Iguana digitalizuje lodní byznys. Aktuálně jde o projekt umožňující výměnu jachet
Iguana se v poslední době více ponořila do lodního byznysu. (Ilustrační foto: Unsplash)

Iguana digitalizuje lodní byznys. Aktuálně jde o projekt umožňující výměnu jachet

27. čvc 2023 Ondřej Černý 5 min

Softwarové studio Iguana, které je specialistou na online tržiště, pomáhá lodnímu byznysu plně digitalizovat odvětví. Nově své síly napíná ke generaci loďařů, kteří se ve velkém potýkají se zastaralým byrokratickým systémem. Po zkušenostech nasbíraných při tvorbě marketplace pro americkou platformu na pronájem jachet Boatsetter, si softwarové studio  pod svá křídla si nedávno vzalo také projekt Yachtswaps umožňující výměnu jachet.

Iguanu, která letos prošla rebrandingem, v roce 2015 ještě pod názvem Prague Labs zakládal v Miami sídlící Paul Tesar. Na tamním trhu nenašel dost špičkových vývojářů, tak se po nich poohlédl s pomocí svých pražských přátel Jana Pospíšila a Martina Pultznera. Společně vytvořili vývojářské studio, které se aktuálně rozrostlo na čtyřicet lidí, rozkročených mezi Prahou a Miami.

Trojice zakladatelů Martin Pultzner, Jan Pospíšil a Paul Tesar (zleva). (Foto: Iguana)

Rozmanité, s dominancí cestování

S byznysem to má Iguana podobně jako s klienty. Jde o různorodou směsici firem z Česka, USA, Dánska nebo Španěslka. A to na škále od startupů až po velké firmy jako jsou Audi, Nestlé nebo T-Mobile.

V poslední době se Iguaně sešlo víc projektů souvisejících s cestováním. Vytváří tak funkční marketplace platformy podporující cestování na souši, jako jsou Campiri nebo Dokempu, stejně jako na moři.

Do lodního byznysu se noříme ještě víc. Vracíme se tak paradoxně do svých úplných začátků. Kluci z Boatsetteru mi totiž před lety zaklepali na dveře a rozhodli se koupit naši firmu GoCharter, která obsahovala první prototyp technologie pro moderní fungování marketplace. Vzhledem k nedostatečnému stavu původního Boatsetteru bylo nezbytné přenést know-how Iguany,“ popsal začátky spolupráce Paul Tesar, CEO Iguany, který se tehdy stal CTO společnosti Boatsetter. Ta jeho firmu nechala kompletně zpracovat technologii.

Boatsetter zprostředkovává pronájem více než 50 tisíc plavidel ve více než 700 lokalitách po celém světě. Velikost projektu a nabyté zkušenosti tak podle Tesare položily základy pro specializaci Iguany na online tržiště.

Ukázka práce Iguany. (Repro: Iguana)

Iguana sice umí SaaS řešení a vše ostatní, co souvisí s jejich vývojem, ale specializuje se hlavně na tvorbu marketplace. Zkušenosti získané při práci pro Boatsetter tak mohla transformovat do tvorby podobného řešení pro český startup Campiri,, zaměřujícího se na zprostředkování pronájmu karavanů. Kromě toho ale také tým Paula Tesare stál u zrodu webových stránek pro Nestlé Kit Kat, E.ON drive a jídelní vozy Českých drah JLV nebo za vytvořením mobilní aplikace pro organizátory akce WebExpo.

(Repro: Iguana)

PŘEČTĚTE SI: Na pronájmy karavanů a expanzi posílají startupu Campiri 115 milionů Miton, Rockaway a Purple Ventures

Po kilometrech uzly

Nyní se chce se svými kolegy zaměřit na modernizaci správy lodí. Tesar a jeho kolegové mají za to, že je všude po světě zastaralá a na mnoha místech zcela neefektivní a nedostačující. „Do loďařského byznysu přichází mladá krev, která chce staré praktiky přirozeně digitalizovat. Je to ohromná příležitost, kterou by bylo škoda nevyužít,“ okomentoval další směřování softwarové firmy její CTO Jan Pospíšil.

Jan Pospíšil Zaměřuje se zaměřuje na řízení vývojových procesů s důrazem na budování fungujícího týmu programátorů a dalších specialistů. (Foto: Iguana)

Jednou z vlajkových lodí digitalizace lodního průmyslu je projekt Yachtswaps. Platforma umožňující výměnu jachet měla v době příchodu Iguany už první verzi svého produktu, na které chtěla začít testovat uživatelský potenciál. Iguana však přišla s jiným řešením. „Stejně jako u předchozích projektů se leguáni stali partnerem projektu a vstoupili do něj se svou technologií a ověřenými postupy pro vybudování funkčního online tržiště. Iguana tak se svým týmem upravila jejich verzi produktu a dodala k němu design a vývoj,“ uvádí Tesar.

Mezi kompetence Paula Tesare, který na University of Tennessee vystudoval matematickou informatiku, patří business development a budování týmů. (Foto: Iguana)

Projekt studio dokončilo během tří měsíců a poskytlo stabilní základnu pro budoucí škálování. Iguana kompletně revidovala design aplikace a poskytla pomoc po produktové stránce. Nešlo tedy pouze o grafickou podobu, ale i frontend a backend vývoj. Webová stránka Yachtswaps v nové podobě přichází na trh v druhé polovině léta 2023. Iguana v projektu současně získala podíl.

Kromě Iguany má Paul Tesar majetkový podíl i v dalších firmách. Jednou z nich je i společnost Yachtswaps. (Foto: Yachtswaps)

Moderně a efektivně

Kromě lodního segmentu pomáhá Iguana s technologiemi i v dalších oblastech cestování. Má za sebou například stavbu platformy pro půjčování karavanů Campiri nebo portál nabízející více než dva tisíce různých míst a lokalit ke kempování Dokempu.cz, který převedla do moderní podoby po vizuální i technologické stránce.

Naším záměrem je vytvářet moderní a efektivní platformy, které uspokojí potřeby nejen klientů, ale především koncových uživatelů. Campiri a Dokempu jsou dva krásné projekty, které patří do segmentu udržitelného cestování. Stejně jako u Boatsetteru se u nich ukázalo, jak efektivní a funkční je naše technologické řešení pro online tržiště,“ říká Tesar s s tím, že v případě Yachtswaps pomohl s kolegy k přechod na moderní technologie. Ambicí Iguany není digitalizace pouze lodního průmyslu, ale i dalších projektů, které lidem usnadní jejich cestování.

PŘEČTĚTE SI: Karavaning není hipísácká věc, ale plnohodnotná alternativa k dovolené. Campiri chce přiblížit obytňáky masám, zájemci se v pandemii hrnou

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Marketplace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články