Jak zlepšit práci vývojářů? Prokop Simek z DX Heroes radí nezanedbat komunikaci a nastavit správné role v týmu

Jak zlepšit práci vývojářů? Prokop Simek z DX Heroes radí nezanedbat komunikaci a nastavit správné role v týmu

16. kvě 2022 Patrik Kozlík 7 min

IT obor se neustále potýká s nedostatkem zaměstnanců, zejména to pak platí u vývojářů. Nejenom, že je po nich velká sháňka, ale když už je technologická firma má, tak často nedokáže naplnit jejich potenciál nebo docenit jejich práci. Navíc začlenění nového vývojáře do již fungujícího týmu také není zrovna nejlehčím úkolem. Zeptali jsme se proto na některé užitečné rady zakladatele a CEO společnosti DX Heroes, kteří pomáhají zlepšovat týmům vývojářů jejich Developer Experience (DX), tak aby pracovali lépe a efektivněji. 

Vývojáři jsou pro nejeden startup klíčovým článkem celé společnosti. I přesto mívají firmy někdy problém s onboardingem nových developerů do již zajetého týmu nebo například s automatizací procesů. Zároveň je firmy zahlcují zbytečnými úkoly. Místo toho, aby se věnovali tomu, co umí nejlépe, tak ztrácí čas například na příliš častých poradách nebo byznysových schůzkách.

Společně se startupem DX Heroes a jeho zakladatelem a CEO Prokopem Simkem přináší StartupJobs Newsroom tipy, jak zefektivnit práci vývojářů. Podle Simka nejsou důležité pouze správné nástroje a automatizace, ale také možnost seberealizace, komunikace nebo nastavení rolí v týmu.

10 tipů, jak zefektivnit práci vývojářů i celých týmů podle Prokopa Simka, CEO a zakladatele DX Heroes

1. Automatizujte vše, co je možné

Průběžná automatizace je dnes pro efektivní práci vývojáře nezbytná. Formátování kódu, spouštění testů, generování částí aplikace, to vše sice vyžaduje časovou investici, která se ale časem mnohonásobně vyplatí. Kromě urychlení procesů navíc pomáhá předcházet chybám. „Při automatizaci procesů mohou pomoci i externí aplikace jako například Slack, Trello, nástroje poskytované Googlem nebo Monday.com, a to v průběhu celého vývoje,“ říká Prokop Simek, zakladatel startupu DX Heroes.

Mohou to být automatické notifikace do Slacku z task managementu (může sloužit jako centrální místo na notifikace, chyby z produkce apod.), reminder před/v době deadlinu nebo Google Single Sign-on pro bezpečnost a možnost přístupu uživatele ke všem službám na jednom místě. Dále je to například ClickUp, který nabízí automatizaci sám v sobě, takže můžete automaticky přiřazovat uživatele v dané fázi úkolu.

2. Používejte standardizované nástroje

Vývojáři by měli pro psaní, revizi a testování kódu používat nástroje, které jsou již zaběhlé a na trhu standardem. Je totiž snazší vyřešit chybu, kterou s vysokou pravděpodobností již řešili jiní. Nástroj je tak díky tomu neustále aktualizován. Existuje databáze, jako je třeba GitHub, ve které lze najít doporučení na ověřené a spolehlivé nástroje.

3. Nástroje správně nastavte

Správný výběr nástrojů často sám o sobě nestačí, je třeba s nimi také vhodným způsobem pracovat. Je nutné je nastavit tak, aby pomohly monitorovat produkční prostředí a sbírat chyby, aby si je vývojář nemusel simulovat sám a hledat příčinu problémů ručně. Ušetřený čas tak mohou investovat do vývoje nových funkcí.

4. Mějte v týmu správné role, aby se člověk mohl zabývat tím, co umí nejlépe

„Frontendista vyvíjí, tester testuje. Každá role má zkrátka své kompetence, které se mohou například dle segmentu, ve kterém firma působí, mírně lišit. Některé startupy však mají tendenci experimentovat a upravovat složení týmů jen proto, aby se odlišily a byly zajímavé,“ popisuje Prokop Simek z DX Heroes. Standardně by se měly podle Simka skládat z takových rolí, aby byly soběstačné, tedy uměly vyvinout část aplikace od A do Z. V týmu by proto neměl chybět specialista na backend, frontend a tester, někdy se hodí například analytik nebo grafik.

5. Zajistěte lidem dostatečně výkonný notebook pro pracovní potřeby

Rada zní možná triviálně, řada firem však na hardwaru nesmyslně šetří. Jedná se přitom o jednorázovou investici, která se dlouhodobě vyplatí. Mít stejný počítač mimo jiné znamená vyhnout se problémům se synchronizací s ostatními zařízeními, například tiskárnou nebo s obrazovkou v zasedačce. Nemluvě o výkonu, který je při softwarovém vývoji alfou omegou.

Prokop Simek, CEO a zakladatel DX Heroes

 

6. Dejte lidem možnost seberealizace

Řada firem dělá tu chybu, že na vývojáře nahlíží jako na dělníky. Zároveň jim nedává možnost seberealizace, kariérního postupu nebo se jen něco nového naučit, a být tak prospěšný celému týmu. Nezapomínejte na své lidi a nabídněte jim systém benefitů, který by měl zahrnovat nejen homeoffice, remote spolupráci a schůzky či vývoj ve virtuálním prostředí. Potřeby lidí se časem mění a HR oddělení by mělo aktuální trendy bedlivě sledovat a nebránit se jejich implementaci.

7. Mějte správně nastavený proces vývoje

Každý člen týmu by měl znát svoje deadliny a také, jaký má jeho práce přínos pro celý projekt. Součástí těchto procesů je i kvalitní onboarding, který by měl zahrnovat checklist ke všemu, co budou po nástupu do nové společnosti noví vývojáři potřebovat. „To jim umožní rychle navnímat standardy, které ve firmě panují. Je šikovné volit takové, které fungují v jiných firmách, a je tak větší pravděpodobnost, že s nimi bude mít příchozí vývojář již zkušenost,“ doplňuje CEO startupu DX Heroes Prokop Simek.

8. Mluvte spolu a komunikujte

Živou komunikací, otevřeností, společným řešením problémů i sdílením „best practices“ rozhodně nic nezkazíte. Profituje na tom i firemní kultura – vaši lidé si udržují motivaci a budují mezi sebou vzájemnou důvěru. Díky tomu jsou pak loajálnější a nemají potřebu z firmy odcházet.

9. Sdílejte informace o stavu společnosti nebo produktu

Kvalitně zpracovaná a aktualizovaná roadmapa produktu je základem úspěchu. Zároveň by měli všichni vývojáři vědět co nejvíce o tom, co se v blízké době chystá a kam směřuje jejich úsilí. Lidé v týmu pak budou svou prací žít a neztratí kontext.

10. Nepodceňujte termíny

„To, že vývojáři nestíhají termíny, se stává prakticky neustále. Mohou podcenit náročnost projektu nebo narazí na problém, který je zdrží. Mějte však na paměti, že přílišným tlakem se zvětšuje i prostor pro chyby, nehledě na špatnou atmosféru v týmu,“ vysvětluje Prokop Simek z DX Heroes. Co v takové situaci pomůže? V první řadě dostatečná časová rezerva. Pokud se přesto vývoj prodlouží, je třeba průběžně a transparentně komunikovat nejen na interní úrovni, ale i s klientem.

Foto: Pexels.com, DX Heroes

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články