Jak ovládat vlastní sny? Pomůže s tím umělá inteligence
Startup Prophetic AI vyvinul Morpheus-1, průlomový model umělé inteligence zaměřený na navození a stabilizaci lucidních snů. (Vizualizace: OpenAI DALL·E-3)

Jak ovládat vlastní sny? Pomůže s tím umělá inteligence

4. úno 2024 Ondřej Černý 4 min

Vlastně ani nepřekvapí, že se v tomto příběhu objevuje jméno Elona Muska. Jeho společnost Neuralink nedávno implantovala mozkový čip prvnímu člověku na světě. Hardware pro to navrhla a postavila společnost Card79, která stojí i za technickým řešením neinvazivního zařízení nazvaného Halo. Technologický startup Prophetic se snaží o to, aby šlo o první nositelné zařízení na světě, které lidem pomůže ovládat vlastní sny.

Startup Prophetic za sebou nemá ještě ani rok. Do jeho vzniku se osobně neznali ani jeho zakladatelé Eric Wollberg a Wesley Berry. Wollberg se dlouhodobě zabýval myšlenkou, jak by se lucidní sny, tedy takové, u kterých si spící člověk uvědomí, že sní, a může být schopen ovládat části snu, daly využít k hlubšímu prozkoumání vědomí.  Svůj první lucidní sen prožil ve dvanácti letech. A i když si už přesně nepamatuje, o čem byl, označil ho za „nejhlubší zážitek, jaký kdy měl“. Při studiu ekonomie na vysoké škole zažíval lucidní snění dvakrát týdně, což ho přivedlo na myšlenku vytvořit způsob, jak toto vědomé snění využít k hlubšímu prozkoumání vědomí.

Od kytek k datům

Wesley Berry v tu dobu měl za sebou kromě studia informatiky na Michigan State University také vedení rodinného květinářství, které obsloužilo více než pět milionů zákazníků a díky e-commerce dokázalo tržby z necelých 12 milionů dolarů v roce 2010 navýšit na více než 52 milionů USD o pět let později. Wollberga na Berrym ale spíše zaujaly jeho zkušenosti s neurotechnologickým prototypováním - vkládal data z elektroencefalogramu nebo EEG do transformátorové neuronové sítě, modelu umělé inteligence, aby prozkoumal, co lidé mohou vidět ve svých myslích. Spolupracoval díky tomu s americkou klavíristkou Serene nebo kanadskou zpěvačkou Grimes, bývalou partnerkou Elona Muska, se kterým má tři děti, na převádění nervových signálů do umění.

Když Wollberg Berryho poprvé oslovil, nevypadalo to, že by mělo vzniknout něco společného. Berry nebyl z technického hlediska přesvědčen, že by vše mohlo fungovat. Chyběla mu technologie, jež by sloužila k vyvolávání snů. Změnilo se to až když si uvědomil, že cílem není vyvolat samotný snový stav, ale s pomocí technologického řešení aktivovat prefrontální mozkovou kůru, díky čemuž se stane přehlednou a dá se s ní dál pracovat.

Model umělé inteligence Morpheus-1 je navržen tak, aby spolupracoval s Halo, neinvazivním nositelným zařízením v ceně kolem 2 000 dolarů. (Vizualizace: Prophetic)

Loni na jaře si plácli a technologický startup Prophetic byl na světě. Jeho ambicí je vytvořit první nositelné zařízení využívající umělou inteligenci k navození a stabilizaci lucidních snů. „Od počátku bylo posláním Prophetic poskytnout lidstvu nástroje k prozkoumávání a rozšiřování vědomí,“ uvedl startup na sociální síti X a dodal, že „Morpheus-1 je v této misi skokem vpřed, posouvá nás blíže k ultrazvukové indukci vědomých zážitků na vyžádání a navždy změní svět."

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence terapeuty nenahradí, říkají autoři aplikace pro osamělé duše

Stavy místo slov

Morpheus-1 je model umělé inteligence zaměřený na navození a stabilizaci lucidních snů. Model, popisovaný jako první multimodální generativní ultrazvukový transformátor na světě, je trénován na různé stavy mozku, aby poskytl personalizovaný zážitek ze snu. Je navržen tak, aby spolupracoval s Halo, neinvazivním nositelným zařízením, v podstatě čelenkou, jehož beta verze má být k dispozici letos na jaře. Halo detekuje požadované mozkové stavy a používá ultrazvukové signály pro neurostimulaci k dosažení těchto stavů, čímž umocňuje zážitek ze snu.

Současné přední modely transformátorů založené na umělé inteligenci se zabývají textovými vstupy a výstupy. Na rozdíl od velkých jazykových modelů není Morpheus-1 pobízen slovy a větami, ale spíše stavy mozku. A místo generování slov generuje Morpheus-1 ultrazvukové hologramy pro neurostimulaci, aby se člověk dostal do lucidního stavu. Cílem startupu Prophetic proto je použít neuronovou síť k dekódování dat ze zobrazení mozku do tokenů, elektronických klíčů, které jsou pak vloženy do modelu transformátoru tak, aby jim dokázal porozumět. Díky tomu se model Morpheus-1 učí a zjišťuje, jaký druh sekvencí mozkových stavů musí nastat, i k jakému druhu sekvencí neurostimulace musí dojít, aby se maximalizovala prefrontální část mozkové kůry.

Morpheus-1 využívá transkraniální fokusovanou ultrazvukovou stimulaci (tFUS), technologii neinvazivní modulace nervových okruhů v lidském mozku. Model je trénován na mozkových datech a podle startupu Prophetic je schopný používat ultrazvukové hologramy místo psaných příkazů ke stimulaci prefrontální části mozkové kůry. Když čelenka detekuje, že její nositel dosáhl REM – fáze hlubokého spánku, kdy dochází ke snění – zařízení aktivuje řadu instrukcí, které podle společnosti mohou vysílat signály do mozku, aby vyvolal snění.

Bude se to dít autonomně, když budete nosit čelenku," konstatoval co-founder a CEO startupu Wollberg. K sestavení prototypu neinvazivního zařízení zvaného Halo se Prophetic spojil s Card79 – společností, která navrhla a postavila hardware pro společnost Elona Muska Neuralink, která se zabývá rozhraním mozku a počítače. Mohl na to využít více než milion dolarů, které v seedovém kole získal od deseti investorů, mezi kterými byly i VC fondy Andreessen Horowitz, Spacecadet Ventures, O'Shaughnessy Ventures, BoxGroup nebo Escape Velocity.

Funkční prototyp svého řešení plánuje Prophetic předvést v druhé polovině letošního roku, až bude dokončena roční studie zaměřená na zobrazování mozku, kterou startup provádí ve spolupráci s institutem zkoumajícím mozek, vnímání a chování na Radboud University v Nijmegenu v Nizozemsku. Zaměřuje se na gama frekvence, nejrychleji měřitelné pásmo frekvencí mozkových vln vyskytujících se při stavech hlubokého soustředění. Právě ony jsou charakteristickým znakem aktivní prefrontální kůry, jež má být zásadní pro lucidní sny.

Plně funkční prototyp má být společně s nositelným zařízením v ceně kolem 2 000 dolarů k dispozici na jaře příštího roku. A Wesley Berry očekávání na svém profilu na Linkedinu ještě přiživuje když tvrdí, že cílem startupu je pracovat na pochopení podstaty vědomí a dodává: „Prométheus ukradl oheň bohům, my budeme krást sny prorokům“.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence v roli trenéra a figurky, co se samy hýbou. Robotická šachovnice GoChess nabízí nový herní zážitek

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články