy umí díky datům rozpoznat trendy a aktuální stav. Pokud někde například dochází pivo, majitel získá notifikaci, díky které může nejen v reálném čase reagovat, ale také optimalizuje případnou cenotvorbu a v konečném výsledku zisk.

Zároveň model bezhotovostních plateb pomocí čipů velmi výrazně urychlil výdej a umožnil optimalizaci personálu. A že jde v byznysu, kde čas jsou peníze, o nezanedbatelná čísla, dokazují i dostupná data - bezhotovostní transakce trvá 0,4 sekundy a je 25krát rychlejší než ta hotovostní.

Princip přitom zůstával stále stejný jako u školních svačin. Návštěvníci si na náramek předem nabijí finanční kredit, z nějž v průběhu konání akce platí přímo u jednotlivých stánků. Vše, co k tomu potřebují, je přiložení čipu.

PŘEČTĚTE SI: Novinka pro tisíce e-shopů. Twisto spustilo ve spolupráci s platební bránou Comgate Nákup na třetiny

Systém od NFCtron v současnosti používá sedm akcí z deseti, kde počet návštěvníků přesahuje pět tisíc lidí. (Repro: NFCtron)

Spokojený klient utrácí

Pro Twisto není spolupráce tohoto typu žádnou novinkou. U kulturních akcí už před časem navázalo spolupráci s portály GoOut, Ticketstream nebo Ticketportal. S technologií NFCtron ale umožní Twisto návštěvníkům kulturních akcí platit za útratu na náramku až po akci, namísto dobíjení kreditu předem.

Léto se blíží a mnoho lidí se těší na festivalovou sezonu. Vzhledem k vyšším cenám jsou však letos s výdaji opatrnější. Proto dáváme lidem možnost rozložit si platbu za vstupenky na festivaly Rock for People či Beats for Love na třetiny bez navýšení. Nyní jsme také spojili síly s NFCtron, abychom nabídli pohodlnější způsob, jak platit přímo na festivalech a koncertech. Na ty většinou míří mladí lidé, kteří mají k moderním platebním metodám blízko. Pro Twisto tak tyto kulturní události představují velkou příležitost,“ okomentoval nové partnerství Jan Hanzlík, country manažer Twista pro Českou republiku.

V popředí country manažer Twista pro Českou republiku Jan Hanzlík, pozorně ho poslouchají Development Lead NFCtron Filip Ditrich a founder NFCtron Václav Jaroš (zleva). (Foto: Twisto)

Pro blížící se akce, jako jsou festivaly Votvírák nebo Beats for Love, Twisto umožní návštěvníkům zaplatit vstupenky po třetinách bez navýšení ceny. Zároveň fintech pro uživatele své aplikace chystá novou sekci Festivaluj s Twistem s festivaly a tipy, jak na nich pohodlněji platit. Jde o koncept zaměřený na nákup všeho, co je pro festivalovou sezónu potřeba. Tedy nejen lístky, ale také kredit na akci, oblečení nebo vybavení. Segment kulturních akcí a ticketingu je totiž u Twista aktuálně tím nejrychleji rostoucím. Průměrná hodnota objednávky (AOV) roste o 400 procent, počet schválených nákupů o 11 procent a zvýšení obratu z BNPL plateb o 60 procent.

Výrazně růstová jsou i čísla NFCtron. Loni objem transakcí dosáhl meziročně 1,3 miliardy korun a zaznamenal meziroční růst o 343 procent. NFCtron využilo 1,2 milionu návštěvníků akcí (meziročně +324 procent) a jejich průměrná útrata na jednotlivce za den vzrostla na 687 Kč (2021: 608 Kč). Skoro o čtvrtinu se zvýšil i počet objednávek na návštěvníka - zatímco v roce 2021 byl 6,35, loni šlo v průměru o 7,87 objednávky.

Z uvedeného je patrné, co může spolupráce oběma stranám přinést. S Twisto Pay platilo už více než 1,5 milionu zákazníků a integrováno je s více než 14 tisíci e-shopy, NFCtron zase díky svým platebním systémům včetně cashless plateb prostřednictvím čipů a náramků umí využít data, která návštěvníci akcí generují.

Placení s NFCtron přináší výhody jak návštěvníkům, tak organizátorům festivalů. Rychlejší platba, méně front, vyšší bezpečnost a kontrola. Díky Twistu nyní dokážeme návštěvníkům placení ještě zjednodušit tím, že si náramek dobijí přes Twisto účet a neblokují si vlastní peníze. Způsob, jak zákazník zaplatí svoji skutečnou útratu, si po festivalu zvolí ve svém Twisto účtu. Je to pohodlné a naprosto bezpečné,“ konstatoval zakladatel NFCtron Václav Jaroš.

