Dodávají mapy Siemensu, NASA či švýcarským drahám. „Chceme být jedničkou v Evropě,” říká Jiří Komárek z MapTileru

Dodávají mapy Siemensu, NASA či švýcarským drahám. „Chceme být jedničkou v Evropě,” říká Jiří Komárek z MapTileru

29. kvě 2020 Václav Lang 6 min

Zárodky MapTileru sahají až do roku 2008, ovšem rušno kolem nich je zejména v posledních dvou letech. Společnost dodává mapy a software pro tvorbu map, a to i takovým gigantům, jako je IBM, Siemes či NASA. Jezdí se podle nich také na švýcarské železnici - ostatně šéf firmy Petr Přidal v alpské zemi žije, zbytek týmu se nachází v Brně. O tom, jak se stát evropským mapovým providerem číslo jedna jsme si povídali s Jiřím Komárkem (na fotce třetí zprava), který má na starost komunikaci společnosti.

Můžete jednoduše našim čtenářům popsat, co umí MapTiler a k čemu je dobrý?

MapTiler nabízí mapy pro weby a mobilní aplikace. Zaměřuje se převážně na B2B sektor, vaši čtenáři je mohou vidět například na některém z velkých webů, jako je v Česku například Reality iDnes, v zahraničí pak třeba fungují ve vlacích Švýcarských spolkových drah (SBB), na největším německém webu pro předpověď počasí nebo webu PlaneFinder, který sleduje pohyb letadel. Jinak mezi klienty máme také vyloženě známá jména, jako jsou Siemens, NASA nebo IBM. Zkráceně tedy děláme mapy a vše kolem map.

Terénní mapa v podání MapTileru

O jaké mapy se jedná?

Máme klasické mapy se silnicemi a ulicemi a satelitní mapy. Poskytujeme k nim i 3D terén a také software, abyste si mapy vytvořili a následně je rozběhli u sebe na serveru. Samozřejmě nabízíme i cloudové řešení, kdy mapy běží z našich serverů, máme nějakých 150 cachovacích serverů po celém světě, takže poběží stejně rychle v ČR jako třeba v Singapuru.

Někde jsem četl, že vás využívá 200 milionů lidí po celém světě. Pořád to platí?

Myslíme si, že už je to vyšší číslo. Ono se to má tak, že tohle jsou spíš odhady. Co víme určitě, nebo co jsme určitě věděli před několika měsíci, že to bylo 50 milionů uživatelů za měsíc přímo z naší infrastruktury. Teď už je to číslo opět vyšší, měsíčně jde o nějakých 70 milionů lidí. Když začala pandemie koronaviru, nabídli jsme několika novinám, že si od nás mohou vzít podkladové mapy na několik měsíců zdarma, a oni na nich ukazovaly třeba počty nakažených, nebo jak se situace vyvíjí v čase. Nejvíc se to ujalo v Berliner Morgenpost, kde se na ně dívalo denně nějakých 30 milionů uživatelů. A pak jsou další uživatelé, například v rámci zmíněných švýcarských drah nebo Siemensu, kde víme, jak velké firmy to jsou a kde naše mapy používají, takže dovedeme odhadnout, že je to už přes 250 milionů uživatelů.

V souvislosti s vámi se často říká, že děláte alternativu ke Google Maps. V čem jsou služby jiné?

Předně na našich mapách nejsou reklamy. Kdybyste si třeba otevřel kavárnu a chtěl si dát na mapu bod, že tady je moje kavárna, tak pokud použijete Google mapy, můžete to bez problému udělat, ale všude okolo budou ty Starbucksy a další, zatímco u nás si mapy můžete uzpůsobit do té míry, že si určíte, co na nich má být, co tam nemá být, plus si je jednoduše pomocí pár kliků naladíte do firemních barev či jak se vám to zrovna hodí. Čili personalizované uzpůsobení, které je mocné, ale jednoduché - to je velká výhoda.

Další je, že nesbíráme data o konečných uživatelích. Náš byznys model je založen na tom, že prodáváme mapy a platí nám ti, kdo si je dají k sobě na web nebo do aplikace. Nejsme taková ta mašinka na sbírání osobních dat. A poslední výhodou je cena, jelikož pro osobní použití jsou sice Google Maps zdarma, ale když si je chcete dát na svůj web nebo do mobilní aplikace, tak musíte získat API klíč, a za to se už platí. Pro osobní nekomerční použití jsou naše mapy zdarma, jinak naše ceny začínají na dvaceti dolarech za měsíc, což si může dovolit i malá firma.

Začátky MapTileru sahají až do roku 2008, jste tedy na trhu více než 10 let a podle ohlasů se vám daří. Co je teď vaším cílem, když vše relativně funguje?

