Vítězové Disraptors Summitu nabízejí optimalizaci spotřeby energie v budovách, kybernetickou bezpečnost či měkkou láhev na pití s kovovou vrstvou
Nejlepším evropským startupem se stal český Flowbox. Foto: Disraptors

Vítězové Disraptors Summitu nabízejí optimalizaci spotřeby energie v budovách, kybernetickou bezpečnost či měkkou láhev na pití s kovovou vrstvou

12. říj 2022 Petr Blažek 5 min

Cenu v soutěži o nejlepší evropský startup Disraptors Summit získala česká firma Flowbox, která nabízí řešení pro úsporu energií v budovách. V neoficiálních soutěžích o cenu publika a o speciální cenu poroty zvítězily startupy Good Access (Česko) se svým řešením pro zvýšení kybernetické bezpečnosti a Keego (Rakousko) s plastovou láhví potaženou zevnitř titanovou fólií.

Disraptors Summit (do loňského ročníku pod názvem Startup World Cup) je pyramida soutěží – od národních přes kontinentální až po globální finále. Evropské kolo se konalo v úterý 11. října v Praze. Vítěz dostane od organizátorů (soutěž pořádá americká venture kapitálová společnost Air Ventures) nabídku investice půl milionu dolarů a vstupenku do světového finále v americkém Silicon Valley, kde je hlavní cenou milion dolarů.

Sítem předchozích kol prošlo do evropského finále, v němž loni zvítězil brněnský startup Tatum, devět startupů. Jejich zástupci postupně přednesli porotě takzvaný pitch, tedy krátké představení projektu s cílem vysvětlit, proč jde o příležitost ke skvělé investici, a odpověděli na pichlavé otázky, simulující případné obavy skutečných investorů. Jako první se komisi představil český Good Access.

Good Access

Jde o takzvané „zero trust“ řešení, v podstatě virtuální soukromá síť (VPN) s řízením přístupu. Toto řešení, které je určené hlavně pro malé a střední firmy, má být nasaditelné za deset minut. Startup ho nabízí hlavně nepřímo, tedy přes partnery. V odpovědi na otázku poroty padlo, že náklady na akvizici jednoho zákazníka jsou okolo 1500 dolarů s cílem snížit je na tisíc dolarů.

Tento startup zvítězil v hlasování publika, když obdržel padesát z celkového počtu 164 hlasů.

Golee

Italský startup vyvinul a rozvíjí platformu pro organizaci všemožných aktivit okolo sportu. Prezentuje ji jako „operační systém“ sportovních organizací, který podporuje vše, co v daném (typicky) klubu souvisí s časem nebo penězi. Cílí na údajné tři miliony klubů, které existují v Evropě; zatím je aktivní především v Itálii, Španělsku a Portugalsku, kde má na pět tisíc klubů a nové nabírá tempem 200 měsíčně, a to jak napřímo, tak přes federace. Monetizace stojí na principu freemium, ale cenová politika je agresivní s cílem obsadit trh.

Flowbox

Severočeský startup vyvinul platformu pro energetické úspory při provozu budov. Tvrdí, že je reálně možné šetřit až 37 procent energie; na dotaz poroty upřesnil, že se jedná zejména o optimalizaci teploty a svícení. Tvrdí, že od konkurence se odlišuje komplexností – ta se údajně typicky zaměřuje hlavně na monitoring.

Jako hlavní důvody pro růst poptávky po svém řešení startup uvádí jednak nárůst cen energie, a také nutnost firem splňovat ekologické požadavky.

Nejlepším evropským startupem se stal český Flowbox. Foto: Disraptors

Zoundream

Švýcarský startup Zoundream nabízí řešení pro překlad dětského pláče. Tvrdí, že ve způsobu, jakým dítě – cílová skupina je do půl roku věku – pláče, jsou zakódovány informace o příčinách, včetně případných zdravotních problémů. Klinickou studii plánuje publikovat koncem příštího roku. Prezentující pravděpodobně doplatil na špatnou srozumitelnost svého online vystoupení a na nejasný popis cílové skupiny. Měli být výrobci dětských chůviček, ale také všechno, co má v domácnosti mikrofon – a navíc popisoval pilot s pojišťovnou.

