Nebudeme cílit na agresivní růst, ale na efektivitu. Podnikatel Janoušek se letos zaměří i na rozvoj klíčových produktů a marže
Foto: lukasjanousek.com

Nebudeme cílit na agresivní růst, ale na efektivitu. Podnikatel Janoušek se letos zaměří i na rozvoj klíčových produktů a marže

2. led 2023 Ondřej Černý 3 min

Firmy, v nichž má Lukáš Janoušek podíl minimálně 25 procent, v roce 2022 překonaly obrat 100 milionů korun a tržby 74 milionů. Jde o přibližně dvojnásobný růst oproti roku 2021. Dohromady v nich pracuje více než 80 lidí.

Dvě z firem jsou slušně ziskové, jedna je černá nula a dvě jsou zainvestované v růstové fázi, zatím ve ztrátě. To by se ale mělo změnit v roce 2023, protože pro letošek nebudeme cílit na agresivní růst, ale na efektivitu, rozvoj klíčových produktů, marže, zlepšování procesů a upevnění pozice na domácím trhu,“ uvedl Janoušek.

I při vědomí makroekonomického vývoje, hrozby recese a výrazného zhoršení podmínek pro získávání nových investic plánuje, že pokud se situace výrazně nezmění, tak Campiri i celá skupina za rok 2023 meziročně porostou na dvojnásobek. Především první pololetí roku však v tomto směru považuje za extrémně náročné.

Dokempu spustí na jaře nový portál

Ještě v loňském roce Janoušek se svým byznysovým kolegou Paulem Tesarem položili základ holdingové struktury sdružené do firmy Nomiverse. Do té vstoupila i investorka Eva Janečková a malý podíl drží investiční fond Start Guide. Kromě Campiri má Nomiverse majoritní podíly v dalších třech firmách. Primárně jde o vývojové studio Prague Labs, koncem roku 2022 rebrandované na značku Iguana. Dále je to nedávná investice Dokempu, pro kterou se aktuálně vyvíjí zcela nový webový portál.

Spuštěn bude na jaře 2023 a v testování je i první verze online softwarové služby (SaaS) pro půjčovny obytných vozů a karavanů Carivio, která jim pomáhá se správnou flotily, kalendářů, přijímáním online rezervací, plateb a napojením na další služby,“ konstatoval Janoušek s tím, že hlavní výhodou má být možnosti spravovat vše pohodlně z jednoho místa.

Dokempu se zároveň stala první firmou v rámci Janouškem spoluovládaného holdingu, kterou řídí najatý CEO Zbyněk Janyška. V rámci Nomiverse / Iguana jde o dosud neprobádanou cestu. „Čtyřicet procent ve firmě vlastní investiční fond Miton a je to pro nás i pro Miton ověření konceptu, že jsme schopni tímto způsobem kvalitně a plnohodnotně vyvinout, spustit a provozovat komerčně úspěšný projekt,“ říká Janoušek.

Myšlenka stojí na tom, že v rámci Nomiverse / Iguana se vytváří na vlastních a klientských projektech know-how a kapacita pro technologický vývoj, market research, design a UX, marketing a PR, datovou analytiku, škálování, expanzi do zahraničí a další podpůrné činnosti jako jsou právní, finanční, účetní služby a fund-raising. V budoucnu je cílem toho zázemí a know-how jako produkt nabídnout dalším firmám, zakladatelům nebo investičním fondům, které chtějí či potřebují tyto činnosti outsourcovat.

Campiri nabízí 800 vozidel

Campiri ve druhém roce své existence loni trojnásobně navýšilo obrat. V únoru firma vstoupila do Polska, kde vybudovala poměrně velký lokální tým. Za několik měsíců ale zjistila, že věci nefungují dle plánu a efektivnější bude řídit pobočku z Prahy. V dubnu startup vstoupil na Slovensko. Až poté zjistil, že tamní trh je časově zpožděn za tím českým o několik let a pravděpodobně také mnohem menší.

V dubnu 2022 firma otevřela novou Campiri Base, základnu pro své obytné vozy nacházející se kousek od ruzyňského letiště. V květnu následovalo otevření specializovaného servisu pro obytné vozy a karavany. Došlo také k dokončení SEED investičního kola. Novými investory se stali Rockaway Ventures, Purple Ventures a podnikatel Oldřich Bajer, další prostředky firmě poskytli i dosavadní investoři investoři Miton a Eva Janečková.

V říjnu 2022 došlo k otevření Campiri Base v jižním Španělsku v Malaze a v listopadu k  dokončení založení pobočky v Řecku. Celková nabídka obytných vozů a karavanů vzrostla na přibližně 800 vozů od několika stovek majitelů a půjčoven v pěti zemích.

PŘEČTĚTE SI: Campiri expanduje do Evropy. Země chce propojit v rámci sdílené infrastruktury

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Osobnosti, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články