Zabodovali s jedlými kelímky na kávu, teď mají v plánu pivní sklenici s příchutí sýru a slaniny

Zabodovali s jedlými kelímky na kávu, teď mají v plánu pivní sklenici s příchutí sýru a slaniny

25. kvě 2021 Anna Jurečková 8 min

Jednorázové kelímky na kávu, které svému účelu slouží zpravidla pár minut, než skončí v koši, jsou v rámci ekologické debaty velkým tématem. Jenom v Česku a na Slovensku se jich podle organizace Otoč kelímek ročně spotřebuje přibližně 450 milionů. Nový způsob konzumace nápoje s sebou přináší startup Jedlý kelímek, který funguje na principu ‚vypij a sněz‘. Jeho zakladatelé Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk brzy spustí vlastní výrobu. Už také plánují novinky v podobě jedlého kelímku na pivo.

Alternativní pojetí kelímků se na kavárenské scéně řeší už nějaký ten pátek. Podniky své zákazníky podporují v ekologii například slevou při využití vlastní termosky nebo zapojením do systému vratných obalů. Projekt Jedlý kelímek nabízí další řešení, které je v českém prostředí ojedinělé. „Během studia na vysoké škole jsme si často kupovali s přáteli kávu s sebou. Po celém dni jsme viděli, kolik plastových a papírových kelímků po nás zůstává, a tak jsme přemýšleli, jak tomu zamezit,“ vysvětluje vznik konceptu Zuzana Zvěřová. Jedlý kelímek založila se svým spolužákem z Newton College Miroslavem Myrončukem. „Zároveň jsme si uvědomili, že často kupujeme ke kávě i sladké,“ pokračuje. „V kavárnách na kase bývají třeba cookies nebo flapjacky. Tak nás napadlo udělat kelímek ze sušenky.“

Od nápadu k realizaci vedla poměrně spletitá cesta. Bylo nutné vymyslet, jak to udělat, aby kelímek neprotekl a zároveň byl chutný a dobře konzumovatelný. Dvojice studentů nejdříve zjišťovala, jestli je výroba vůbec reálná, a začala hledat podobné projekty v zahraničí. Ukázalo se, že výrobci jedlých kelímků jsou třeba v Bulharsku, Indii nebo na Novém Zélandu. Právě z Bulharska momentálně Zvěřová s Myrončukem kelímky do tuzemských podniků dodávají. Předpokládají, že vlastní výrobu rozjedou v září. 

Hledání správné cesty

„Nejprve jsme objednali formy ze zahraničí a začali jsme péct kelímky ručně. Výroba jednoho pohárku trvala hodinu, což bylo hodně neekonomické a časově náročné. Proto jsme se rozhodli jít cestou automatizace,“ popisuje Zvěřová začátky výroby. „Koupili jsme stroj z Ruska, měl ale spoustu chyb. Těsto bylo tlusté, ze strany bylo připečené, zevnitř nedopečené a ve výsledku ani neudrželo tekutinu,“ doplňuje. Nakonec se mladí podnikatelé obrátili na inženýry z Českého vysokého učení technického v Praze. Na jejich doporučení objednali nový stroj, tentokrát z Číny. I ten byl ale nevyhovující, a tak navázali v listopadu 2019 spolupráci přímo s odborníky z ČVUT, konkrétně z Ústavu procesní a zpracovatelské techniky, kteří jim technologii pomáhali vylepšit. 

Kelímkový startup následně podal přihlášku do projektu Pražský voucher a na základě toho získal od Magistrátu hlavního města Prahy půl milionu korun na výzkum stroje a receptury. Tyto finanční prostředky sice nestačily na postavení kompletní výrobní linky, během půlroční spolupráce s ČVUT a Výzkumným ústavem potravinářského průmyslu v Praze se však domluvili na návrhu úprav prototypu pečicího zařízení a nalezení vhodného receptu. Vývoj zakladatelé částečně financují z peněz druhé podnikatelské činnosti, pomáhají jim také rodiny.