Daye

Bulharský Daye Health je takzvaný „femtech“ startup, tedy zaměřený na specifické potřeby žen. Jde o platformu pro řešení gynekologických problémů, která jako nástroj k odběru vzorků používá upravený tampón namísto dedikovaného zařízení. Platforma řeší logistiku okolo odběrových tampónů, analýzu, distribuci výsledků pacientům i lékařům, a také případné zasílání léků.

Pro metodu sběru vzorků i design tampónu má startup patent a zatím provozuje několik pilotů v UK a EU.

Seadora

Zakladatel ukrajinského startupu se připojil přes mobil a nezvládal ovládání své powerpointové prezentace. Jeho startup zprostředkovává přímý kontakt zájemců o ryby s rybáři. V prezentaci zaznělo, že v rybářství pracuje 200 milionů lidí a že plýtvání s potravinami je obrovský problém. Detailní informace o řešení Seadora ale nezazněly.

Keego

Rakouský startup Keego, jako jediný z finalistů, stojí na hardwarové inovaci. Jde o řešení problému, že láhve na pití jsou buď plastové, a pak se nedají rozumně udržovat čisté a uvolňují se z nich plastové mikročástice, nebo jsou kovové, ale pak se s nimi obtížně manipuluje, protože nejsou deformovatelné. Láhve Keego jsou plastové, ale zevnitř potažené titanovou fólií. Na spojení plastu a fólie má Keego patent – v principu jde o několik mezivrstev – a své láhve již vyrábí a prodává (cena je 40 eur). Hledá investici na rozšíření a zefektivnění výroby, a také na marketing a rozvoj prodejních kapacit.

Tento startup se umístil na druhém místě v hlasování publika a dostal neoficiální cenu poroty. Z vystoupení jejího představitele totiž vyplynulo, že vítěz soutěže zdaleka nebyl vybrán jednomyslně.

Hidas

Finský startup Hidas přišel s řešením pro nabíjení elektromobilů. V prezentaci zdůrazňoval výhody pomalého nabíjení a komplexnost svého řešení, které zahrnuje i billing a vyrovnávání nároků na spotřebu proudu. Jako příklad cílové skupiny uvedl provozovatele nákupních center, ale nevysvětlil, proč je právě tam vhodné pomalé nabíjení. Pro jednotlivé domácnosti naopak řešení vhodné není, protože nevyužijí výhody integrovaného billingu.

RoboGaze

Tento startup přispívá k posílení bezpečnosti silničního provozu tím, že hlídá chování řidičů kamiónů. Analyzuje záběry z kabinových kamer (které jsou u novějších kamiónů standardem) a identifikuje problémy jako je používání mobilu, únava řidiče nebo riskantní jízda.

Na rozdíl od proprietárních řešení například výrobců kamiónů dokáže pracovat s výstupy z jakékoli kamery.

Jak příklad cílové skupiny zástupce startupu uvedl speditérské firmy. Od poroty však přišla otázka (bohužel nezodpovězená) na jejich motivaci k pořízení takového řešení – jestli nejde proti cíli dostat náklad na místo určení za každou cenu včas.

Doprovodný program

Vedle samotné soutěže, v rámci doprovodného programu, vystoupila na akci Disraptors Summit celá řada hostů. Inspiraci přinesli především Daniel Hejl z Productboardu (český startup s vůbec nejvyšším aktuálním oceněním), Michal Šmída, který má za sebou úspěch ve fintechu Twisto, a Jakub Jurových z projektu Deepnote. Pozornost vzbudilo i vystoupení Eriky Piirmets, která popisovala obdivuhodné podmínky pro startupy v Estonsku a tamější pokročilou digitalizaci veřejné správy.

Rozhovor SJ News s Erikou Piirmets si můžete přečíst v článku Důležitější než cílená podpora je pro startupy klima a fungující veřejná správa, která nepřekáží, zní rada z Estonska.

V rámci doprovodného programu, vystoupi na akci Disraptors Summit třeba Michal Šmída, který má za sebou úspěch ve fintechu Twisto. foto: Disraptors
Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články