Pokud mohu, shrnul bych napřed stručně naši historii. Právě že od roku 2008 do roku 2018 jsme víceméně fungovali jako taková konzultantská firma, kdy jsme pracovali na projektech, které nám přišly zvenčí. V té době se pomalu vyvíjel jeden z našich produktů a v roce 2018 jsme spustili MapTiler Cloud, což jsou ty mapy, které si můžete dát do svých aplikací. Od té doby pracujeme na tom, že dodáváme jakési krabicové řešení, zakázky už v podstatě neděláme.

A kam se teď dál pohybujeme? Během pár měsíců bychom chtěli vydat podobné „krabicové řešení” pro rozběhnutí map na vlastním serveru. Bude to fungovat vyloženě tak, že kdokoliv se prokliká instalací a poté mu poběží mapy z jeho počítače nebo serveru. Jde o klasický instalátor, jaký používají i jiné programy, takže stačí pouze klikat na tlačítko „Další” a zvládne to každý, kdo je schopen nainstalovat jiné programy.

To je spíš malý krok, a ten velký krok, kam bychom se chtěli dostat, je stát se největším evropským mapovým providerem. Jako je celosvětovou jedničkou Google Maps, tak my bychom chtěli být jedničkou v Evropě.

To se stane kdy? Respektive jak daleko k tomu nyní máte?

Je to tak, že moc firem už před námi minimálně v Evropě není a celosvětově by se to také dalo napočítat na prstech - jedné ruky ne, dvou asi ano.

Satelitní pohled na Prahu v podání MapTileru

V čem vlastně tkví váš úspěch? Je to tím, že je váš produkt unikátní, nebo je to třeba i zásluha toho, že váš šéf Petr Přidal sídlí ve Švýcarsku, takže má například lepší přístup ke světovým kontaktům?

My fungujeme převážně přes internet, osobních jednání je minimum, takže jde spíš o inovace než o kontakty. O ty (inovace) se také snažíme v první řadě. Povedlo se nám to ve zmíněném roce 2018, kdy jsme představili finální produkt. Chytlo se to v komunitě počítačových nebo mapových nadšenců a na tom jsme vybudovali základnu a díky tomu se nám povedl i start.

Struktura vaší firmy na mě na první a vlastně i druhý pohled působí trochu chaoticky. Můžete mi ji objasnit?

To asi nejste úplně sám. Oficiálně je MapTiler produktem dvou firem, OctoGEO a Klokan Technologies, které jsou vlastněné Petrem Přidalem zvaným Klokan - to je jeho skautská přezdívka. A jestli vám to připadá dost zmatené, tak nedávno byl založen MapTiler a.g., takže bude ještě třetí firma, a pod tu by to snad mělo všechno přijít a skončí tyhle nejasnosti.

Jak si firma stojí finančně? Jaký byl váš obrat za loňský rok?

Tyhle informace ven nepouštíme. Ono je to tak, že za českou pobočku se dají tato data dohledat, ale ta švýcarská je zveřejňovat nemusí, takže to raději nekomunikujeme.

Zisky tedy generujete ze subscriptions?

Jsou to měsíční subscriptions, kdy zaplatíte za to, že budete mít u sebe na webu nebo v aplikaci naše mapy, případně za to, jak moc ty mapy používáte. Plus k tomu máme ještě nějaký software, u kterého to funguje podobně, ovšem tam je to roční subscription, ale model je víceméně podobný.

Kdo platí nejvíc? NASA?

Máme tam nějaké větší klienty, ale snažíme se to víc diverzifikovat, respektive mít raději víc těch malých než několik velkých, na kterých by to celé viselo. Takže tam celkem máme vyšší jednotky tisíc platících zákazníků.

San Francisco na mapě MapTileru

Dá se zobecnit, kdo je vaším typickým klientem?

Míříme na firmy, které potřebují mapy do svých webů nebo mobilních aplikací a zároveň máme několik odvětví, na které se zaměřujeme. Jsou to například dopravní firmy, SBB, Deutsche Bahn, také jsme jednali s Českými drahami, tam to nějak nevyšlo. Pak jsou to různé weby, jež nabízejí ubytování, weby s předpovědí počasí a podobně. My jim dodáme nástroje a oni si mapu udělají podle sebe. Je to pár kliknutí myší, to už pak zvládne každý.

Jak na vás dolehla krize a jak jste se s ní vypořádali?

Pro nás je to příležitost nabrat nové kolegy, protože rosteme finančně a potřebujeme pomoct v tom, co děláme. Pokud jde o klienty, tak nepozorujeme úbytek, naopak očekáváme přírůstek, protože jsme levnější než konkurence.

Foto: MapTiler

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články