Pražský startupový hub loni získal investice v hodnotě 170 mil. eur
Startupový ekosystém sílí, prim v regionu CEE hrají stále především pobalstské státy. (Foto: Unsplash)

Pražský startupový hub loni získal investice v hodnotě 170 mil. eur

25. bře 2024 Ondřej Černý 4 min

V regionu střední a východní Evropy je více než 26 tisíc startupů. Za posledních pět let se jejich celková hodnota více než zdvojnásobila a z 89 miliard eur v roce 2019 vzrostla na 213 miliard eur v loňském roce. Jde o výrazně rychlejší tempo růstu než ve zbytku Evropy. Z poloviny k tomu přispívají startupy v Polsku, na Ukrajině a v Estonsku, nejvyšší relativní růst hodnot však vykázaly Chorvatsko, Lotyšsko a Litva. Ukrajina a Estonsko mají dvojnásobný počet jednorožců na financovaný startup, než je evropský průměr.

Hodnota startupového ekosystému střední a východní Evropy od roku 2019 vzrostla 2,4krát. Jeho podíl na evropském inovačním ekosystému se tak zvýšil na 5,7 %. A i když největší podíl na něm reprezentují společnosti z Polska (49 mld. eur), Ukrajiny a Estonska (shodně 28 mld. eur), nejvýraznější relativní růst hodnot za sledované období vykázaly Chorvatsko (7,4x), Litva (5,7x) a Lotyšsko (4,7x). Česká republika (2,3x) zaostala mírně za průměrem CEE (2,4x). Vyplývá to ze zprávy, kterou společně sestavili Dealroom, Uniqa Ventures, Cogito Capital Partners a Vestbee.

Zhruba 1 000 startupů ve více než 110 městech získalo v roce 2023 dohromady kapitál ve výši 2,1 miliardy EUR. Přes výrazný chorvatský progres zůstávají nejlepší startupové huby v estonském Tallinnu (364 mil. eur) a litevském Vilniusu (193 mil. eur). Praha (170 mil. eur) se v tomto ohledu stále v regionu pohybuje na špičce a patří do první pětice.

Česko se v širší špičce (6. místo) pohybuje i v kategorii vyčíslující investice rizikového kapitálu na hlavu. Výrazně odskočené je na vrcholu Estonsko (310 mil. eur), s odstupem následované Litvou (112 mil. eur) a Lotyšskem (37 mil. eur). Zatímco průměr v rámci zemí Evropské unie je 78 mil. eur a v oblasti CEE 12 mil. eur, Česko dosahuje hodnoty 17 mil. eur.

Jedinečné spojení talentu a kreativity ve střední a východní Evropě z regionu  vytvořilo úrodnou půdu pro brilantní mozky a průkopnické společnosti a posílilo jeho význam pro evropské a globální technologické prostředí. Data odhalují obrovský potenciál střední a východní Evropy a silné podnikatelské a technologické myšlení v pulzujícím srdci Evropy,“ konstatoval Andreas Nemeth, CEO a managing partner Uniqa Ventures.

Chorvatsko, Ukrajina a Estonsko vynikají s více než dvojnásobným počtem jednorožců na financovaný startup než odpovídá evropskému průměru. Dvě pětiny investic rizikového kapitálu ve střední a východní Evropě (40 %) jsou pak soustředěny v Pobaltí, zatímco Polsko a Rumunsko představují pouze po 13 %.

PŘEČTĚTE SI: Tvrdohlavost a rozumná vláda aneb 10 důvodů, proč je Estonsko světovou startupovou jedničkou

Téměř polovina hodnoty startupového ekosystému střední a východní Evropy (47 %) je soustředěna do více než 500 startupů, které se rozhodly přesunout. Mezi nejvíce preferované destinace patří Spojené království, USA a státy západní Evropy. „Exodus startupů zdůrazňuje potřebu silnějších lokálních podpůrných systémů, od přístupu ke kapitálu, zejména v pozdějších fázích, po získávání talentů a větší výměnu znalostí, stejně jako širší regulační rámce, aby byl region střední a východní Evropy vnímán jako stabilní podnikatelské prostředí. pravděpodobně přitáhne investice bez geografického předsudku,“ uvedla Ewa Chronowska, generální ředitelka společnosti Vestbee. V největší míře zůstávají nejhodnotnější startupy v Polsku, v České republice a v Litvě.

Region CEE se může pochlubit 52 jednorožci, jež mají hodnotu 129 miliard EUR, což je 60 % celkové podnikové hodnoty ekosystému. Přes pokles financování zejména v seedové a pozdní fázi v roce 2023 - společnosti ze střední a východní Evropy si zajistily investice ve výši 2,1 miliardy EUR v 940 kolech investic - vypadá první čtvrtletí roku 2024 slibně. Statusu jednorožce v tomto období dosáhly hned tři startupy ze střední a východní Evropy: český Mews a polské ElevenLabs a Techland.

Na poli financování dominují podnikový software, bezpečnost a energie. Startupy podnikového softwaru si loni zajistily více než 655 mil. eur, zatímco startupy SaaS získaly ve všech sektorech 1,2 mld. eur. Za posledních pět let prudce vzrostly investice do klimatických technologií a umělé inteligence. V 1. čtvrtletí 2024 získaly startupy s umělou inteligencí 45 % objemu investic do VC ve srovnání s 26 % v případě startupů v oblasti klimatických technologií.

Domácí investoři hrají zásadní roli, zejména v rané fázi. Skoro pětina všech investic v regionu (16 %) zahrnuje alespoň jednoho investora ze střední a východní Evropy. A zatímco celosvětově zhruba třetina startupů podporovaných VC v průběhu deseti let dosáhla strategického prodeje, odkupu nebo vstupu na burzu, v případě startupů v CEE je toto číslo výrazně nižší a v průměru dosahuje 13 %. Dobrou zprávou tak je, že do budoucna zde je značný prostor pro další růst.

PŘEČTĚTE SI: Estonsko má nejvíc jednorožců na hlavu v Evropě. Co dalšího víme o startupové scéně v pobaltských státech?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články