Brněnský Talsec vytvořil bezpečnostního agenta pro telefonní aplikace. Teď se díky tomu stal součástí programu Googlu
Talsec navazuje na společnost GoodAccess, která byla loni jediným českým zástupcem v prvním ročníku programu Google for Startups Growth Academy: Cybersecurity. (Repro: Talsec)

Brněnský Talsec vytvořil bezpečnostního agenta pro telefonní aplikace. Teď se díky tomu stal součástí programu Googlu

19. úno 2024 Ondřej Černý 3 min

Nabízí zabezpečení aplikací jako službu. Vytváří speciální nástroje pro vývojáře aplikací, které chrání aplikace před hackery, skrývají důležité informace a nacházejí záludný malware. Aktuálně se brněnský startup Talsec stal součástí programu Google for Startups Growth Academy: AI for Cybersecurity. Jeho cílem je větší bezpečnost na světě.

Když Sergiy Yakymchuk v červnu roku 2020 Talsec spoluzakládal, měl za sebou už více než desetiletou zkušenost jako programátor a manažer. Ve společnosti Thales se podílel na vývoji nových produktů pro takové společnosti jako jsou Barclays, UBS, Vodafone nebo T-mobile, proto nepřekvapilo, že se se společností rozhodl pokračovat po cestě, kterou už dobře znal.

S Talsecem se zaměřil na oblast, která stále roste. Aplikace často čelí nejrůznějším nebezpečím, Proto je nezbytné, aby byly vybaveny tak, aby se dokázaly ubránit a uměly diagnostikovat potenciálně škodlivé události. Jde o řešení známé jako RASP (Runtime Application Self Protection) a Talsec se svou knihovnou integruje velký počet kontrol schopných odrážet různé typy hrozeb a umožňuje aplikacím, aby dokázaly zareagovat na nalezené hrozby.

Společně s Ernestem Voltrem (vlevo) tvoří Sergiy Yakymchuk hudební projekt Necosedeje. Experimentují s předěláváním tradičních ukrajinských písní za využití punku a jazzu. (Foto: RefuFest)

Ať už jde o pasivní útok statickou modifikací kódu knihovny, kterým je odstaněn mechanismu detekující hookování kódu, nebo aktivní útok v podobě hookování, který využívá zjištěné slabiny v podobě centralizace mechanismů. Talsec tak kombinuje nejdůležitější aspekty mobilního zabezpečení, jako je App Shielding (RASP), detekce malwaru založená na strojovém učení, ochrana API a informování uživatelů o bezpečnosti.

POSLECHNĚTE SI: Podcast SCRIPTease: Máte firemní mobil s iOS? Pak se o bezpečnost dat v něm nejspíš stará software s výraznou českou stopou

Na schopnosti startupu spoléhají například Ministerstvo vnitra ČR, Česká spořitelna, ČSOB nebo Orange a mezi nejnovější zákazníky patří i egyptské Ministerstvo komunikací a informačních technologií. V roce 2022 Talsec také získal za svůj projekt kybernetického zabezpečení AppiCrypt cenu Ernst & Young za inovaci v kyberprostoru.

AppiCrypt nabízí ochranu API a zabraňuje předstírání identity aplikace pomocí kontroly integrity klientské aplikace a zařízení. Jde o kryptografický důkaz fungování aplikace s detekcí podvodů v reálném čase a online hodnocením rizik. AppiCrypt zabraňuje zneužití API, únosu tokenů/JWT, falešným registracím botnetů, hrubé síle a DDoS útokům.

Talsec nabízí přehlednou vizuzalizaci zabezpečení konkrétní aplikace. (Repro: Talsec)

Aktuálně se Talsec stal jako jediný z Česka jedním ze 17 startupů z  Evropy a USA, které byly vybrány v druhém kole programu Google for Startups: AI for Cybersecurity. Získají přístup k nástrojům, partnerům a postupům společnosti Google, které jim pomohou s dalším růstem. Talsec se společně s ostatními stává součástí tříměsíčního programu, kdy bude moci prostřednictvím personalizovaných workshopů a mentorských sezení spolupracovat s odborníky na umělou inteligenci a kybernetickou bezpečnost společnosti Google.

Kromě českého zástupce byly z regionu střední a východní Evropy vybrány polský Authologic, ukrajinský LetsData a estonský Patchstack.

PŘEČTĚTE SI: S detektory hlídajícími bezpečnost uspěli doma v Plzni i v Brazílii. Teď mají zakladatelé Jalud Embedded ambici uspět na soutěži startupů v Rimini

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články