Český startup pomůže NASA zabezpečit první pilotovaný let na Měsíc od roku 1972

Český startup pomůže NASA zabezpečit první pilotovaný let na Měsíc od roku 1972

18. kvě 2021 Václav Lang 4 min

Česká společnost Advacam, jež se specializuje na výrobu zobrazovacích čipů, se zúčastní výzkumné mise pro americkou NASA. Výsledky mise použije NASA pro zvýšení bezpečnosti astronautů v rámci programu Artemis, prvního pilotovaného letu na Měsíc od roku 1972. Advacam se tak zároveň stane první českou společností, která pošle své zařízení na Měsíc. Závěry mise poslouží nejen Artemis, ale také obecně ke zvýšení bezpečnosti budoucích letů do vesmíru.

Plánovaná mise má mimo jiné pomoci nalézt odpověď na jednu z nejdůležitějších otázek cestování ve vesmíru – jak ochránit posádku a zařízení před negativními účinky kosmického záření. Americká NASA použije výsledky výzkumu pro program Artemis, misi plánovanou na rok 2024, kdy poprvé v historii poletí na Měsíc žena a zároveň půjde o první pilotovaný let NASA na Měsíc od roku 1972.

Výzkum radiace bude pro NASA zajišťovat americká Státní univerzita v Louisianě (LSU), která si ke spolupráci pozvala právě Advacam, výrobce unikátních zobrazovacích detektorů, které v současnosti už používají například astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jejich detektory dopraví na Měsíc bezpilotní let společnosti Intuitive Machines. Měsíční přistávací modul IM Nova-C bude vypuštěn z rakety SpaceX Falcon 9 v prvním čtvrtletí 2022. Na povrchu Měsíce stráví dva týdny, než podlehne lunární noci.

Přistávací modul IM Nova-C bude vypuštěn z rakety SpaceX Falcon 9 v prvním čtvrtletí příštího roku.

Detektory budou vystavené extrémním podmínkám

„Máme modely a prognózy zdravotních rizik pro člověka na Měsíci, ale dosud nemáme skutečná měření, z čeho se skládá záření na měsíčním povrchu,“ říká odborný asistent Jeffery Chancellor z LSU. „Nyní, když získáme skutečná data, je můžeme použít k ověření našich modelů, k lepším predikcím a ke zvýšení bezpečnosti budoucího cestování vesmírem,“ dodává.

Data budou sbírat vysoce sofistikované miniaturizované detektory Advacamu MiniPIX TPX3, které mohou měřit a rozlišovat typ, energii a směr každé zachycené částice. „Náš vývojový tým minimalizoval velikost, váhu a spotřebu energie detektoru tak, aby jej přizpůsobil použití ve vesmíru,“ popsal Jan Sohar, výkonný ředitel společnosti, která sídlí v pražských Holešovicích.

Unikátní detektor Advacamu MiniPIX TPX3 má před sebou velkou a náročnou výzvu.

Detektory prošly mimořádně přísným certifikačním procesem NASA pro použití v extrémních podmínkách vesmíru a nyní budou vystaveny nové výzvě – nepoletí uvnitř plavidla, jako je tomu například na ISS, ale budou umístěny na externím rameni modulu. „Detektor bude vystaven obrovským teplotním cyklům s rychlými přechody ze stínu na přímé sluneční světlo. Bude muset vydržet rozdíly teplot více než sto stupňů a zároveň si udržet svoji citlivost,“ uvedl Jan Jakůbek, vědecký ředitel společnosti.

Modul několikrát obletí Zemi, a pak zamíří k Měsíci, po celou dobu letu bude sbírat data. „Pošleme na Zemi všechna data, která ve vesmíru naměříme. Tato mise je unikátní v tom, že Advacam dostane zcela neomezené přenosové pásmo. To není vůbec běžné, díky tomu můžeme měřit nepřetržitě,“ doplnil Jakůbek.


Zakladatelé Advacamu Jan Sohar (vpravo) a Jan Jakůbek.

Společnost Advacam vznikla v roce 2013, kdy navázala na letitý vědecký výzkum zobrazovacích čipů ve švýcarském CERNu. Jejich čipy, které byly původně určené pro experimenty v jaderné fyzice, znamenají radikální zlom v možnostech zobrazovacích technologií. Nabízejí mnohem větší citlivost, poskytují významně více informací a i rozdíl v kvalitě je zlomový. Část vědců a vývojářů z mezinárodního týmu výzkumníků se rekrutovala z Ústavu technické a experimentální fyziky (ÚTEF) na ČVUT ze skupiny vedené zmíněným doktorem Janem Jakůbkem. Před několika lety dosáhla kvalita vyvíjené technologie potřebné úrovně, a proto se Jakůbek společně s podnikatelem Janem Soharem rozhodli založit Advacam jako spin-off ČVUT. Patentované detektory, vybavené čipy z CERNu, prodávají do více než 20 států.

Jejich detektory nacházejí nejčastěji využití v průmyslové rentgenové radiografii, a to například ve spin-off projektech Radalytica a Insightart. Obě firmy používají detektory v kombinaci s robotickým systémem. Zatímco Radalytica vyvíjí systém pro inspekci kompozitních materiálů a preklinické testování malých zvířat, Insightart se úzce zaměřuje na analýzu výtvarného umění.

PŘEČTĚTE SI: Češi našli nahotinku v údajném van Goghově obraze. „Jsme jako rentgenologové,” říká šéf firmy, jejíž detektory používá i NASA

Foto: Advacam

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články