Jaká je úmrtnost startupů? České mají lepší životnost než americké. Skoro polovina se dožije deseti let
Filip Mikschik. Zdroj: StartupJob

Jaká je úmrtnost startupů? České mají lepší životnost než americké. Skoro polovina se dožije deseti let

3. srp 2022 Anna Jurečková 2 min

Takřka polovina českých startupů přežije déle než deset let. Takové jsou výsledky interního průzkumu portálu StartupJobs.cz. U firem, které se u něho zaregistrovaly mezi lety 2012 až 2020, bylo zkoumáno, zda stále aktivně inzerují či vyvíjejí aktivitu. „Výsledky potvrzují, že prvních pět let je pro české startupy kritických, neboť zanikne přibližně 45 procent z nich. Pokud toto období překonají, velice pravděpodobně na narozeninovém dortu zapálí i pomyslnou desátou svíčku,“ uvádí Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs.

Platí, že devět z deseti startupů nepřežije, nebo je to jen pověra? Tuto otázku si položil Filip Mikschik k desetiletému výročí založení své firmy StartupJobs a právě pomocí dat z kariérního portálu se rozhodl najít odpověď. Celkem na něm za dobu existence začalo inzerovat 4100 startupů a stále funguje 2469. Výsledek tedy hovoří jasně: I po deseti letech stále funguje 42,2 procenta z nich.

„Zajímavé je, že mezi pátým a šestým rokem dochází ke zlomu, kdy se u poloviny startupů rozhodne, jestli budou dále fungovat, či nebudou a dále již úspěšnost nijak zásadně neklesá. Platí tak, že startup, který se dožije svých pátých narozenin, má poměrně velkou šanci, že zapálí svíčku i u narozenin desátých,“ podotýká Mikschik.

Průzkum bral v potaz všechny registrované startupy mezi 27. červnem 2012 a stejným datem v roce 2020, jejich novinky a aktivitu například na sociálních sítích. Dvouletý odstup reflektuje zkušenost, že nový startup potřebuje rok a půl až dva roky, aby se ukázalo, zda je životaschopný.

Nižší náklady na podnikání a méně konkurence

Ve srovnání s veřejnými statistikami o startupech v USA vychází ty české jako výrazně vitálnější. Právě u amerických firem totiž platí premisa z výchozí otázky – v řádu let jich neuspěje devět z deseti, polovina se nedožije ani pěti let.

„Z naší pozice na trhu máme možnost zblízka sledovat českou startupovou komunitu a pozorovat, jak a co funguje. Startupům u nás při vzniku pomáhají nižší náklady na podnikání oproti zahraničí, ale také konkurence, která ač bohatá, není tak početná jako v Americe. Velmi významný vliv na životnost startupů pak mají zejména investoři, kteří jsou u nás spíše konzervativní. Na rozdíl od těch amerických investují doopravdy pouze do perspektivních projektů,“ doplňuje Mikschik.

Z platformy StartupJobs mimo jiné vyplývá, že krása webové prezentace přímo nesouvisí s úspěšností firmy. V průběhu uplynulé dekády je také znát proměna v oblasti využívaných sociálních sítí. Zatímco u starších organizací hrál prim Facebook, postupně se přidal Instagram a v současnosti vede LinkedIn.

PŘEČTĚTE SI: Díky práci z domova a vnitřní migraci narůstá počet startupů mimo Prahu. Největší boom zažívá Jihomoravský kraj

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články