Jsem bipolární, zjistila popová hvězda. Dnes její aplikace pro duševně nemocné roste a slavní přispívají
Zakladatelky aplikace Wondermind, která pomáhá duševně nemocným. zdroj: Wondermind

Jsem bipolární, zjistila popová hvězda. Dnes její aplikace pro duševně nemocné roste a slavní přispívají

16. srp 2022 Jakub Dvořák 4 min

Léta úzkostí a depresí ji dohnaly až k odborníkům. Nakonec popová hvězda Selena Gomezová zjistila, že trpí bipolární poruchou. „Čím víc mám informací, tím víc mi to pomáhá,“ pronesla na jaře 2020, kdy celou planetu zachvátila koronavirová pandemie. Iniciativa ohledně pomoci duševně nemocným kvůli vlastní zkušenosti vzniká i v České republice. Výraznější podpora veřejnosti se však zatím nedostavila.

Slavná zpěvačka kromě svého coming outu vrhla síly také do osvěty. Společně s vlastní matkou a další společnicí založily aplikaci Wondermind. Ta se zaměřuje na mentální kondici a ukazuje cestu, jak si udržet duševní zdraví. Firma rovněž pomáhá s překonání stigmatu, snaží se rozvíjet pozitivní myšlení a dodávat nemocným při špatných stavech pocit podpory.

Vše ovšem začalo v roce 2020, kdy Gomezová dospěla k diagnóze. Kromě bipolární poruchy před lety bojovala i s úzkostmi a depresemi. Její matka Mandy Teefey se zase potýkala s hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Jedna ze spoluzakladatelek Daniella Piersonová prozradila, že jakmile Gomezovou a její matku poznala osobně, rozhodla se jim okamžitě pomoct. „Byla hodně zranitelná. Její duševní stav nebyl dobrý, byla jsem z toho až zaskočená. Museli jsme nějak pomoct,“ cituje ji server Bloomberg.com.

Shodou okolností si pro začátek aplikace vybraly ideální dobu. Poslední dva roky investoři vložili do startupů s duševním zdravím spoustu peněz, přičemž v roce 2021 dosáhlo financování v tomto sektoru podle údajů analytické firmy CB Insights 5,5 miliardy dolarů (123,6 miliard korun). Jedná se o dvojnásobek oproti předchozímu roku.

Miliony poslala i tenistka Williamsová

A to i přesto, že se často jedná o velmi rizikovou investici, jež se nemusí vrátit. Pozornost způsobená zapojením celebrit je však víc než lákává. Možná i proto si projekt na následujících deset let vytyčil, že získá přes 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) na investice do vzdělávání ohledně duševního zdraví.

Rizikový fond tenisové ikony Sereny Williamsové v minulých dnech zakladatelkám poslal 5 milionů dolarů (112 milionů korun). Kromě toho se bývalá tenistka stane jednou z tváří projektu a bude značku osobně propagovat.

Získané prostředky mají být použity na různé edukační programy. Zatímco Teefey se věnuje vytváření a publikaci obsahu o duševním zdraví, její dcera má na starosti marketing a kreativní content. Společnost rovněž doufá, že se jí podaří rozvíjet i programy typu behaviorální terapie.

Koronavirová doba se výrazně podepsala na duševním zdraví i v České republice. Několik projektů už ohlásilo úctyhodné úspěchy. Jako třeba aplikace VOS.health na podporu duševního zdraví z dílny tuzemského studia Qusion, která boduje i v zahraničí a objevila se i na předních stranách App Storu. Před pár dny navíc oslavila přes milion stažení.

PŘEČTĚTE SI Poradce na chatu a individuální doporučení ke zlepšení psychiky. „Do konce roku budeme mít milion uživatelů,” věří zakladatel VOS.health

Po smrti dcery pokračuje s osvětou matka

Ovšem ne všechny iniciativy se mohou těšit podobné podpoře. Mnohé projekty kvůli nedostatečnému zájmu ani nespatřily světlo světa a zůstávají v ústraní.„Přitom je to škoda, určitě by prospělo, kdyby někdo ze známých osobností, kdo trpí nějakou duševní poruchou, více propagoval aplikaci na podporu zdraví či organizaci, která pomáhá s osvětou, destigmatizací a vůbec lidem trpícím psychickou nemocí,“ říká Martina Kulhánková, zakladatelka instagramového účtu Život na houpačce a autorka stejnojmenné knihy.

I ona má za sebou silný životní příběh. Dcera Aneta více než tři roky bojovala s hraniční poruchou osobnosti. Sama ale zároveň pod účtem Dívka bez hranic pomáhala dalším tisícovkám nemocných. Loni v dubnu se však na jejím instagramu objevil poslední příspěvek –⁠ měsíc předtím totiž spáchala sebevraždu.

Zatímco dvacetiletá dcera svůj boj se zákeřnou nemocí prohrála, statečná matka se rozhodla, že společně se starší dcerou vytrvají a budou pokračovat v osvětě. Jako jedno z prvních rozhodnutí bylo společně s pár influencery podpořit projekt I Care, jenž chtěl pomocí kampaně na Doniu vybrat 200 tisíc korun, díky kterým by započal vývoj speciální aplikace Buď Spoko pro duševně nemocné. Podobné například té, jež funguje pod názvem Nepanikař.

PŘEČTĚTE SI Vlastní zkušenosti s úzkostmi přetavila studentka do aplikace. „Nepanikař“ používá rok od spuštění přes 100 tisíc lidí po celém světě

Jenže veřejná sbírka se zasekla na 80 tisících a projekt se ocitl ve stagnaci. Kulhánková však nezahálela a během druhého roku pandemie vymyslela nový projekt –⁠ rozhodla se sepsat podobné příběhy jiných „hraničářů“, aby se téma dostalo více do nitra společnosti. „Kniha byla jakýmsi logickým vyústěním působení na instagramovém účtu. Sledující se nám přidávali nezvyklou rychlostí a děkovali za to, že pokračujeme v Anetčině snaze. Poté začaly chodit i osobní příběhy a osudy. Byli to dospělí, rodiče či děti. Nakonec se do knihy vybralo 22 příběhů,“ popisuje Kulhánková, jak kniha vznikala.

Reakce má na svoji prvotinu až nad očekávání pozitivní. Úspěch podtrhuje i skutečnost, že sklady po dvou týdnech od uvedení na trh hlásí téměř vyprodáno a chystá se dotisk dalších kusů.

„Mám i další plány, jak v oblasti duševního zdraví působit,“ vypráví autorka účtu, který sleduje téměř 6,5 tisíce followerů. „S kolegyní jsme založily neziskovku, v jejímž rámci poskytujeme osvětovou a poradenskou činnost. Moje účast je zde zatím jen jako peer konzultant. Ale rády bychom se v budoucnu posunuly ještě dál. Chceme působit na školách i pro veřejnost. Ať už formou besed, streamů či různých workshopů. K tomu nyní sháníme vhodné prostory a řešíme finance.“

Zámořský úspěch Wondermindu je pro ni svým způsobem i motivace. „Často jsem o hraniční poruše osobnosti čerpala z anglických pramenů a i nyní mám několik tipů ze Spojených států. Chci si jejich programy nastudovat a uvidíme, zda bude něco přenositelného do českých podmínek,“ dodává žena, jež se po padesátce rozhodla udělat svět lepším.

PŘEČTĚTE SI Psychické problémy žen v těhotenství a po porodu jsou stále tabu. Cestu z deprese nebo úzkosti pomůže najít aplikace

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články