Krize má další oběť. Zlínská dílna končí a s ní dočasně i ekologické tenisky Kave Footwear
Zakladatelka Kave Footwear Eva Klabalová. Foto: Jenya Mosk Photography

Krize má další oběť. Zlínská dílna končí a s ní dočasně i ekologické tenisky Kave Footwear

26. kvě 2023 Anna Jurečková 1 min

Co kousek, to originál. A navíc ekologický. Tenisky Kave Footwear si během osmi let existence získaly tisíce příznivců. Teď ale bojují s krizí – zlínská dílna, kde designová obuv vznikala na strojích po Tomášovi Baťovi, oznámila z důvodu rostoucích nákladů konec.

Jen chvíli poté, co médii rezonovala zpráva o krachu tradiční obuvnické značky Botas a jejím odkoupení zlínskou firmou Vasky, se vkrizi ocitl další výrobce obuvi – Kave Footwear Evy Klabalové.

Firma založená na principu cirkulární ekonomiky, která letos oslavila osmé narozeniny, oznámila na sociálních sítích uzavření zlínské dílny, kde boty Kave Footwear vznikaly. Důvody jsou vysoké ceny energií, materiálů a celkový růst nákladů.

„Kave ale neskončí, to nedovolím. Bude ale asi jiné, udělám vše proto, abychom našli nové místo, dílnu, kde budou nové tenisky vznikat se stejnou láskou a péčí, jako tomu bylo právě ve Zlíně,“ komentuje situaci Eva Klabalová.

Designové tenisky vyrábí z odpadních a zbytkových materiálů, konkrétně třeba ze slisovaných kousků gumy, kávové sedliny nebo onošených tenisek téže značky. Ve zlínské dílně, kde kromě Kave Footwear nechávaly vyrábět své produkty i další značky, vznikaly na strojích po Baťovi.

PŘEČTĚTE SI: Vyrábí boty z kávové sedliny na strojích po Baťovi: „Inovovat neznamená kupovat nové věci, ale chytře využít to, co už máme”

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články