„Úspěšná kampaň začíná tři měsíce před spuštěním.” Muž, který vybral miliony na mobilní Dračí doupě, radí, jak na crowdfunding

„Úspěšná kampaň začíná tři měsíce před spuštěním.” Muž, který vybral miliony na mobilní Dračí doupě, radí, jak na crowdfunding

12. kvě 2022 Natálie Vopařilová 6 min

Možností, jak financovat vysněný projekt, je několik. Řada lidí sahá po crowdfundingu, tedy kampani, při které se na realizaci skládá veřejnost. Jenže to nemusí být tak jednoduché, jak to zní. Své zkušenosti, jak crowdfunding funguje a co je potřeba k tomu, aby kampaň byla úspěšná, sdělil na Esport & Gaming Summit 2022 Jan Roose, zakladatel úspěšného startupu Fireball, který díky crowdfundingu přinesl legendární hru Dračí doupě do mobilů. StartupJobs Newsroom byl partnerem události, která se konala koncem dubna v Praze.

Fireball je videoherní projekt. Jedná se o mobilní zpracování Dungeons & Dragons, či chcete-li česky Dračí doupě, populární fantasy stolní hry na hrdiny, která vznikla v sedmdesátých letech minulého století a je obecně považována za první svého žánru. Jan Roose založil Fireball v roce 2019, získal počáteční investici od Kiwi, kterou spotřeboval na vývoj první verze. Na jaře roku 2020 vybral na crowdfundingové platformě Kickstarter  přes 65 tisíc dolarů na další vývoj, čímž cílovou částku překonal více než třikrát. „Crowdfunding nám získal nejen neuvěřitelné finanční prostředky, ale také komunitu lidí, které náš projekt zajímá,” pochvaloval si Roose na pražské esportové a gamingové konferenci.

Zakladatel Fireball Jan Roose na konferenci Esport & Gaming Summit 2022.

Co je to ten crowdfunding?

Crowdfunding, česky volně přeloženo jako skupinové financování, je způsob obstarání peněz, při kterém více jednotlivců přispívá menší částkou na konkrétní projekt. Přispívající jsou motivováni emočně, pocitem sounáležitosti s tvůrci a komunitou nebo přislíbenými odměnami, které získají poté, co se vybere cílová částka. Pomocí crowdfundingové kampaně mají autoři šanci kromě peněz získat také pozornost a zpětnou vazbu široké veřejnosti, vybudovat si komunitu budoucích uživatelů produktu a oslovit výrazné investory.

Kampaň je jen špička ledovce

Základem úspěšné crowdfundingové kampaně je samozřejmě dobrý projekt. Jak radí Jan Roose, musíte přesně vědět, co a pro koho děláte, a být schopni potenciální přispívající přesvědčit, že to má smysl. Před samotnou prezentací projektu je třeba udělat si důkladnou rešerši. Je dobré zjistit, jestli a jakou máte konkurenci, a poučit se i z jejích chyb.

Následuje plánování prezentace. Připravte si koncept vašeho projektu, radí Jan Roose, popište, proč a pro koho projekt vytváříte, zapojte svůj příběh, ukažte prototyp svého produktu a připravte unikátní odměny pro přispívající. „Na tvorbě odměn nesmíte strávit příliš času, budete ho potřebovat na tvorbu projektu samotného. Svou kampaň můžete nastavit třeba jako předprodej finálního produktu,” vysvětluje Roose. 

Spočítejte si také - upozorňuje zakladatel startupu Fireball - jaké částky musíte dosáhnout, abyste dokázali finančně pokrýt nejen projekt samotný, ale také náklady spojené s tvorbou obsahu kampaně a odměn, náklady spojené s propagací kampaně, distribucí, daně a různé další poplatky. V ideálním případě počítejte také s rezervou. Stanovte si realistický cíl, který svým přispěvatelům dokážete odůvodnit.

Musíte být srozumitelní, zábavní a komunikativní, poradil Jan Roose zájemcům o crowdfunding. 

Úspěšná kampaň začíná tři měsíce před jejím spuštěním, a to takzvanou předkampaní, říká zakladatel Fireball. Předkampaní se rozumí příprava veřejnosti na spuštění kampaně. 

Definujte si cílovou skupinu a přizpůsobte marketing, přibližuje Roose, podle kterého musíte být srozumitelní, zábavní a komunikativní.  Připravte si texty, obrázky a videa, které budete používat ve svých propagačních materiálech. Založte si profily na sociálních sítích a využijte možnosti placené propagace. Spusťte vlastní web, kde lidé najdou vše, co potřebují. 

„Vytvořili jsme dotazníky, které nám definovaly užší skupinu potenciálních přispěvatelů, a pomohly nám tak oslovit opravdové nadšence a připravit pro ně skvělé odměny. Získali jsme také cennou zpětnou vazbu na koncept naší hry a vyvarovali se spoustě slepých uliček,” popsal Roose. „Člověk, který strávil několik minut vyplňováním vašeho dotazníku, je již zainteresovaný a pravděpodobně bude chtít vývoj vašeho projektu nadále sledovat — nezapomeňte ho proto na konci dotazníku odkázat na své sítě a nabídnut mu možnost odbírat novinky do e-mailu,” radí. 

Rozhodně také stojí za to nepodcenit marketing, zvláště je potřeba v tomto směru přitlačit těsně před spuštěním kampaně, abyste si byli jistí, že ji vaše cílová skupina očekává.

Úspěch ukáže prvních 48 hodin

„Kampaň časově limitujte, ideálně na měsíc, potřebujete vzbudit urgenci. Vaše kampaň je úspěšná v případě, kdy je cíl naplněn v prvních dvou dnech,” upozorňuje zakladatel Fireball. V těchto dnech bude projekt financovat komunita, kterou jste si vybudovali v rámci předkampaně. Jde o lidi, kteří ve vás a vaši práci doopravdy věří. 

Ve chvíli, kdy je cíle dosaženo, začnou přispívat i lidé, kteří financování dosud pouze zvažovali — vědí totiž, že projekt nebude rozpuštěn, že se jim nevrátí peníze, ale opravdu dostanou odměnu, za kterou zaplatili,” tvrdí Roose. V následujících dnech můžete očekávat stabilní růst částky. Zůstávejte v kontaktu a oslavujte svoje úspěchy. Zrychlete v cílové rovince, poslední dny kampaně vám mohou konečný zisk klidně i znásobit. Jde o poslední možnost, jak se na projektu finančně podílet a získat odměny, popisuje Roose.

„Buďte připraveni na neúspěchy. Dost možná nestihnete dodat všechny odměny včas, nebo svůj produkt vydat ve slíbený termín, některé věci je těžké vykalkulovat dopředu správně. Pokud jste ale zvládli kolem své práce vybudovat silnou komunitu nadšenců, jistě vám to odpustí,” uzavřel Jan Roose.

Foto: Startup Disrupt

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články