Jak se podniká na akademické půdě? „700 let stará zakládací listina v latině způsobila na Steamu zmatek,“ vzpomíná Lukáš Kolek z Charles Games

Jak se podniká na akademické půdě? „700 let stará zakládací listina v latině způsobila na Steamu zmatek,“ vzpomíná Lukáš Kolek z Charles Games

4. kvě 2020 Redakce 4 min

Na konci ledna prezentovala Karlova univerzita založení svého prvního spin-offu. Tím deklarovala, že se prostřednictvím nově založeného eseróčka Charles Games oficiálně pouští do podnikání s výsledky akademické práce v oblasti počítačových her. Že ale třeba zakládací listiny firmy psané v latině a staré 700 let mohou být pro dnešní svět IT obtížně uchopitelné, s tím nikdo nepočítal, říká Lukáš Kolek, designér a vývojář her.

Lukáši, opravdu to tak bylo? Máte zakládací listiny v latině?

My jako Charles Games ne, ale spolumajitelem je právě Univerzita Karlova, a ta už ano. Na straně digitální platformy Steam to způsobilo trochu zmatek.

Dobře, tak radši začněme od začátku. Co je Charles Games?

Charles Games s.r.o. je první spin-off Univerzity Karlovy. Vznikl proto, že ačkoliv se nám podařilo vydat první hru pod hlavičkou UK, další cesty na trh byly značně komplikované. Toho si byla i UK vědoma, a proto v roce 2018 založila Charles University Innovations Prague s.r.o., tedy dceřinou společnost vlastněnou Univerzitou Karlovou. Jejím cílem je vyhledávat nadějné projekty uvnitř univerzity a pomoct jim najít cestu, aby se komerčně uplatnily. My jsme byli první spin-off společností, na jejímž vzniku se Charles University Innovations Prague podílelo.


Lukáš Kolek

Mgr. Lukáš Kolek je projektovým ředitelem a herním vývojářem v Charles Games. Na FF UK dokončuje doktorát z informační vědy se zaměřením na vliv video her na jejich hráče. Paralelně působí i na MFF UK na oboru Vývoj počítačových her a v Amulabu. Na vývoji Attentátu 1942 se podílel od začátku, zejména jako herní designér a skriptér scén. Kromě Attentatu 1942 je spoluautorem karetní hry Opráski sčeskí historije.

Cílem pražských Charles Games je objevovat nové způsoby, jak zpracovávat závažná témata. Studio stojí za hrou Attentat 1942 a v současné době vyvíjí nový historický titul Svoboda 1945 a atmosférickou adventuru The Legend of the Spirit Bird.


Rozumím. Geneze zrodu vašeho herního podnikání je ale výrazně delší.

Celá myšlenka pustit se do vlastního byznysu vznikla po úspěšném přetavení naší herní série o moderních československých dějinách do funkční a prodávatelné hry. V jejím rámci jsme pod univerzitou ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR vydali pro PC a Mac hru Attentat 1942, založenou na příbězích lidí, kteří prožili dobu druhé světové války a atentátu na Reinharda Heydricha.

V Attentatu 1942 prozkoumáváte osudy těchto lidí a postupně zjišťujete, co se stalo s vaším dědečkem, proč byl vyšetřován gestapem a následně odvezen do koncentračního tábora. Ta hra sklidila pozitivní ohlasy kritiků a získala řadu celosvětových prestižních ocenění, mimo jiné například cenu Most Amazing Game 2018 na A Maze Awards v Berlíně, Best Learning Game 2018 na Games for Change v New Yorku nebo tři ceny v České hře roku 2017. Teď připravujeme mobilní port, který vyjde na konci května, a další hru v sérii, Svoboda 1945.

Trailer k připravované hře Svoboda 1945:

Proč je pro vás propojení s CUIP výhodné?

Přestože se Attentat 1942 podařilo pod univerzitou vydat, herní vývoj je poměrně flexibilní a rychlé odvětví a nebylo jednoduché v další komercializaci pokračovat - vydat hru na různých distribučních kanálech, jednat s externími partnery či licencovat obsah. To vše se administrativně velmi náročně praktikuje pod univerzitou, neboť demokratické a administrativní procesy uvnitř univerzity mají svůj význam pro její fungování, ale bohužel nejsou přizpůsobeny komerčnímu fungování. Čím více se můžeme soustředit na dělání her a méně času trávit s administrativně-právními bariérami, tím lépe pro naši produkci. Když nás Charles University Innovations Prague oslovilo, že nám pomůže založit firmu a ošetřit licenční práva na dosavadní firmu, tak jsme neváhali.

Chápu, v podnikání musíte reagovat rychle. Zejména na herním trhu.

Vznik naší vlastní firmy nám významně rozvázal ruce. Jednou rovinou je zmiňovaná administrativní zátěž. Když jsme dříve chtěli prodávat Attentat 1942 na digitální platformě Steam, trvalo nám zhruba dva měsíce na univerzitě vše zařídit, aby to legálně šlo. Zároveň docházelo k řadě nečekaným komplikacím. Abyste byli schopni na digitální platformě Steam prodávat hry, musíte, mimo jiné, doložit zakládací dokumenty své společnosti. V případě Univerzity Karlovy je to již zmíněná skoro 700 let stará Zakládací listina v latině. To samozřejmě způsobilo na straně Steamu trochu zmatení. Nyní nám tento proces zabere řádově méně času.

Chceme v nadcházejících týdnech uvést mobilní verzi a PC/Mac verzi Attentatu 1942 na celou řadu nových distribučních platforem, Google Play, App Store, Itch.io. To bychom si dříve kvůli administrativě dvakrát rozmysleli. Přitom herní trh se mění každý týden. K přežití na něm je schopnost rychle reagovat klíčová.

Zakládací listina Univerzity Karlovy (Foto: Univerzita Karlova)

Když už jsme u toho, můžete shrnout, na čem aktuálně pracujete?

V této chvíli na třech herních projektech. Jedním je mobilní (tedy i tabletová) verze Attentatu 1942. Na podzim chystáme hru Svoboda 1945, v níž budete odhalovat rodinná traumata z konce války - odsunu, nástupu komunismu. Hodně si od Svobody 1945 slibujeme, protože nevíme o jiné hře, která by toto stále aktuální téma zpracovávala podobně rozsáhle a přitom napínavě.

Jaké jsou zvláštnosti podnikání na akademické půdě?

Charles Games ze své pozice spin-offu na akademické půdě nepodniká. Spolupracujeme s ní, fungujeme částečně jako inkubátor studentských talentů, máme kontakty, které se při vývoji naší historické série ohromně hodí. Ale kromě dozorčí rady, která je tvořena zástupci akademické obce, fungujeme samostatně.

Trailer ke hře Attentat 1942:

Pro běžné firmy je důležitá poptávka, ale jak se akademik, reagující spíš nabídku, přeorientovává na byznys?

Ono to není úplně tak, že bychom se s komerčním prostředím v Charles Games nikdy dříve nepotkali. Velká část týmu má za sebou jiné komerční hry či projekty, které vznikaly i mimo rámec CG. V herním prostředí je důležité budovat kolem svých her komunitu a značku, to se snažíme dělat už delší dobu a chceme v tom pokračovat i nadále s nadcházejícími tituly. Charles Games si na sebe musí vydělat, taková byla i dohoda s Univerzitou.

Autor: Karolina Houžvičková Šolcová, Careermarket

Foto: Lukáš Kolek, Charles Games

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články