Festival snů podle poslechu na Spotify. Žebříčku již třetím rokem vládne Portoričan
S aplikací Instafest může vzniknout plakát k festivalu, který se nikdy neuskuteční. Foto: Instafest.app

Festival snů podle poslechu na Spotify. Žebříčku již třetím rokem vládne Portoričan

3. pro 2022 Ivan Horák 2 min

Pokud nabídka vašeho oblíbeného hudebního festivalu letos nesplnila očekávání, nemějte obavy - nová aplikace s názvem Instafest pro vás vytvoří plakát hudebního festivalu na základě vašich zvyklostí při poslechu v oblíbené streamovací platformě. Další varianta je určena pro ty, kteří mají rádi výpis podobný účtence.

Bezplatná webová aplikace, kterou vytvořil vývojář a student University of Southern California Anshay Saboo, se používá, jak informuje TechCrunch, jednoduše: přihlásíte se pomocí účtu na Spotify a vygenerujete si plakát podle umělců, které jste nejvíce poslouchali. Plakát si můžete přizpůsobit na základě časových intervalů – poslechu za poslední čtyři týdny, šest měsíců, nebo za celou dobu „konzumace“ hudby přes aplikaci. Můžete si také vybrat různé styly plakátů, jako je Malibu Sunrise, LA Twilight a Mojave Dusk.

Autor se pro vytvoření aplikace inspiroval překvapivě během sledování TikToku. „Viděl jsem, jak lidé zveřejňují videa z festivalu Coachella, a začal jsem přemýšlet o tom, jaké bych obsadil kapely, kdybych si je mohl sám vybrat. Tento myšlenkový proces mě vedl k přemýšlení o vytvoření grafiky hudebního festivalu pomocí integrace Spotify, a na tom jsem stavěl,“ řekl Saboo.

Web Cosmopolitanu uvádí, že pro vytvoření plakátu dokonce není nutné stahovat celou aplikaci a je možné vygenerovat „poster“ i na webu Instafest, kde je kromě přihlášení přes Spotify i přístup pomocí účtu Last.fm. Ve výsledném grafickém zpracování se pak objeví tři hlavní kapely jako takzvaní headlineři. „Dostanete také základní skóre, což je hodnocení od 0 do 100 podle toho, jak specializovaný je váš hudební vkus,“ vysvětluje Cosmopolitan.

Lifestyle Asia připomíná ještě jedno řešení podobné Instafestu nazvané Receiptify– tato aplikace pro změnu vystaví výpis podobný účtence, na kterém se ukáží poslouchané skladby ve Spotify, Last.fm či v Apple Music.

Ať už se bude jednat o výrobu plakátů či účtenek, už teď víme, jaká se na nich budou nejčastěji objevovat jména. Letos byla na Spotify nejvíce streamovaná hudba od Bad Bunny a Taylor Swift. Portorický Bad Bunny je včele žebříčku dokonce třetí rok v řadě, dalšími v pořadí jsou Drake, The Weeknd a BTS.

Spotify uvádí, že hudba vítězného Bad Bunnyho byla od roku 2015 streamována v počtu 35 miliard  a vyslechlo si ji 344 milionů posluchačů. Za tu dobu tak vydavatel Portoričanovy hudby vydělal přibližně 213,5 milionů dolarů z licenčních poplatků, to je v přepočtu zhruba pět miliard korun. Některé zdroje ale uvádějí, že za jedno přehrání skladby streamovací služba platí umělcům nebo vydavatelům jen 3 tisíciny dolaru. V tom případě by byl výdělek za přehrávání Bunnyho hudby ještě nižší.

PŘEČTĚTE SI: Chorvatský startup Revuto spouští limitovanou edici Revulution NFT. Držitelům umožní doživotní předplatné služeb Spotify a Netflix

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články