Letošní Týden inovací nabídne desítky osobností i seminářů a více témat s důrazem na umělou inteligenci
Týden inovací má opravdu široký záběr. Na loňském ročníku vystoupil i šampion UFC Jiří Procházka. (Foto: Týden inovací)

Letošní Týden inovací nabídne desítky osobností i seminářů a více témat s důrazem na umělou inteligenci

9. čvc 2023 Ondřej Černý 4 min

Širší tematický záběr, desítky inspirativních seminářů, diskusních panelů a zajímavých osobností. Právě to nabídne letošní ročník Týdnu inovací ČR, který bude klást zvláštní důraz na praktické využití umělé inteligence v životě každého z nás.

Týden inovací je každoročně největší tuzemskou událostí v oblasti inovací a umělé inteligence. Letošní osmý ročník bude ve srovnání se svými předchůdci opět o něco větší. V plánu je nabídnout návštěvníkům akce širší a pestřejší paletu témat. Prezentována mají být na více než 50 inspirativních seminářích nebo v rámci 12 diskusních panelů.

Jsem opravdu rád, že se nám víc a víc daří naplňovat původní cíl, se kterým jsme před osmi lety Týden inovací ČR rozjížděli. Tedy co největší měrou přispívat k rozvoji a kultivaci tuzemského inovačního prostředí,“ říká Lukáš Sedláček, zakladatel Týdne inovací ČR. „Fakt, že v rámci letošní události nejen představíme opravdu špičkové zahraniční osobnosti a nejnovější technologie, ale zároveň shromáždíme v jeden den na jednom místě prakticky celou tuzemskou inovační špičku, považuji za skutečně mimořádnou věc,“ doplnil Sedláček.

Na loňském ročníku vystoupil i technologický evangelista Petr Mára. Chybět nebude ani letos. (Foto: Týden inovací)

První liga v Praze

Právě účast výjimečných osobností je pro úspěch podobných akcí zásadní. Letošní ročník Týdne inovací má v tomto směru dobře našplánuto, protože jich řadu nabídne. Na mezinárodní konferenci vystoupí například Abran Maldonado, přední odborník na umělou inteligenci a současně oficiální ambasador společnosti OpenAI, která svět pobláznila nejen svým sofistikovaným chatbotem ChatGPT.

Maldonado je kromě jiného také spoluzakladatelem Create Labs, sociální firmy, jejímž posláním je poskytovat dovednosti či zdroje potřebné pro úspěch v technologickém a mediálním průmyslu různým skupinám obyvatelstva, které nemají dostatečné zázemí. Kromě toho také zastává post ředitele NYC Media Lab, který propojuje mediální a technologické společnosti s newyorskými univerzitami a podporuje inovace a podnikání.

Podobně hvězdným hostem bude Umberto Fugiglando působící na  americkém Massachusetts Institute of Technology (MIT). Je členem interdisciplinárního týmu vědců sdruženého v unikátním projektu institutu Space Bubbles. Podstatou jejich snažení je vyslání družice s bublinovým strojem na Lagrangeovu oběžnou dráhu. Stroj by tam měl vytvářet diskovitý vor z bublin, které budou rozptylovat a odklánět sluneční záření. Smyslem tohoto projektu je snížit dávku záření natolik, aby se minimalizovaly nebo zcela potlačily účinky klimatických změn.

PŘEČTĚTE SI: Pro startupy, inovace i kutily. V Přerově se otvírá na české poměry unikátní prostor IN-HUB

Domácí esa

Na akci se objeví také řada známých tuzemských jmen. Návštěvníci se mohou v rolích řečníků těšit například na specialistu na umělou inteligenci Tomáše Mikolova, který aktuálně působí na CIIRC ČVUT v Praze nebo Stanislava Fořta, který je ve společnosti Stability AI vyvíjející generátor obrázků Stable Diffusion šéfem vývoje jazykových modelů. Dá se tak říci, že je přímo zodpovědný za vytváření přímé konkurence ChatGPT.

Zájemci se mohou těšit také na vystoupení prezidenta antivirové firmy GEN a filantropa Ondřeje Vlčka, šéfky holdingu Packeta Simony Kijonkové, CEO lékárenského holdingu Pilulka Petra Kasy, výkonného ředitele INVEN Capital Petra Míkovce, inovační designérky Kristýny Spěvákové, která od začátku roku vede Český cirkulární hotspot INCIEN, zakladatelky organizace #HolkyzMarketingu Pavlíny Louženské nebo manažerky inovací v poradenské firmě Deloitte Senty Čermákové.

Zájemci si letos mohou zajít na seminář vedený šéfkou startupu Soulmio Simonou Zábržovou. (Foto: Týden inovací)

Zásadní témata dneška

Mezinárodní konference nabídne hned dvanáct, tedy oproti loňsku dvojnásobek, diskuzních panelů. Debatovat se bude například o problematice budoucnosti práce a pracovního prostředí, inovacích ve zdravotnictví, budoucnosti mobility, postavení žen v technologických oborech nebo o wellbeingu.

Druhou částí hlavní události Týdne inovací ČR bude Inovační veletrh. Má na něm být prezentováno zhruba čtyřicet přelomových novinek z různých oborů světa inovativních řešení a moderních technologií. A to jak z Česka, tak také ze zahraničí.

Během dne se pak uskuteční také na 50 inspirativních seminářů. Povedou je osobnosti, které patří ke špičce nejen tuzemské inovační scény. Budou mezi nimi například světově úspěšná architektka Eva le Petrec, technologický evangelista Petr Mára, ekonom Tomáš Sedláček, designérka Anna Marešová, šéfka startupu Soulmio Simona Zábržová, radikální inovátor Tomáš Studeník a řada dalších.

Týden inovací ČR vypukne 10. října 2023 v centrále a zároveň v Kampusu ČSOB v Praze. Zároveň ani letos nebude porušena osvědčená tradice a akce nabídne desítky doprovodných událostí, které se uskuteční v mnoha městech České republiky. Půjde o různé konference, semináře, pracovní snídaně a další akce. Organizátoři pro návštěvníky připravili různé úrovně vstupného, to základní ale bude zdarma.

PŘEČTĚTE SI: Otestovaní technologií před jejich vlastním pořízením. I to nabídne nové centrum pro digitální inovace na ČVUT

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články