Credo Ventures podpořilo startup, který má i miliardovou zakázku od amerického ministerstva obrany
Drtivou většinu zakázek startupu Picogrid tvoří ty vojenského charakteru. (Foto: Picogrid)

Credo Ventures podpořilo startup, který má i miliardovou zakázku od amerického ministerstva obrany

27. bře 2024 Ondřej Černý 4 min

Picogrid, startup v oblasti obranné technologie, získal v seedovém kole financování investici ve výši 12 milionů dolarů. Startup buduje jednotnou platformu pro autonomní systémy a vytváří tak otevřený ekosystém dodavatelů obranných technologií. Součástí investičního kola vedeného VC fondem Initialized Capital byl i český zástupce Credo Ventures.

Startup založili dva absolventi New York University Abu Dhabi, Američan Zane Montcastle a bývalý student Gymnázia Ivana Kupca ve slovenském Hlohovci Martin Slosarik. Poměrně brzy si jejich technologie, která pomáhá propojovat a na dálku ovládat senzory, drony, velitelská rozhraní a další obranné systémy bez jednotné platformy, všimla americká armáda, která s nimi záhy navázala spolupráci.

Pro mne jako vystudovaného softwarového inženýra to byla velká věc. Každý senzor, letadlo, vozidlo a velitelské centrum funguje jako nezávislý systém bez toho, aby byla k dispozici jednotná platforma, jejímž prostřednictvím by byla možná spolupráce,“ konstatoval co-founder a CEO startupu Picogrid Montcastle. Technologie společnosti pomáhá propojit senzory, kamery a bezpilotní systémy se softwarovými systémy, které na nich ve stále větší míře závisí. Picogrid sídlíci v Kalifornii má ambici vybudovat základní infrastrukturu, která umožní novou průmyslovou základnu obrany.

Co-founder Picogrid Zane Mountcastle. (Foto: Picogrid)

Jádro technologie Picogrid spočívá v jejím cloudovém API Legion, middlewarovém řešení, které se používá k získávání dat ze systémů třetích stran jako jsou například drony, bezpilotní vozidla a sledovací nástroje řízené umělou inteligencí, a také dvou hardwarových produktů, Lander a Helios. Lander je navržen pro dlouhodobé stacionární operace a mise, zatímco Helios je optimalizován pro mobilitu například na bojové linii. Vše posléze funguje a spolupracuje v rámci jednoho inteligentního ekosystému.

Naše platforma představuje změnu paradigmatu v obranných operacích a nabízí bezprecedentní úroveň koordinace a zpravodajství v reálném čase,“ říká Mountcastle s tím, že „nejde jen o to mít ty nejsofistikovanější obranné systémy, ale o to, jak tyto systémy spolupracují. Integrace našich nejpokročilejších obranných systémů je rozdílem mezi odstrašováním a zranitelností.“

Mountcastle v tomto sektoru není žádným nováčkem. Už v roce 2018 byl co-founderem společnosti Mission Mule, která poskytovala obranné služby a ve spolupráci s americkou armádou vyvíjela a stavěla polní senzory a autonomní systémy na vojenských základnách po celých Spojených státech.

Jedna z hardwarových platforem vyvinutých startupem Picogrid. (Foto: Picogrid)

PŘEČTĚTE SI: Univerzální vesmírná uklízečka. Credo Ventures podpořilo startup zaměřený na služby a logistiku na oběžné dráze

Se startupem Picogrid, který začal fungovat v roce 2020, tak měl na co navazovat. Za dobu jeho existence se mu podařilo získal už více než desítku zakázek od amerických úřadů, včetně zakázky v hodnotě více než 1 miliardy dolarů od tamního ministerstva obrany. Picogrid se aktuálně může pochlubit více než čtyřiceti hardwarovými instalacemi na šesti vojenských základnách v USA, v příštích několika týdnech společnost rozmístí zařízení i na sedmé a osmé vojenské základně. Technologie Picogridu používá také ukrajinské ministerstvo obrany v předních liniích války na Ukrajině. Kromě toho má startup také několik civilních zakázek, kdy se zaměřuje na lesní požáry a užitkové prostory.

I to byl důvod, proč se startupu v seedovém kole financování podařilo získat částku 12 milionů dolarů. Lídrem tohoto kola financování byla společnost Initialized Capital, která zahrnuje šest základních investičních fondů. Pět jí podpořených společností má hodnotu více než 10 miliard dolarů, cena dalších 25 firem v jejím portfoliu přesahuje 1 mld. USD. Dalšími účastníky tohoto kola financování byli Starburst Ventures, Credo Ventures, Giant Step Capital, Domino Ventures a Alumni Ventures.

Pentagon učinil integraci hlavních obranných systémů velkou prioritou v příštích několika letech, protože riziko konfliktu rok od roku roste. Picogrid má dobrou pozici, aby zajistil, že se různí prodejci a poskytovatelé technologií mohou vzájemně propojit a podpořit tak americké a mezinárodní bezpečnostní potřeby,“ uvedl Kim-Mai Cutler, partner společnosti Initialized Capital.

Peníze od investorů mají společnosti Picogrid umožnit urychlit vývoj produktů, nastartovat výrobu otevřením druhé továrny v Lawtonu v Oklahomě a navázat partnerství jako výrobce originálních dílů v rámci obranného sektoru. Cílem Picogridu je umožnit rychlou integraci vznikajících hardwarových a softwarových systémů – od malých senzorů přes velké bezpilotní letouny až po vznikající aplikace AI a senzorové fúze – do vojenských operací. Firma je také připravena otevřít svou platformu Legion vývojářům, aby na ní mohli stavět. Dosud integrace Picogrid buduje interně. Podle Mountcastla je ale pro další škálování nezbytné poskytnout úplný přístup třetím stranám.

Co-founder a COO startupu Picogrid Marek Slosarik. (Foto: Picogrid)

PŘEČTĚTE SI: Válka se nevede jen na bitevním poli. Software české společnosti pomáhá Ukrajině s bojem o informace

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články