Díky práci z domova a vnitřní migraci narůstá počet startupů mimo Prahu. Největší boom zažívá Jihomoravský kraj

Díky práci z domova a vnitřní migraci narůstá počet startupů mimo Prahu. Největší boom zažívá Jihomoravský kraj

4. kvě 2022 Anna Jurečková 4 min

Startupová scéna roste napříč regiony, ukazují data pracovního portálu StartupJobs. Po hlavním městě je lídrem Jihomoravský kraj, kde působí 288 startupů. Stoupá navíc zájem o práci v nich, nejvíc v oblasti Zlína a Plzně.

„Časy, kdy slovo startup bylo používáno hlavně v Praze, už jsou dávno pryč,“ říká zakladatel StartupJobs Filip Mikschik. Upozorňuje na trend, který vyplývá právě z dat kariérního portálu. Ta ukazují, že startupová scéna sílí i mimo českou metropoli. Praha, Brno nebo Ostrava sice zůstávají centry rozvoje nových inovativních podniků, jejich počet však narůstá napříč regiony.

V Jihomoravském kraji aktuálně působí celkem 288 startupů, v Kraji Vysočina pak 70 a ve Středočeském a Moravskoslezském kraji 60. Nejméně rozvinutý startupový ekosystém je v Karlovarském kraji. V regionech zároveň stoupá i zájem o práci v začínajících firmách.

„Největší meziroční nárůst zájmu o práci ve startupech vidíme ve Zlínském kraji, následuje Plzeňský kraj a Kraj Vysočina. A předpokládáme, že tento trend bude jen růst. Mít poklidné bydlení na vesnici a pomocí rychlého internetu být připojen do své technologické firmy bude stále častější model v kombinaci s pravidelnými návštěvami kanceláře pro utužení vztahu s kolegy,“ komentuje Mikschik. Rostoucí tendenci vzniku startupů v regionech a zájem o práci v nich přisuzuje mimo jiné pandemii a rozmachu práce na dálku

Souvislost lze hledat i ve vnitřní migraci obyvatel z velkoměst. Podle Českého statistického úřadu zaznamenalo kladný migrační přírůstek v roce 2020 devět ze čtrnácti krajů.

Talenty z univerzit

Mezi výrazné tváře mimopražské startupové scény patří například brněnská kyberbezpečnostní firma Safetica, která loni vyrostla o 41 procent. Její výkonný ředitel Richard Brulík vidí jako jeden z důvodů rozmachu startupů v Jihomoravském kraji akademické zázemí. 

„Díky blízkosti několika technických vysokých škol máme skvělou možnost přijímat mladé talenty. Koncentruje se zde i mnoho expertů v oblasti cyber security, kteří nám přinášejí cenné zkušenosti z oboru. Vnímáme, že komunita technologických firem s globálním působením v našem kraji nám umožňuje sdílet zkušenosti, postřehy a nové trendy,“ říká.

Potvrzuje to i spoluzakladatel analytické platformy Smartlook Petr Janošík. „Brno a obecně jižní Morava pro nás bylo logickým místem pro založení firmy, spolu s Ondrou Machkem jsme tu totiž oba studovali. Navíc se v regionu nachází hned dvě technické vysoké školy se spoustou talentů a také JIC, Jihomoravské inovační centrum, což poskytuje ideální podhoubí pro růst nových technologických startupů,“ doplňuje.

Ze Zlína do světa

Specifickým případem je zlínská digitální agentura Madeo, již v roce 2017 koupil norský nástroj na automatizaci a řízení marketingových výstupů BrandMaster. Akvizicí ale zlínská společnost nezanikla, dále funguje pod svým jménem. Stala se navíc českou pobočkou globální softwarové firmy, dále sídlící ve Zlíně, kde probíhá většina vývoje norsko-české platformy. Letos globální firmu svým vstupem podpořil norský fond Verdane, který spravuje mimo jiné také německé a skandinávské jednorožce.

Ačkoli jsme norsko-česká firma a působíme takřka na všech kontinentech, designérské a vývojářské srdce máme ve Zlíně. Celá Morava zažívá v současné době startupovou renesanci, a není proto důvod se přesouvat. Naopak vidím, že se lidé vracejí k nám. Z místa, ve kterém jsme jako firma vyrostli, zvládáme rozvíjet globální byznys. Zároveň otevíráme pobočku v Brně,“ říká zakladatel Madeo Martin Landsberger Pospíšil.

Foto: StartupJobs

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Průzkumy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články