Umělá inteligence v roli trenéra a figurky, co se samy hýbou. Robotická šachovnice GoChess nabízí nový herní zážitek
Šachovnice GoChess je vším, co si jen může každý šachista přát. foto: GoChess/Particular

Umělá inteligence v roli trenéra a figurky, co se samy hýbou. Robotická šachovnice GoChess nabízí nový herní zážitek

10. čvn 2023 Pavla Skřivánková 4 min

Chcete, aby se šachové figurky pohybovaly samy, jako byste hráli s neviditelným soupeřem? A co takhle AI, která vám může při hře ukázat možné tahy v jakékoliv situaci? Pak je pro vás chytrá šachovnice GoChess, která povznáší nadčasovou klasiku do digitální éry her, jako stvořená. Určena je pro šachisty všech úrovní včetně úplných začátečníků. Zahrát si mohou jak na dálku s lidmi, tak s umělou inteligencí.

Šachy se hrají po celém světě už několik staletí. S umělou inteligencí mají co do činění od roku 1997, kdy šachový superpočítač s názvem Deep Blue porazil tehdejšího velmistra Garyho Kasparova v šachové partii. Nyní přichází GoChess, chytrá šachovnice od izraelského startupu Particula, která dává propojení dvojice AI a oblíbené strategické hry zcela nový rozměr.

Náš tým tvrdě pracoval na vývoji produktu, o kterém věříme, že způsobí revoluci v šachovém průmyslu, a nemůžeme se dočkat, až se o něj s vámi podělíme. Ať už jste začátečník, nebo zkušený hráč, doufáme, že GoChess vám pomůže posunout vaši hru na další úroveň,“ uvedla firma na LinkedInu při příležitosti rozjetí crowdfundingové kampaně na Kickstarteru.

VIDEO: Podívejte se, jak funguje chytrá šachovnice GoChess


Jako kouzelnické šachy

Na první pohled vypadá šachovnice, na které se samy pohybují figurky, jako kouzlo. A co teprve schopnost analyzovat herní situace a ukázat nejlepší, nejhorší a možné tahy v reálném čase, a pomocí barevně odlišených světel hráče navést, kam přesunout své figurky. Tato high-tech hrací deska, která je svými tvůrci označována jako první skutečně robotická šachovnice na světě, přinese uživatelům doslova kouzelný herní zážitek jako vystřižený z Harryho Pottera.

Jak je to možné? GoChess se dá asi nejlépe přirovnat k samořídícím vozům, s tím rozdílem, že místo auta, do kterého je integrována technologie, se bavíme o šachovnici sjednocenou s umělou inteligencí. Pod povrchem desky se totiž nachází robotický mechanismus, který šachovými figurkami automaticky pohybuje. Když začnou hráči hru, hrací deska také automaticky uspořádá figurky na správné místo. A konec hry? Magnety na šachovnici přimějí krále, aby se v případě matu převrhl, což dodává hře dokonalý dramatický závěr.

Na první pohled vypadá šachovnice, na které se samy pohybují figurky, jako kouzlo. foto: repro GoChess

Vzdálenost? Žádná překážka

Chytrá šachovnice umožňuje nejen hrát s lidmi tváří v tvář, ale střihnout si třeba i partii s někým, kdo je na druhé půlce zeměkoule. Vzdálený soupeř může použít vlastní desku GoChess, popřípadě může hrát na určitých platformách, jako je chess.com. Jakmile zadají hráči svůj tah, uvidí, jak se před nimi figurky posunují po desce. Figurky mohou ovládat pomocí hlasu nebo přes aplikaci na svém chytrém zařízení.

Hrací deska je synchronizována se stejnojmennou mobilní aplikací, která mimo jiné spojuje online a offline herní zážitky, streamuje zápasy v reálném čase nebo umožňuje nahlédnout na historicky zajímavé šachové partie velmistrů. Aplikace navíc zaznamenává všechny hry a sleduje pohyby figur. Poskytuje tak hráčům analýzy a statistiky o jejich pokrocích či možnost si svou partii znovu přehrát.

Jedním z aspektů, který činí šachovnici GoChess tak výjimečnou, je možnost využít ji jako legitimní učební nástroj, který hráči pomůže zvýšit úroveň hry. Šachista může pro zdokonalení svých dovedností hrát i proti počítači, a to ve 32 úrovních obtížnosti. AI hráče postupně provede oblíbenými herními strategiemi a pomůže porozumět složitosti šachů.

Chytrá šachovnice umožňuje nejen hrát s lidmi tváří v tvář, ale střihnout si třeba i partii s někým, kdo je na druhé půlce zeměkoule. foto: repro GoChess

Nejen hra, ale i trénink

Celá šachovnice je proto vybavena podsvícenými políčky, která svítí, když hráč zvedne figurku, a zvýrazní všechny možné kombinace tahů. Světla jsou barevně odlišena, takže jde snadno identifikovat, které pohyby AI doporučuje a které mohou dostat do úzkých. Například zelená barva znamená nejlepší volbu, červená to, že figurka může být protivníkem vyhozena, a fialová neodůvodněné riziko. Když jsou hráči dostatečně ostřílení na to, aby se postavili soupeři, můžou si zahrát běžnou hru proti člověku nebo vyzvat k souboji AI.

Navenek se šachovnice svým celkovým provedením drží tradice. Od příštího roku bude v prodeji ve dvou verzích, buď jako klasická dřevěná šachovnice s konvenčním vzhledem figurek, nebo moderní černobílá šachovnice s minimalisticky navrženými plastovými figurkami.

Izraelský startup Particula se zabývá budoucností hraní her, a kromě šachovnice GoChess stojí také třeba za chytrou Rubikovou kostkou GoCube, která díky propojení s aplikací učí uživatele, jak ji složit.

PŘEČTĚTE SI: Na Steamu se objevují hry vygenerované umělou inteligencí. Nahradí nová technologie herní vývojáře?

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články