Kristina Belicová s Visionary vyhrála Soutěž & Podnikej. Inspirovala se vlastními problémy a její nápad cílí na ochranu zraku

Kristina Belicová s Visionary vyhrála Soutěž & Podnikej. Inspirovala se vlastními problémy a její nápad cílí na ochranu zraku

15. čvn 2022 Ivan Horák 4 min

Bolesti hlavy, očí a rozmazané vidění - i takové dopady může mít používání výpočetní techniky a mobilních telefonů na zrak. Pečovat o něj by lidem mohla pomoci nová aplikace projektu Visionary. Autorka nápadu Kristina Belicová v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom mimo jiné uvádí, že chce pomáhat ostatním. Mělo by to ale dávat ekonomický smysl.

Autorka projektu Visionary si ze soutěže pro středoškoláky odnesla hlavní cenu. Ta mimo jiné obnáší 10denní obchodní cestu do zahraničí, finanční odměnu 10 tisíc korun na rozjezd podnikání a divokou kartu do akceleračního programu Start it @ČSOB. „Ročně firmy na celém světě utratí 269 milionů amerických dolarů kvůli neproduktivitě práce, kterou způsobuje nesprávné používání displejů. Jedná se hlavně o migrény, bolesti zad a ztuhlost šíje vzniklé v důsledku špatné vzdálenosti od počítače nebo telefonu,“ říká Kristina Belicová o problému, který má její aplikace pomáhat řešit.

Jaké to je, být nejlepším středoškolským startupem v programu Soutěž & Podnikej?

Zpočátku jsem si vítězství vůbec neuvědomovala. Že jsem opravdu vyhrála, mi poprvé došlo až ve chvíli, kdy jsem o finále vyprávěla svým rodičům. Pocit to byl ale už při vyhlášení neuvěřitelný. Po více než půl roce práce ve mně výsledky vyvolaly obrovskou radost.

Jak na úspěch reagovalo vaše okolí?

Kamarádi mě po návratu z Prahy hodně podpořili. Nejvíce se mnou ale nadšení prožívali rodiče, s nimiž jsem výhru hned ten samý den oslavila.

Proč jste se zaměřila zrovna na ochranu zraku?

V době distanční výuky, kdy jsem celé dny proseděla v kuse u počítače, jsem začala mít problémy s očima. Dostavily se klasické příznaky Computer Vision Syndrome, a tak jsem hledala, co můžu ve své situaci udělat, abych se cítila líp. Nenašla jsem ale žádné komplexní řešení. Znala jsem dost lidí s podobnými problémy, a tak jsem si řekla, že zkusím s východiskem přijít sama.

Snažíte se dodržovat režim, který bude uživatelům navrhovat vaše aplikace? Tedy dívat se například po dvaceti minutách u počítače do dálky? Jak to pomáhá?

Režim většinou dodržuji, ale kvůli tvorbě projektu, který mě neskutečně baví, nestíhám ostatní povinnosti. Před důležitými deadliny pracuji dlouho a bez přestávky. Rozdíl je hned znát – vrací se bolesti očí, hlavy a rozmazané vidění, jemuž se normálně vyhnu.

Hledala jste inspiraci například v nějakých jiných zdravotních aplikacích?

Inspirovala jsem se především v oblasti designu a layoutu aplikací. Co se jejích funkcí týče, stavěla jsem spíš na vědeckých studiích.

Kolik peněz mohou firmy ušetřit, pokud jejich zaměstnanci budou využívat vaši aplikaci na ochranu zraku? A v čem ta úspora bude spočívat?

Ročně firmy na celém světě utratí 269 milionů amerických dolarů kvůli neproduktivitě práce, kterou způsobuje nesprávné používání displejů. Jedná se hlavně o migrény, bolesti zad a ztuhlost šíje vzniklé v důsledku špatné vzdálenosti od počítače nebo telefonu. Velkým problémem je také absence přestávek. Zaměstnanci pak musí odejít na nemocenskou nebo navštěvují lékaře, v zaměstnání je zdravotní nepohodlí ruší a nemohou se tak do práce ponořit.

Získala jste odměnu 10 tisíc korun na rozjezd svého podnikání a můžete bez přijímacích zkoušek nastoupit na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity. Také jste vyhrála obchodní cestu do zahraničí. Kam zamíříte a jak toho budete chtít využít?

Obnos 10 tisíc korun pokryje část nákladů na design aplikace, případně na revizi kódu, pokud bude potřeba. Odpuštění přijímaček mě sice potěšilo, ale spíše ho nevyužiji, protože bych chtěla studovat obor biotechnologie v zahraničí. V červnu se zakladatelem Soutěž & Podnikej Martinem Vítkem plánujeme navštívit Startup Weekend v Barceloně. Větší obchodní cestu zatím nechystám, protože bych na ni chtěla připravit lepší prototyp aplikace, aby měli investoři jasnější představu.

Co je pro vás důležitější? Vytvořit projekt, který bude dávat ekonomický smysl, nebo pomáhat lidem od jejich zdravotních problémů?

Nejlépe bych chtěla dělat obojí. Musím však přiznat, že pomoc lidem pro mě byla největší motivací se do projektu pustit a chtěla bych si ji jako hlavní hodnotu udržet i nadále.

Máte k projektu byznys plán?

Ten tvořil nedílnou část mé prezentace na republikovém finále Soutěž & Podnikej. Určitě ho ale budu ještě mockrát předělávat, až budu mít k dispozici první data z nákupů. Pro nástřel jsem využila statistiky týkající se zdravotnických aplikací.

Máte v záloze nějaké další zajímavé projekty? Případně jaké?

Chystám se na tvorbu blogu o biotechnologických startupech v Česku. Žádné jiné podnikatelské nápady v nejbližší době neplánuju, jelikož bych nejprve ráda dotáhla do konce Visionary. V budoucnu, možná už na vysoké škole, bych chtěla vytvořit nějaký produkt právě z biotechnologické oblasti, zapojit tedy více biochemie než programování. Představují si, že se něčím takovým budu i živit.

Foto: Soutěž & Podnikej

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články