Nový rok, nový diář. Češi rádi plánují čas na papíru a kreativně

Nový rok, nový diář. Češi rádi plánují čas na papíru a kreativně

9. led 2022 Zuzana Hübnerová 7 min

Nová číslice na konci letopočtu znamená pro řadu lidí nákup diáře. A přestože by se mohlo zdát, že v době chytrých telefonů, hodinek a synchronizace už po tom papírovém nikdo nesáhne, opak je pravdou. Instagram se plní zápisníky vyzdobenými krasopisem i nejrůznějšími nálepkami a papírníci přichází každý rok s novými nápady a vychytávkami. 

Ani moderní technologie, zdá se, neumí lidem nahradit pocit psaní na papír. I proto přes všechny online kalendáře a aplikace pro plánování času si řada Čechů pořizuje každý leden papírové diáře a zápisníky. A zdá se, že papír se udržel na výsluní nejen v Česku. V Británii v roce 2020 utratili lidé za papírenské zboží přes šestadvacet milionů liber. 

Podle Voxu se dokonce takzvané bullet journals, tedy papírové zápisníky, které si majitelé upravují na míru a dozdobují dle svého vkusu, staly symbolem generace mileniálů. A to ze dvou důvodů. Fotky krasopisně napsaných barevných zápisníků plných obrázků a nálepek jsou totiž nesmírně fotogenické a dobře tak fungují na sociálních sítích. 

Kreativní zaznamenávání úkolů i seberozvojových aktivit se stalo na sociálních sítích velmi populární

Především však dávají svým majitelům v dnešní zběsilé době pocit kontroly a vítanou pauzu od všudypřítomných technologií. To potvrzuje i expertka na sociální sítě a mileniálka Anna Pekařová. „Ano, používám papírový diář a taky papírový to-do list. V to-do listech mě baví odškrtávat si, co splním. Tu satisfakci z toho mi prostě odklik na počítači nebo mobilu neposkytne,” říká a dodává: „Diář si udržuju vymazlený. Se samolepkami, pomocí barevných fixů.” Podobně to vidí i personalistka Natalia Wajtrová. „Používám diář v papírové formě, protože papír a tužka, to je prostě láska. Vše hezky barevně zapsáno, radost si něco plánovat. Občas plánuju něco jen proto, abych si to mohla zapsat,” popisuje se smíchem. 

Zájem o papírové zápisníky roste. Papírnictví rozšiřují portfolio

A výrobci potvrzují, že lidí jako je Anna a Natalia, narůstá. „Počet zákazníků se nám každoročně navyšuje. Jen za minulý rok to bylo o 33 procent,” říká Tereza Křížová z Tam a zpět. Ti původně přišli s Pětiletým deníkem. Jednoduchým zápisníkem, který zachytí každodenní okamžiky a zážitky. Kromě toho na něm člověk v rámci let uvidí posun a růst. „Minulý rok jsme ale představili hned několik novinek zaměřených na plánování. Třeba Nediář, což je nedatovaný diář, nebo týdenní plánovač. I přesto, že nové produkty nejsou na trhu tak dlouho jako Pětiletý deník a nemají ještě takový dosah, daří se jim dobře a stávají se mezi zákazníky oblíbené,” dodává Křížová. 

Pětiletý deník od Tam a zpět umožňuje majiteli odpovídat každý rok na stejné otázky. zdroj: Tam a zpět

Nárůst prodejů pozorují i v českém papírnictví Papelote. „Rostoucí zájem ze strany zákazníků určitě pozorujeme, a to jak v segmentu zápisníků, tak diářů. Pro Papelote jsou to oba důležité směry a v obou segmentech meziročně rosteme průměrně o třicet procent,” upřesňuje Denisa Havrdová, výkonná ředitelka Papelote. 

Jestli ale lidé sahají častěji po diářích pro zaznamenávání povinností, nebo po zápisnících a zmíněných bullet journalech na zachycení vlastních myšlenek, neumí Havrdová říct. „Jsou to hodně vyrovnané kategorie. Obě mají své publikum, které se někdy překrývá,” vysvětluje. 

Na popularitě nabývají i různé specializované zápisníky. Ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo nabídl Papelote zápisník Papírová spižírna, který obsahuje řadu receptů i tipů, jak méně plýtvat s jídlem. Prostor je samozřejmě také na vlastní recepty, poznámky a vychytávky. Pro zapálené marketéry zase letos přišel se zápisníkem Stačí začít. Ten vznikl ve spolupráci s organizací #Holkyzmarketingu a obsahuje například roční přehled marketingových témat, šablony pro SWOT analýzy či tabulku pro vlastní výzvy. 

V letošním roce přibudou dvě další spolupráce, Denisa Havrdová však zatím nechce jmenovat, o koho půjde. „Také se chceme dál věnovat tématu udržitelnosti, mimo jiné i v souvislosti s naším outletem s názvem Papelote na druhou,” dodává Havrdová. Papelote na druhou je edice produktů, které jsou vyrobeny ze zbytků z výroby. Z odřezků papírů, zbytků spirál či lepenek vznikají nové produkty. 

Díky zápisníkům se populární staly i kurzy kaligrafie. Lidé chtějí své myšlenky i plány zapisovat hezky

Spojování hned několika trendů, jako je například udržitelnost, mentální zdraví, osobní či duchovní růst, je u tvůrců i zákazníků velmi populární. Zájemci si tak mohou pořídit například duchovní deník či biblický diář z dílny českého křesťanského papírnictví Bílé místo, jógový diář od Yoga Day, bylinkový diář, motivační diář od Clever Minds či celou sadu obsahující zápisník, fixy i návod, jak na krasopsaní od Dolleru

Podle Barbory Hlaváčové z českého papírnictví Lepikaro je jejich nejčastějším zákazníkem žena ve věku 18 až 45 let. „Mladší ženy kupují převážně diáře, samolepky a sešity a starší zase většinou pomůcky a ozdoby na zdobení fotoalb,"  upřesňuje Hlaváčová a dodává, že zájem o vlastní dozdobování diářů a zápisníků pozoruje někdy od roku 2016. 

Výrobci proto v posledních letech myslí i na ty, kteří neumí krásně psát či kreslit, ale přesto touží po vlastnoručně vyzdobených diářích. Například česká firma Fleppi nabízí archy s tematickými samolepkami, ozdobné pásky či možnost vyrobit si do diáře vlastní nálepky. Pro řadu lidí se tak plánování úkolů i času stalo určitým typem meditace a možnost dát průchod své kreativitě. „Stejně jako celá společnost cítíme přesycenost online světem. Naši zákazníci jsou proto rádi za únik k tužce a papíru a mají práci v offline světě rádi,” říká na závěr Denisa Havrdová. 

Foto: Unsplash

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články