Jak Růženka zavirovala chytré království. Kyberpohádky učí děti, jak se chovat v online světě
Kyberpohádky jsou vzdělávací publikací vydanou v rámci kampaně Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti (ECSM). Foto: Centrum kybernetické bezpečnosti

Jak Růženka zavirovala chytré království. Kyberpohádky učí děti, jak se chovat v online světě

18. lis 2022 Pavla Skřivánková 5 min

Centrum kybernetické bezpečnosti, z. ú. přichází s šesti tradičními pohádkami s novým, digitálním podtextem. Smolíček se dostane do nebezpečí, i když neotevře dveře, ale jen Jezinkám prozradí heslo k domácímu internetovému připojení. Budulínkovi zase přestane fungovat tablet, když rozklikne virus od lišky, maskovaný za fotky roztomilých zvířátek. Cílem Kyberpohádek je seznámit předškolní děti zábavnou formou s riziky v kybersvětě. Povídali jsme si o tom s ředitelem Centra kybernetické bezpečnosti, Josefem Strelcem.

Kolik času strávíme připojeni na počítače, mobily, tablety? Už i malé děti ve věku čtyř až šesti let běžně tráví čas na internetu. Například když hrají online hry, neustále na ně vyskakují různá okna. Neví, na co je bezpečné kliknout a na co už ne, a hlavně co by se mohlo stát, když kliknou na něco, na co nemají. „Ani dnešní předškoláci a prvňáčci se určité míře kyberprostoru nevyhnou. Je to nedílná součást moderního života, a přesto nemají základní návyky, jak se v něm chovat,“ uvádí Josef Strelec.

„Svět kolem nás není zrovna bezpečný, ale naučili jsme se v něm žít a zvládat hrozby, které přináší. Bereme jako samozřejmost, že děti učíme, že se mají rozhlédnout, když přechází cestu. Stejně jako reálný svět, i ten online má ale svá pravidla a nástrahy. To nás přivedlo k nápadu připravit děti na možné nástrahy číhající na internetu už v mateřské školce, vysvětluje.

Josef Strelec, ředitel Centra kybernetické bezpečnosti z.ú. Foto: Centrum kybernetické bezpečnosti

Na začátku jsme přemýšleli nad formou. Jak to dětem sdělit, aby to pochopily a zároveň je to bavilo a aby to začaly vnímat jako standardní rutinu, stejně jako že si musí umýt ruce, než jdou jíst? Jak říct dětem, co je dobro a co zlo v kybersvětě? A přišli jsme s tím, s čím lidstvo přichází od nepaměti,“ popisuje Josef Strelec, jak vznikla myšlenka vytvořit Kyberpohádky. V následné diskusi, zda vymyslet nové pohádky, nebo přepracovat ty klasické, jednoznačně zvítězily již zažité pohádkové příběhy.

Když umí vlk používat moderní technologie

S klasickými nás to jednak více bavilo, ale zvolili jsme je hlavně proto, že odlišností v notoricky známém příběhu si děti lépe všimnou. Když si Karkulka po cestě k babičce fotí selfíčka a píše si na sociálních sítích s vlkem, vydávajícím se za stejně starou dívenku Fany Vlčkovou, který z ní vyláká, kde babička bydlí, spíše si to zapamatují,“ říká Josef Strelec.

Nejdříve jsme zkoumali, co děti v předškolním věku dělají na počítači a co už musí znát, a z toho jsme odvodili, jaká rizika z toho plynou. Potom jsme hledali paralelu v předem vybraných pohádkách.“ Třeba motiv podvržené identity bylo možné využít právě v Karkulce. Na pohádce O nezbedných kůzlátkách se dal pro změnu srozumitelně ukázat rozdíl mezi slabým a silným heslem. „Nezbedná kůzlátka vlkovi vrátka sice neotevřou, ale on se k nim dostane, protože uhodne číselný kód. Nejdříve napíše 0000, pak zkusí 1234, a je vevnitř.“

Za výtvarným provedením Kyberpohádek stojí Mariana Vrbíková a Helena Švomová. Foto: Centrum kybernetické bezpečnosti
Ukázka z příběhu O nezbedných kůzlátkách
Maminka ještě ve dveřích zvolala: „Ne abyste pustili někoho cizího do domu! A hlavně nikomu neprozrazujte naše číselné heslo na otevírání dveří.“ „Neboj, mami, to heslo známe jen my a nikomu jinému ho nepovíme,“ řekl nejstarší Faun a šibalsky se pousmál pod vousky. Jen co maminka odešla, kůzlátka začala polštářovou bitvu. Natáčela se u toho a vysílala vše přímo na internet. Tak jak měla v oblibě, dávala k fotkám a videím i plno hashtagových upoutávek. Přitom kůzlátka ani nevěděla, že automaticky videa prozradí i adresu, kde bydlí.

