Mercedes, Prada, Cartier i LVMH jedou v NFT nejen kvůli ochraně před padělky
Tradiční automobilku dovedly inovace až k NFT. Foto: Pixabay

Mercedes, Prada, Cartier i LVMH jedou v NFT nejen kvůli ochraně před padělky

28. čvn 2022 Ivan Horák 1 min

Nejnovějším přírůstkem do společenství Aura Blockchain Consortium je německý výrobce automobilů Mercedes-Benz, který se připojil a plánuje využít platformu k prozkoumání různých aspektů digitální značky.

Mercedes se pouští do vytváření NFT. Zrovna těch nezaměnitelných tokenů, před kterými nedávno varoval Bill Gates. Přestože jde o konkurenty, zmíněný blockchain založil původně konglomerát luxusních značek LVMH s Pradou a Cartierem v dubnu 2021 a rozhodně nešlo jen o nadšení z nových technologiíí.

Luxusní značky se s blockchainem kamarádí kvůli ochraně před padělkům. Ty představují obrovský problém pro špičkové návrháře po celém světě a jen v roce 2017 jim způsobily ztráty za  98 miliard dolarů. Poukázala na to zpráva Global Brand Counterfeiting Report 2018, podle níž online prodej padělaného zboží představoval v roce 2017 31 % celkových ztrát souvisejících s paděláním.

Mercedes ale v platformě nespatřuje jen ochranu před padělky. Mercedes-Benz Design chce otevřít novou řadu produktů. Digitální umění v autě je dalším krokem pro Mercedes-Benz UI/UX, tedy User Interface/User Experience. Automobilka chystá kolekce NFT do svých aut  a přeměnit je v personalizovaný umělecký prostor.

Prvních 30 NFT už letos vydal také výrobce Hyundai. Na konci roku 2021 zase podepsalo Ferrari partnerství se švýcarskou technologickou společností Velas Network AG kvůli vydání digitálních sběratelských předmětů pro své fanoušky.

McLaren Racing zase předvedl sbírku digitálního umění na blockchainu Tezos. První NFT kolekce představila různé části závodního vozu MCL35M 2021 Formule 1, které si sběratelé mohli zakoupit.

Foto: Pixabay

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články