„Scházeli jsme se na různých testech, zkoušeli jsme těsta a pečení na stroji. Hráli jsme si i se stupni, aby kelímek nebyl spálený, ani nedopečený. Inženýři na tom zároveň pracovali sami bez nás. Po půl roce nám dali technickou zprávu, kde uvedli, co na stroji musí být vylepšeno. VÚPP nám poskytl bezlepkovou variantu, kterou vyvinul,“ popisuje spolupráci v rámci dotačního programu Zvěřová. Dodává, že kelímek neproteče díky kombinaci technologie a receptury, konkrétní postup je však výrobním tajemstvím. Nyní je firma ve fázi výroby vlastního stroje a je domluvená s firmou Hradecká pekárna, že si u nich pronajme prostor pro pečení jedlých kelímků.

Nápoj udrží až dvanáct hodin

Kelímky začal startup do českých kaváren a cukráren dodávat prozatím z Bulharska, aby otestoval, jak na ně bude místní trh reagovat. „Reakce jsou kladné od kaváren i od koncových zákazníků. Prodali jsme zhruba 40 tisíc kelímků. Zájem se pořád zvyšuje, byli jsme teď hodně vidět v médiích a díky tomu si nás začaly všímat nejrůznější gastropodniky,“ nastiňuje Zvěřová, jaká je na ojedinělý produkt odezva. Jednotliví zákazníci, které podnikatelské duo potkávalo na trzích, byli prý sice na začátku ohledně výdrže a jedlosti skeptičtí, jak se ale myšlenka jedlého nádobí šíří, počáteční nedůvěra opadává.

Kelímky, které udrží nápoj až 12 hodin, firma dodává do bezmála 70 kaváren a cukráren po celé České republice. Ty jedlé nádoby využívají nejen ke konzumaci nápojů, ale také jogurtů nebo zmrzliny. K dostání jsou třeba v pražské kavárně Cup and Cake. Podle majitelky však sušenkovými pohárky zatím nemají ambici zcela nahradit běžné kelímky. Důvodem je vysoká cena, ale také malý objem. „Líbí se nám ten nápad a rádi ho podpoříme. Nabízíme ho jako nadstandard, zákazník si ho může koupit za nákupní cenu. Reakce jsou velmi pozitivní, lidem se koncept líbí,“ popisuje svoji zkušenost majitelka Cup and Cake. „Jediná negativní věc je, že jsou k dostání kelímky jen na espresso, u nás ale pije nejvíce lidí větší kávu, např. cappuccino. Ale prý už pracují na větším,“ dodává. Křupavý vydrží pohárek, zatím dostupný pouze ve velikosti 110 ml, až 40 minut po kontaktu s tekutinou. Je 100% přírodní, veganský a snese teplotu do 85 stupňů.

Velký cenový rozdíl ostatně zdůrazňuje i zakladatelka. „Náš kelímek stojí 7,7 korun s DPH, zatímco, když si podnik koupí plastové kelímky v Makru ve velkém balení, jeden vyjde klidně na méně než korunu. Je to velký rozdíl, ale naše přidaná hodnota není v ceně, nýbrž v ekologičnosti a také v tom, že je to v podstatě chutná svačinka,“ podotýká Zvěřová. Problém se občas vyskytne také v souvislosti s přepravou. Navzdory upozorněním, že jde o křehké zboží, zachází řada dopravců s oplatkovými pohárky neopatrně. Ty pak dorazí k zákazníkům částečně rozbité. „Nepříjemnou situaci řešíme tak, že podnikům vracíme peníze, nebo pošleme kelímky znovu. Snad se situace zlepší, až dopravci nebudou mít takové množství objednávek jako během pandemie,“ uvádí Zvěřová. 

Plány do budoucna spočívají zejména v rozšíření variant a možností. Jedlý kelímek, který letos v dubnu vyhrál cenu popularity v startupové soutěži CzechInvestu, se chystá začít revoluci také v oblasti hospod a festivalů. „Nad slanou verzí aktuálně hodně přemýšlíme. Nejdříve bychom se chtěli pustit do kelímků na malé pivo, které by byly s příchutí slaniny, sýru nebo sezamu. Mohli bychom ale vymyslet jakékoliv příchutě. Chtěli bychom samozřejmě i půllitr, ale to je docela problém, kelímek by takový objem neunesl. Určitě je to ale jedna z vizí do budoucna,“ uzavírá Zvěřová. V rámci sladkého sortimentu zmiňuje zapojení vánočních příchutí. Kelímky by tak chutnaly například po perníku nebo skořici.

Foto: Archiv Jedlého kelímku

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články