Záchrana Růženky antivirem v praxi

Součástí knih jsou i metodické listy s vysvětlením výchovného cíle, který je pohádkovým příběhem sledován, a pohybově-výtvarné doprovodné aktivity ověřující, jak děti látku pochopily. Například Šípková Růženka se v den svých narozenin nepíchne o trn, ale odklikne na tabletu, který nemá nainstalovaný antivir, lákající obrázek dárečku. Tím způsobí zavirování celého království a klimatizace začne chladit tak moc, až všichni v království zmrznou. Království vysvobodí až princ, který umí programovat.

Když si děti pohádku poslechnou, můžou si zahrát modifikaci hry Rybičky, rybičky, rybáři jedou. „V této verzi jedno dítě není rybářem, ale virem, proti kterému běží všechny počítače (děti) z internetové sítě, které postupně nakazí. Ve druhém kole si několik dětí vezme jiné tričko nebo pásek na ruku, aby symbolizovaly, že mají nainstalovaný antivir, a ty už vir nemůže chytnout, mají vůči němu imunitu,přibližuje Josef Strelec použitou metodiku.

Na konec každé Kyberpohádky autoři připojili i vysvětlivky počítačových pojmů. Ty jsou nejen pro děti, ale třeba i pro prarodiče. „Kyberpohádky mají zajímavý vedlejší efekt. Jsou určené primárně předškolákům, ale ti ještě neumí číst. Proto jim čtou rodiče nebo prarodiče, které tímto také vzděláváme,“ směje se Josef Strelec.

Tradiční pohádky pro kybernetické století

Pohádky vznikaly postupně, nejdříve první trojice a potom druhá. Momentálně pracuje autorský tým na dalších příbězích. Knížky se podařilo vydat díky partnerům, sponzorům a crowdfundingovému projektu realizovaném na Doniu.

Centrum kybernetické bezpečnosti se věnuje všeobecné osvětě v oblasti kybernetické bezpečnosti a kybernetické obrany. 

Úvodní sadu tištěných pohádek chce Centrum kybernetické bezpečnosti zdarma nabídnout tisíci mateřským školkám. Od října 2022 běží na jedenácti z nich pilotní projekt. „Ohlasy jsou vesměs pozitivně naladěné. Dokonce nám chodí e-maily od rodičů, kteří chtějí, abychom Kyberpohádky poslali i do jejich školky. Samozřejmě jsme slyšeli i negativní reakce, podle kterých dětem naopak podsouváme kybersvět dříve, než je potřeba. Ostatně o tom by mohla být další pohádka, že se to nemá s internetem přehánět…,“ zamýšlí se Josef Strelec.

Kyberpohádky najdete kromě webu kyberpohadky.cz ke stažení na vodafone.cz a nukib.cz. Jsou dostupné také jako maňáskové divadlo nebo audioknihy. Audio verzi namluvil známý český herec Petr Stach. Poslechnout si je můžete i na audiolibrix.com.

Ambicí Centra je pomoci s osvětou bezpečnosti ve virtuálním prostředí také v anglicky a německy mluvících zemích.Snažíme se podporovat ideu vzdělávání, kde to jde. První tři Kyberpohádky jsou momentálně přeloženy do němčiny a angličtiny, zájem projevily i slovenské nebo maďarské neziskové organizace,“ dodává Josef Strelec.

PŘEČTĚTE SI: Psal zprávu kolega z práce, nebo kyberútočník? Na phishing můžete narazit i v Microsoft Teams nebo Slacku

PŘEČTĚTE SI: Vítězové Disraptors Summitu nabízejí optimalizaci spotřeby energie v budovách, kybernetickou bezpečnost či měkkou láhev na pití s kovovou vrstvou

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články