SatoshiLabs posiluje soukromí uživatelů. Jeho peněženka Trezor jako první zavádí funkci coinjoin
Nová funkce se podle zástupců SatoshiLabs zároveň může osvědčit například v případě dárcovství. Foto: SatoshiLabs

SatoshiLabs posiluje soukromí uživatelů. Jeho peněženka Trezor jako první zavádí funkci coinjoin

19. dub 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Bitcoinová peněženka Trezor ze skupiny SatoshiLabs zavádí funkci, která uživatelům poskytne výrazné zlepšení jejich soukromí a zabezpečení transakcí. Tzv. „coinjoin“ je proces, při kterém uživatelé posílají své bitcoiny v jedné velké společné transakci. Díky tomu je historii transakcí jednotlivých uživatelů daleko obtížnější zpětně vyhledat, a to i na plně transparentním bitcoinovém blockchainu. Navíc umožní neodhalovat celkovou výši držených bitcoinů na jednotlivých adresách v rámci transakce.

Nová funkce je výsledkem spolupráce SatoshiLabs a tvůrců softwarové peněženky Wasabi Wallet, kteří se na posílení soukromí prostřednictvím funkce coinjoin dlouhodobě soustředí. „Jsme vůbec první, kdo funkci coinjoin v rámci hardwarové peněženky umožňuje. Už nyní jsme ji spustili v rámci Trezoru Modelu T a plánujeme i spuštění v Modelu One. Funkce tak rozšiřuje dosavadní mechanismy zlepšující bezpečnost a soukromí uživatelů, jako jsou Tor, coin control nebo Shamir zálohování,“ vysvětluje Matěj Žák, CEO Trezoru.

Coinjoin řeší řadu potíží, které vyplývají z transparentnosti bitcoinového blockchainu. Při směně bitcoinů je například velmi jednoduché propojit reálnou identitu uživatelů s jejich bitcoinovými účty. Burzy přitom mohou sledovat uživatelské transakce i poté, co je uživatelé vyberou, a tato data mohou sdílet s dalšími uživateli. Coinjoin tomu zabraňuje tím, že transakční historii zakrývá.

Coinjoin poskytuje také dodatečnou ochranu k nákupům. „S coinjoinem mohou uživatelé bezpečně rozdělit svůj bitcoinový zůstatek na malé částky bez transakční historie, a tím nezveřejňovat svůj celkový zůstatek, který může v současné podobě blockchainu vidět de facto kdokoliv,“ říká Štěpán Uherík, CFO SatoshiLabs.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články