Herní průmysl roste, daří se nám zdvojnásobovat obrat navzdory krizím, pochvaluje si zakladatel Charles Games, spin-offu Univerzity Karlovy
Zakladatel studia Charles Games Lukáš Kolek. (Foto: Lukáš Kolek)

Herní průmysl roste, daří se nám zdvojnásobovat obrat navzdory krizím, pochvaluje si zakladatel Charles Games, spin-offu Univerzity Karlovy

21. říj 2022 Natálie Vopařilová 5 min

O prvním spin-offu Univerzity Karlovy, herním studiu Charles Games, jsme psali před dvěma lety, čerstvě po jeho založení. Jak ustálo ekonomicky složitou situaci v době šíření nákazy covid-19 a jakou roli v jeho fungování hraje univerzita dnes? Pro SJ News o tom promluvil zakladatel Lukáš Kolek.

Jak vypadaly poslední dva roky v Charles Games?

Za úspěch uplynulých měsíců považuji samotný fakt, že po krizi způsobené onemocněním covid-19 stále fungujeme. Dokonce se nám podařilo sestavit stabilní tým plný šikovných lidí, díky čemuž můžeme tvořit ambicióznější projekty než v minulosti. Je nás v různých fázích pod deset s různými úvazky. Soustředíme se na tvorbu takzvaných seriózních her, které řeší specifická témata, často na aktuální poptávku různých institucí. Naše hry vznikají ve spolupráci s celou řadou odborníků na danou problematiku.

Tým Charles Games. (Foto: Lukáš Kolek)

O jakých konkrétních titulech je řeč?

Vydali jsme titul Svoboda 1945: Liberation, naši první větší komerční hru. Jedná se o kombinaci adventury, interaktivních rozhovorů a vzpomínek těch, kteří prožili chaotické období po konci druhé světové války, kdy v Československu docházelo k odsunu sudetských Němců a nastupoval komunismus.

Spolu s partnery jsme vydali ještě několik dalších menších titulů. Je to například hra Train to Sachsenhausen, popisující události odehrávající se kolem protestů proti uzavírání českých univerzit nacistickými Němci v roce 1939, která vznikla v kooperaci s organizací Živá paměť. Nebo hra DigiStories: Nela, řešící problematiku kyberšikany, která vznikla ve spolupráci s organizací Člověk v tísni.

Čemu se věnujete nyní?

V letošním roce vydáme ještě dvě hry. Jedna vzniká pro vzdělávací účely na iráckých základních školách a bude se zaobírat problematikou hospodaření s vodními zdroji na Blízkém východě. Druhá vzniká ve spolupráci s Člověkem v tísni, jednat se bude o mobilní karetní hru řešící otázku budoucnosti globálního hospodářství s ohledem na problémy, se kterými se aktuálně potýká: například klimatickou změnou. Ta bude dostupná veřejnosti zdarma.

PŘEČTĚTE SI: Jak se podniká na akademické půdě? „700 let stará zakládací listina v latině způsobila na Steamu zmatek,“ vzpomíná Lukáš Kolek z Charles Games

Jak pro vás aktuálně funguje vazba na Karlovu univerzitu?

Univerzita je většinovým vlastníkem společnosti, na její roli je ovšem dobré se koukat jako na roli investora. Když jsme studio zakládali, získali jsme licenci na hry, které jsme v průběhu studia na škole vytvářeli, a základní kapitál ve výši jednoho milionu korun. Cenná je pro nás ještě možnost obrátit se na univerzitu v případě řešení administrativních problémů. Na oplátku se snažíme dodávat na akademickou půdu získané zkušenosti a přispívat tak ke vzdělání mladých herních vývojářů. Studentům Univerzity Karlovy nabízíme také placené stáže u nás ve studiu.

Charles Games jinak ale funguje jako nezávislé herní studio. Máme vlastní vedení, musíme na sebe dokázat vydělat a sami se udržovat se v ekonomické rovnováze. Od založení studia po dnešek se snažíme náš meziroční obrat zvyšovat o dvojnásobek, což se nám zatím daří. Naše příjmy se skládají ze zisků za zakázky a z výdělků z našich komerčních titulů, které vydělávají nejvíce v zahraničí, zejména v Německu a ve Spojených státech.