Od nové spolupráce Twista s NFCtron si obě strany slibují, že návštěvníci akcí si před jejich začátkem, případně i v jejich průběhu, budou nabíjet větší kredit. „Na festivalu je klientela, která chce utrácet, protože se na akci baví,“ zdůvodnil očekávání Hanzlík.

Výhodná je ale podle foundera startupu NFCtron spolupráce i pro pořadatele akcí. „Nikomu v Evropě se nepodařilo škálovat do velikosti, které jsme aktuálně dosáhli. Vždy, když pořadatel nasadí náš systém, tak se mu to refinancuje,“ uvedl Jaroš.

Aplikace je aktuálně k dispozici v češtině, angličtině a němčině. (Repro: NFCtron)

Téměř bez konkurence

Rostoucí čísla dokazují, že spolupráci se startupem založeným v roce 2018 podobně vnímají i partneři. Jestliže se v prvním roce své existence NFCtron podílel na 36 akcích a v následujícím šlo o 96 akcí, loni už jich bylo 262 a jen letos v červnu jich bude 52. Za celý letošní rok firma očekává spolupráci na více než 360 eventech. Rostoucí počet není překvapivý. „Vyčistili jsme konkurenci,“ říká s jen mírnou nadsázkou Jaroš, jehož firma má na marketplace přibližně 2,5 tisíce spoluprací.

Jednou z novějších je od loňského ročníku ta s festivalem Rock for People v Hradci Králové, který byl poslední dva ročníky zcela bezhotovostní. Letošní čísla sice ještě nejsou zcela vypořádána, ale pořadatelé festivalu hlásí rekordní návštěvnické počty. NFCtron také zatím k dispozici nemá konečná čísla, na vracení peněz je lhůta dvou týdnů. Navíc si firma zakládá na tom, že o akcích nezveřejňuje jakákoliv data.

Přesto je z dosavadních údajů patrné, že meziročně hodnoty rostou. Každý návštěvník akce měl náramek s čipem sloužícím jako vstupenka. Více než osm tisíc z nich využilo právě mobilní aplikaci NFCtron, kdy po načtení čipu do aplikace okamžitě viděli své útraty i aktuální stav účtu. Po skončení akce si mohou díky mobilní aplikaci nechat finance snáze refundovat. Služby NFCtron na letošním Rock for People využila zhruba čtvrtina jeho návštěvníků.

Z reakcí návštěvníků akce je patrné, že s nimi byli spokojení. „Hodně jsem ocenil, jak bylo na celém festivalu řešeno placení díky systému NFCtron. V podstatě šlo o čip nasazený na náramek, který návštěvníkovi sloužil pro vstup, dobíjení kreditu, placení i následné vrácení případného přebytku. Vše naprosto hladce, online, bezkontaktně, rychle,“ ohodnotil službu Jan Vichr, Current Channels Tribe Leader v Komerční bance, která byla generálním partnerem festivalu.

Jan Vichr zvládl kromě návštěvy řady vystoupení absolvovat v průběhu festivalu L'Etape Czech Republic by Tour de France, vrchol své letošní cyklistické sezóny. (Foto: Jan Vichr)

Online přenos dat zároveň pomáhal tomu, aby se dodržovaly předem domluvené podmínky. „Když jeden prodejce po dohodě s pořadateli stanovil cenu na 120 korun a reálně tu položku prodával za 140 korun, hned v průběhu prvního dne jsme na to díky monitorování transakcí na NFCtron čipu a následnému hodnocení zákazníků přes mobilní aplikaci přišli. Druhý den už mu kvůli tomuto šizení zákazníků pořadatelé otevřít nedovolili,“ nabídl konkrétní příklad využití platebního řešení v praxi Development Lead NFCtron Filip Ditrich.

Doplnil také, že uživatelé aplikace a webové aplikace jsou v drtivé většině z Česka. Zahraniční klientela zatím tvoří jednotky procent, ale postupně se rozrůstá. V poměru uživatelů aplikace zlehka převládají ti s iOS (55 procent) nad těmi s Androidem (45 procent). Aplikace je momentálně k dispozici v češtině, angličtině a němčině. Výraznější expanze je plánována v horizontu příštích pěti let.

Nečekejte ale, že o ní příliš uslyšíte. „Nechceme být moc vidět, trh jsme obsadili nepozorovaně,“ uzavřel founder NFCtron Jaroš s tím, že letos startup míří na Slovensko a pracuje i na expanzi do dalších zemí, jako jsou Německo nebo Rakousko.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články