Český crowdowningový startup InvestBay má dva nové investory
Za projektem InvestBay stojí zakladatelé Jiří Brych (CTO), Lukáš Přikryl (CMO), Daniel Rajnoch (CEO) a Andrew Thompson (CIO) (zleva). (Foto: InvestBay)

Český crowdowningový startup InvestBay má dva nové investory

15. dub 2024 Ondřej Černý 3 min

Platforma InvestBay, která se specializuje na mikroinvestice do rekreačních nemovitostí v tuzemsku i v zahraničí, získala dva nové investory. Prostředky od společností MoroSystems a APF VENTURE CAPITAL CR v celkové výši 6 milionů korun mají startupu pomoci s technologickým rozvojem, posílením pozice na českém trhu nebo s pokrytím nákladů na MiCA regulaci, o kterou bude v Česku možné žádat od června 2024.

Na trhu je česká online investiční platforma InvestBay necelý rok. Vznikala na základě jednoduché myšlenky - využít moderní technologie ke zpřístupnění investování do nemovitostí každému. Nemovitosti jsou historicky jedním z nejvýkonnějších investičních aktiv a základní součástí portfolia mnoha úspěšných investorů. Do doby vzniku InvestBay ale byla tato možnost dostupná pouze pro ty movitější.

Když před časem čtveřice zakladatelů platformy hledala možnosti, jak by sami mohli investovat do nemovitostí bez toho, aby museli koupit několik celých nemovitostí. Nic jednoduchého ale v ČR ani v Evropě nenašli, proto se pustili do vybudování vlastního startupu. Ten přináší možnost investovat do rekreačních nemovitostí v zahraničí i v tuzemsku při využití konceptu crowdowningu (spoluvlastnění nemovitostí). Jde o investiční model, který umožňuje jednotlivcům investovat do nemovitostí společně s ostatními. Na jedné investiční příležitosti se tak podílí desítky až stovky mikroinvestorů, kteří mohou začít investovat už od částky 2 500 Kč. Kromě inkasování úroků ze svých prostředků si investoři mohou také zafinancované apartmány za zvýhodněných podmínek pronajímat.

Jednou z nabízených investic je apartmán v Resortu Zelena Punta. (Foto: InvetBay)

PŘEČTĚTE SI: Fintechy na vlně: Investown už licenci od ČNB získal, Skip Pay s ní počítá do konce roku

Aktuálně celkové investice do platformy dosahují 24 milionů korun a skládají se z více andělských investorů a obchodních partnerů. V lednu letošního roku uzavřel InvestBay svou první investiční nabídku ve španělské Marbelle a investoři již nyní získávají první výnosy z nájmů. Díky této úspěšné investici je nyní v nabídce další apartmán v této lokalitě. Dále si zájemci mohou pro své investice vybrat rekreační apartmán na Lipně nebo v Resortu v chorvatské Zelena Punta. Do budoucna plánuje InvestBay rozšíření nabídky o nemovitosti v Evropě i mimo ni a expanzi na další evropské trhy.

Nejen tyto údaje a plány přiměly k investici do startupu technologicko-konzultační společnost MoroSystems a obchodníka se zemědělskou půdou APF VENTURE CAPITAL CR. „V MoroSystems pomáháme rozvíjet potenciál českých inovativních firem skrze technologická řešení. Naše investice do startupu InvestBay to jen potvrzuje. Společně s ní poskytneme startupu technologickou podporu, která mu umožní dále rozvíjet unikátní model crowdowningu a usnadní přístup drobných investorů k investicím do nemovitostí. Spolupráce rovněž potvrzuje naši ambici stát se preferovaným technologickým partnerem pro finanční instituce a fintechy, na které dlouhodobě pracujeme,“ říká o investici Radek Teichmann, CTO MoroSystems.

Radek Teichmann se v MoroSystems zaměřuje na spolupráci s klíčovými zákazníky AEVI a Diebold Nixdorf, který společnost dodává řešení postavená na zpracování dat a high-loaded systémech. (Foto: MoroSystems)

Souhlasí s ním i CEO APF VENTURE CAPITAL CR Karel Mičulka: „V oblasti investic do nemovitostí a půdy se pohybujeme více než deset let. U InvestBay vidíme obrovský potenciál v jejich inovativním přístupu k investování a věřím, že nám spolupráce umožní rozšířit naše portfolio a přinést našim investorům ještě větší hodnotu.“

Díky investorům se bude platforma dále rozvíjet po technické stránce i ve snaže posílit svou pozici na trhu. Zároveň v prvním možném termínu zažádá o MiCA regulaci. Ta je pro InvestBay zcela klíčová, protože usnadňuje firmám dodržování evropských právních požadavků a standardů v oblasti kryptoměnových aktiv a obchodních platforem.

Jsme moc rádi, že můžeme spolupracovat s tak silnými partnery z oblasti nemovitostí a technologií. Noví investoři přinesou nejen potřebné zdroje pro rozšíření nabídky investičních příležitostí, ale poskytnou zejména důležité know-how. V těchto dnech jsme po úspěšném zainvestování apartmánu ve španělské Marbelle, otevřeli další investici ve stejném resortu. Počítám, že s pomocí nových investorů posílíme naši pozici na českém trhu a brzy otevřeme další plánované lokality,“ uzavírá Daniel Rajnoch, CEO a zakladatel InvestBay.

PŘEČTĚTE SI: Crowdfundingové platformy budou mít rok navíc na získání potřebné licence

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články