Paradox kapitalismu: venture kapitálové fondy chtějí vydělat na odborářském hnutí
Ilustrační foto: Pixabay

Paradox kapitalismu: venture kapitálové fondy chtějí vydělat na odborářském hnutí

15. srp 2022 Tomáš Blažek 2 min

Americký startup Unit of Work, který poskytuje poradenské služby existujícím odborovým organizacím a pomáhá zakládat nové, získal pre-seed investici 1,4 milionu dolarů.

Vedoucím investorem je Bloomberg Beta, investiční vehikl mediálního magnáta a miliardáře Michaela Bloomberga; dalším investorem je skupina Draper Associates. Oba investoři se nechali slyšet, že cílem investice je zisk. Ostatně, americké odbory inkasují ročně přes deset miliard dolarů na členských příspěvcích .

„Investujeme výhradně tam, kde se domníváme, že se to vyplatí,“ uvedl podle LA Times Roy Bahat, šéf Bloomberg Beta. „Kdekoli jsou nenaplněné požadavky nějaké velké skupiny lidí, tam je byznysová příležitost.“

Tim Draper, šéf spoluinvestora, má vedle zisku ještě další motiv: přispět k decentralizaci odporů a jejich fragmentizaci. Jeho vztah k odborům ilustruje, že loni inicioval referendum za zákaz odborů ve veřejném sektoru státu Kalifornie. Napsal článek, v němž tvrdil, že „odborářští bossové přivedli kalifornské školy ze špičky na dno, a zařídili, že máme méně práce a víc bezdomovců, a lidé utíkají pracovat do jiných států“.

Startup Unit of Work však jednoznačně popřel, že by jakýkoli typ odborů preferoval a že odbory ve veřejném sektoru jsou pro něj klient jako každý jiný.

Neziskovku raději ne

Unit of Work založil Jamie White, absolvent MIT, poté, co odešel z pozice prezidenta svého předchozího startupu zaměřeného na zdravotnické přístroje. Původně počítal, že nejlépe odborovému hnutí pomůže, když – klasicky – založí neziskovou organizaci. Pak si uvědomil, že na vývoj potřebných nástrojů bude potřebovat víc zdrojů, než dokáže sehnat od sponzorů. Založil proto Unit of Work a vymyslel pro něj obchodní model.

Ten spočívá v hledání skupin zaměstnanců, kteří by chtěli ve firmě založit odborovou organizaci a zdarma jim poskytne podporu: jde především o komunikační a procesní platformu, která šetří čas organizátorů. Pokud se odbory skutečně podaří založit, podpora zdarma končí a odboroví předáci dostanou běžnou komerční nabídku.

…ale co exit?

Roy Bahat tvrdí, že Unit of Work má podobný byznys model a strukturu příjmů jako firmy typu Salesforce, takže o profitabilitu tohoto startupu se nebojí. Jako problém však vidí likviditu investice – konkrétně, neumí si představit žádný tradiční exit. Sice by se nabízelo, že Unit of Work koupí některá z velkých odborových centrál (ostatně, tento startup vlastně vznikl, aby suploval jejich práci) – ale ty z ideologických důvodů nebudou ochotné nechat vydělat venture kapitálové fondy, ono ztělesnění kapitalistického zla.

Jamie White však má plán na originální exit: prodej komunitě. Investory sice momentálně potřebuje, ale dlouhodobě pro ně podle jeho názoru v dobročinném působení Unit of Work není místo. Co nejdřív – jakmile startup začne generovat významnější tržby – proto chce podíly investorů vykoupit a převést na zákazníky, tedy na odbory.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články