Myslíte, že je vzdělávání prostřednictvím her natolik efektivní, aby nahradilo jiné formy vzdělávání, nebo budou i v budoucnosti výuku pouze doplňovat?

Efektivitu vzdělávacích her nelze vyhodnotit jednotně. Každá taková hra může mít totiž různé cíle. Mluvíme samozřejmě o předání informací hráči, vzdělávací hry se ale nemusí omezovat pouze na to. Některé hry mohou mít za cíl simulovat konkrétní zkušenost a tím ji hráči přiblížit, jiné mají za cíl obecně zvyšovat povědomí o konkrétní problematice v široké veřejnosti a otevírat diskuzi na dané téma. Musíme také zohlednit také kontext, do kterého hru vytváříme. Ten je samozřejmě odlišný například ve škole, pod vedením učitele poskytujícího doplňující materiály, a v případě, kdy se jedná o populárně-naučnou hru pro širokou veřejnost.

Myslím, že vzdělání hrou má výhody, které žádný jiný materiál neumí nabídnout: jedná se o atraktivní formát, který může prostřednictvím simulace předat opravdovou zkušenost. Díky tomu může oslovit a vzdělat také osoby mimo vzdělávací systém a kultivovat tak celou společnost.

Jak hodnotíte, z pohledu vývojáře zaměřeného na edukativní hry, české vzdělávání na poli vývoje her?

Český herní trh roste bez ohledu na krize a existuje tak silná poptávka po nových vývojářích. Donedávna nedokázal český školní systém absolventy takových specializací produkovat. Dnes je situace výrazně lepší, je tu celá řada oborů a předmětů věnujících se vývoji her. Problémem je nedostatek kvalifikovaných lektorů. Plat vývojáře je s platem učitele nesrovnatelný. Vývojáři tak na školách přednáší mnohdy hnáni hlavně nadšením. Velmi pozitivní je přístup některých herních studií, které svým zaměstnancům v rámci jejich úvazku umožňují pomoci ve vzdělávání na školách.

Jaká je situace českého pracovního trhu v oblasti vývoji her? Jsou v Česku vhodné podmínky pro podnikání v tomto oboru?

Absolventi se mohou nechat zaměstnat v jednom z několika větších českých studií, které mají otevřené mnoho specializovaných pozic, jež nedokáží obsadit.

Pokud si ovšem bude chtít založit studio vlastní, nebudou to mít v Čechách vůbec jednoduché. Herní studia získávají investice primárně ze zahraničí, kde také často generují své zisky. Zatímco okolní státy již vytvořily fondy a nástroje na podporu začínajících herních týmů, u nás taková podpora neexistuje. Pokud se u nás tento stav rychle nezlepší, myslím, že mnozí založí své podnikání v zahraničí. Obávám se navíc, že než u nás nějaká smysluplná forma podpory vznikne, podmínky v zahraničí se ještě více zlepší a my zkrátka zůstaneme pozadu. Každému, kdo si chce založit vlastní herní studio v Čechách bych doporučil si tento nápad důkladně promyslet. Vývoj her je multidisciplinární záležitost, která obvykle trvá i několik let. Je potřeba umět získat lidské a finanční zdroje.

Studio Charles Games se zabývá vývojem takzvaných seriózních her. (Foto: Lukáš Kolek)

Jaké projekty v Charles Games chystáte do budoucnosti?

V následujících třech letech budeme pracovat na projektu, v rámci kterého budeme uvádět expozice a exponáty evropských muzeí do virtuálního prostoru. Výsledkem má být narativní simulace určená pro širokou veřejnost. Dále se chystáme se na vývoj hry ve spolupráci s Goethe-Institutem o Franzi Kafkovi.

PŘEČTĚTE SI: Kdybychom nebyli amatérsky naivní, možná bychom se do vývoje Mafie vůbec nepustili, ohlíží se za dvaceti lety kultovní herní série šéf studia

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články