Newslettery zažívají návrat. Řadu z nich lidé odebírají jako časopis

Newslettery zažívají návrat. Řadu z nich lidé odebírají jako časopis

29. lis 2021 Zuzana Hübnerová 6 min

E-mail je mrtvý. To tvrdila ještě donedávna řada marketingových odborníků a doporučovala přejít na komunikaci přes sociální sítě. Možná ale právě přehlcenost lidí z Facebooku, Instagramu, Tiktoku a dalších platforem a jejich stále se zhoršující podmínky pro tvůrce přivedly zpět newsletter. Řada tvůrců se tak vrátila k týdenním či měsíčním e-mailům a lidé si vyměňují tipy na newslettery, které ve své schránce vyhlíží stejně nedočkavě jako časopisy. 

Po rozmachu podcastů, kdy dnes už pomalu každá značka, obor i tvůrce mají audio stopu na podcastových platformách, se zdá, že se lidé vrací i k psaném textu. Konkrétně k newsletterům. Nikoliv však těm reklamním se slevovými kupóny a blížícími se akcemi, ale newsletterům publicistickým a zpravodajským, které se staly prodlouženou rukou blogů. Protože proč lidi lákat na svůj blog či zpravodajskou platformu, když jim můžete poslat článek přímo do e-mailové schránky? 

Zpět k newsletteru řadu tvůrců přivedla i možnost monetizace. Stejně, jako je možné zaplatit si prémiový obsah a poslechnout si například prodlouženou verzi podcastu, začíná být stále obvyklejší požadovat za pravidelný newsletter od čtenářů nějaký příspěvek. Tvořit placené newslettery už umožňují platformy jako Substack, Revue, Patreon, MailerLite či Ghost. Letos v červnu oznámil vstup na tento rychle rostoucí trh i Facebook se svou službou Bulletin

A že se s ostatními vyplatí komunikovat právě pomocí tohoto nástroje, potvrzují i statistiky. Podle Hubspotu zaznamenalo větší zájem o e-maily v posledním roce téměř 80 procent marketérů. Čtyři z pěti by se proto raději vzdali sociálních sítí než e-mailu. 

Zde je pár našich tipů na newslettery, které se těší popularitě v Česku i zahraničí. 

Zahraniční newslettery

1400

Chcete mít rychlý přehled o tom, co se děje ve světové politice, na poli kultury i vědy? Pak oceníte newsletter 1440, při jehož přípravě autoři prochází každý den více než sto různých zpravodajských portálů a zdrojů informací, abyste vy nemuseli. 

Next Draft

Zajímavý zpravodajský přehled poskytuje i newsletter, který každý den publikuje Dave Pell. Ten na svých stránkách dokonce tvrdí, že mu důvěřují i lidé, kteří sami každodenní zpravodajství tvoří. 

Mindfuck Monday

Autor populární knihy Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le píše pravidelný newsletter, který údajně odebírá několik milionů čtenářů po světě. V něm Mark Manson doporučuje články, knihy nebo předává myšlenky, které mají čtenářům usnadnit vstup do nového týdne a celkově ulehčit či zpříjemnit život.

  

Chartbook

Zajímá-li vás historie a ekonomie, mohl by vás bavit newsletter z pera profesora historie Adama Tooze. Současné dění v kontextu historických událostí i řečí čísel. 

Real Life

Zajímavá zamyšlení nad životem s technologiemi. Nejrůznější autoři uvažují nad dopady moderních technologií na naše soukromé životy, kulturu, přírodu či zdraví. Newsletter vydávaný každý pátek nabízí kromě přehledu nových textů i komentáře k aktuálním debatám ve společnosti. 

3-2-1 Thursday Newsletter

Pokud vás oslovila kniha Atomové návyky od Jamese Cleara, pak by vám neměl uniknout ani jeho pravidelný čtvrteční newsletter. V něm nabízí tři myšlenky ze svého vlastního pera, dvě myšlenky od jiných autorů a jednu otázku k zamyšlení.  

Culture Study

Newsletter Anne Helen Peterson analyzuje a řeší naši soudobou kulturu i současné generace. A Peterson má ke kulturním fenoménům, trendům i proměnám jako dlouholetá kulturní redaktorka pro BuzzFeed News co říct. 

České a slovenské newslettery

Pavlína Speaks 

Mezi velmi oblíbené české newslettery patří ten od Pavlíny Louženské. Tematické newslettery jsou vždy plné nejnovějších trendů, dat, tipů a zamyšlení ze světa byznysu, marketingu, sociálních sítí i společnosti. Ten poslední například obsahuje Pavlíniny tipy na (ne)materiální vánoční dárky. 

Citronový drops

Slovenský newsletter z pera Valentiny Kasper Rosputinské obsahuje množství tipů na články, knihy, podcasty, zajímavé výzkumy i organizace. Sama autorka tvrdí, že je koncipovaný tak, aby čtenářům jeho čtení vydrželo na celý týden. Stejně jako newsletter Louženské je i tento rozkročen velmi široce a najdete zde vše od ekonomie přes vzdělávání, zdraví či technologie po ekologii, psychologii a porno. 

Ottoletter

Počin známého českého copywritera Otty Bohuše přináší nejen rady, jak zlepšit své texty, ale i zamyšlení, tipy na knihy, hudbu či zajímavé aplikace. Na hravém newsletteru Bohuš v praxi ukazuje, jak lze vtipně i poutavě pracovat se slovem. 

Jakub Ptačin

Slovenský designér a podle svých slov i aktivista, který se objevil mimo jiné v žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30, píše takový newsletter, který by prý chtěl sám dostávat. Jeho úvahy a postřehy dokonce vyšly i knižně. Jak se naučit říkat ne, jak funguje lidský mozek či jak si méně lhát. To jsou jen některá z témat, nad kterými se Ptačin zamýšlí. V newsletteru čtenáři najdou krátké eseje, jak být lepším člověkem, i tip na knihu k danému tématu. 

Ondřej Ilinčev

Rady a tipy z oblasti marketingu nabízí newsletter marketéra Ondřeje Ilinčeva. Obzvlášť, pokud máte například vlastní podnikání a zamýšlíte se nad tím, jak zákazníky získat nebo s nimi lépe pracovat, prakticky laděný newsletter oceníte. 

Kurník

Slovenský newsletter určený především ženám psaný a ilustrovaný jinými ženami. Vychází pravidelně ve čtvrtek a rozebírá vztahy, duševní zdraví, mateřství či sebelásku. Opravdově, bez klišé ženských časopisů. 

Foto: Unsplash 

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články