Otestovaní technologií před jejich vlastním pořízením. I to nabídne nové centrum pro digitální inovace na ČVUT

9. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Podpora malých a středních firem, startupů, případně veřejné správy v oblasti umělé inteligence a strojového učení. To jsou oblasti, které podpoří Evropské centrum pro digitální inovace (EDIH) ČVUT, které v lednu 2023 zahajuje svou činnost. Centum nabídne komplexní balíček služeb – nové technologie, transfer znalostí, infastrukturu, řešení na míru i školení. Zájemci budou moci využívat služby EDIHu ČVUT už v tomto roce.

Partnery v rámci EDIHu ČVUT jsou kromě univerzity, všech jejích fakult a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT), také Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace malých a středních podniků, Výzkumný ústav podnikání a inovací Hospodářské komory, spolek prg.ai, Pražský inovační institut, Inovační centrum Ústeckého kraje a Českomoravské centrum průlomových technologií.

EDIH ČVUT bude stavět na již existující infrastruktuře a ekosystému ČVUT, a to RICAIP (Výzkumné a inovační centrum pro pokročilou průmyslovou výrobu zahrnující české a německé výzkumné laboratoře) a Národního centra Průmyslu 4.0 (akademicko-průmyslová platforma spojující více než 50 českých partnerů).

Díky EDIHu ČVUT si budou moci firmy například otestovat technologie před jejich vlastním pořízením, a to například v Testbedu pro Průmysl 4.0 ČVUT fungujícím v rámci RICAIP. EDIH ČVUT nabídne i konzultace, prototypování, vzdělávací a odborná školení a kurzy.  EDIH ČVUT navazuje také na činnost Digitálního inovačního hubu CIIRC ČVUT, který má několikaletou zkušenost s poskytováním podobných služeb firmám a je také napojen na zahraniční sítě a iniciativy.

Naším cílem bude posílit digitální transformaci českých firem a veřejné správy a podpořit jejich konkurenceschopnost prostřednictvím inovací v oblasti umělé inteligence,“ konstatoval Jaroslav Lískovec, který bude EDIH ČVUT řídit. Doplnil, že umělá inteligence je v současné době jednou z technologií, které velmi výrazně pomáhají firmám se stát efektivnější a flexibilnější.

EDIH ČVUT také podepsal memorandum o spolupráci se dvěma dalšími českými EDIHy: v Brně (kyberbezpečnost) a Ostravě (superpočítače). Tato spolupráce by měla umožnit  poskytování komplexních služeb napříč rozdílnými potřebami firem.

Činnost centra podpořila Evropská komise a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. EDIH ČVUT získal podporu na tři roky v celkové výši tři miliony eur.

PŘEČTĚTE SI: Impuls pro aspirující digitální nomády: Lákadel po světě přibývá

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články