Kryptoměny, miliarda dolarů a chystaná online akademie. Tak vypadá současnost Invity
Kryptoměny by podle startupu Invity měly být dostupné všem. (Foto: Unsplash)

Kryptoměny, miliarda dolarů a chystaná online akademie. Tak vypadá současnost Invity

12. úno 2024 Ondřej Černý 3 min

Více než 50 tisíc aktivních uživatelů ve 156 státech světa a zpracované transakce za více než miliardu dolarů. Tak vypadá dosavadní skóre technologického startupu Invity zaměřeného na svět kryptoměn. Do budoucna počítá i se spuštěním online akademie.

Invity vznikl v roce 2019 v technologické skupině SatoshiLabs, která se zaměřuje na posílení nezávislosti jednotlivce a budování decentralizovaného finančního ekosystému prostřednictvím kryptoměnových a open source technologií. Cílem Invity od začátku bylo umožnit porovnat nabídky kryptosměnáren, případně rychle a bezpečně nakoupit, prodat nebo spořit kryptoměny pomocí investiční strategie dollar-cost averaging (DCA). Cílem této strategie je aplikovat principy hodnotového investování, které spočívá v pravidelném investování fixního množství peněz.

Za čtyři roky se nám podařilo Invity rozvinout v platformu, která má globální uživatelskou základnu. Naším cílem zůstává představit svět kryptoměn nováčkům, nicméně víme, že platformu používá široké spektrum uživatelů i z řad zkušených držitelů. A hodnota transakcí, která překročila jednu miliardu dolarů, je důkazem, že to děláme správně. Možnosti platformy ovšem budeme v dohledné budoucnosti dále rozšiřovat,“ uvedl Štěpán Uherík, spoluzakladatel Invity, který zároveň působí v roli CFO celé skupiny SatoshiLabs.

Štěpán Uherík sice vystudoval Právnickou fakultu UK, ale dlouhodobě kombinuje finanční expertízu s vášní pro kryptoměny. (Foto: Invity)

POSLECHNĚTE SI: SharkTalk #12 - Terka Starostová (#HolkyVKryptu): Krypto naučí zodpovědnosti, ale může zničit vztah!

Invity je ve své podstatě agregátor směnáren, kde uživatelé mohou porovnávat různé nabídky a směnné kurzy kryptoměn. Platforma nabízí přes 4 000 směnných párů. Mezi nejpopulárnější obchodované kryptoměny patří bitcoin, ethereum a tzv. stablecoiny, tedy kryptoměny, které udržují stabilní hodnotu ve srovnání s tradičními měnami. Díky vlastní aplikaci má platforma na kontě už více než 320 tisíc transakcí. Z dat je patrný rostoucí trend i to, že nejaktivnější jsou uživatelé ze Spojených států, Nizozemska, Německa a České republiky.

Primární misí startupu založeného Štěpánem Uheríkem a Jiřím Bradou je být vstupní bránou pro nováčky ve světě kryptoměn, případně těch, kteří si od nich dosud drželi odstup. „Hlavním cílem je postupně tyto začátečníky vzdělávat a vysvětlit i výhody self-custody, tedy držení kryptoměn na fyzické peněžence. Edukovat plánujeme rovněž v rámci chystané online akademie,“ říká Jiří Brada, CEO a druhý ze zakladatelů Invity.

Než jako co-founder založil Invity, působil Jiří Brada krátce jako CBO SatoshiLabs. Už předtím získal zkušenosti v v sektoru private equity. (Foto: Invity)

V současnosti se o provoz platformy stará tým téměř 30 lidí, který má na starosti její vývoj a provoz. Invity je součástí ekosystému SatoshiLabs a jako takový má svou vlastní specifickou roli. Je součástí každé kryptopeněženky Trezor, první hardwarové kryptopeněženky na světě, jež uživatelům nabízí možnosti ukládat si své kryptoměny na fyzickou kryptopeněženku a zaměřuje se na bezpečné a jednoduché uchování kryptoměn. Invity tak procesuje i transakce prováděné jeho uživateli.

I když je svět kryptoměn výrazně volatilní, zájem o ně se v posledních letech i vlivem výrazně rostoucí inflace velmi zvýšil. Napomohl tomu i růst ceny Bitcoinu, který se před rokem prodával za 17 tisíc dolarů, aby ke konci roku 2023 jeho cena přesáhla hranici 40 tis. USD. Dalším stimulem by se mohly stát nedávno schválené bitcoinové ETF fondy. Hned dva z nich se za leden 2024 v USA dostaly do první desítky ETF fondů s nejvyšším nárůstem a hodnota bitcoinu i díky nim výrazně překonala 47 tis. USD.

Letos nás navíc ještě čeká například halving, další půlení bitcoinu, které by mohlo ovlivnit cenu, ale také nemusí. Spekulace o ceně bitcoinu tedy bývá ošemetná, pokud budeme usuzovat z vývoje v minulosti, není meta 100 tisíc dolarů tento rok nepředstavitelná, ale je to čistě spekulace,“ uzavírá co-founder Invity Uherík.

Invity se ve své aplikaci snaží o maximálně zjednodušené a uživatelsky přívětivé prostředí. (Repro: Invity)

PŘEČTĚTE SI: SatoshiLabs posiluje soukromí uživatelů. Jeho peněženka Trezor jako první zavádí funkci coinjoin

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články