Česko patří v rámci EU mezi země s nejnižším podílem lidí pracujících z domova
Foto: Unsplash

Česko patří v rámci EU mezi země s nejnižším podílem lidí pracujících z domova

18. srp 2022 Anna Jurečková 2 min

Jak jsou na tom Češi a home office? Dva různé průzkumy naznačují, že se trend práce z domova s pandemií sice zvedl, ale pořád se jedná o relativně nízká čísla.

Téměř třetina Čechů má možnost práce z domova. Využívá ji ale jen 18 procent zaměstnanců, vyplývá z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank. Data dále ukazují, že jde nejčastěji o lidi ve věku 25-34 let s vysokoškolským vzděláním a vyššími příjmy.

Samostatným tématem je potom místo a vybavení k práci doma. Z těch, kteří pracují z domova, má samostatnou pracovnu 43 procent. Dále je patrné, že s rozšířením home officu vyvstala potřeba přizpůsobit místnost k práci. Nejčastěji si dotazovaní pořizovali stůl (50 procent), židli (61 procent) nebo tiskárnu (28  procent).

Průzkum proběhl v červnu 2022 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 1007 respondentů ve věku 18-65 let.

Jak vypadal minulý rok?

Podobný průzkum týkající se minulého roku, který byl do značné míry ovlivněn protipandemickými opatřeními, přinesl Eurostat. Podle toho pracovalo v roce 2021 z domova 14,5 procenta zaměstnaných Čechů, z toho zhruba polovina občas a druhá polovina pravidelně. Pro srovnání – v roce 2019 jich pravidelně nebo částečně pracovalo z domu deset procent. V rámci Evropské unie se tak Česko řadí mezi země s nejnižším podílem pracujících z domova. Nejvyšší příčku drží Holandsko, nejnižší Bulharsko.

Podle analýzy investiční společnosti WOOD & Company je hlavním důvodem skutečnost, že ne všechna odvětví práci z domova umožňují. Po uvolnění pandemického režimu se podle ní navíc zaměstnanci do kanceláří vrací.

„Kanceláře v administrativních budovách se stále více zaplňují. Stavy před pandemií však v nejbližším období neočekáváme, protože většina společností v současnosti preferuje hybridní model práce. Zdá se, že právě ten bude tzv. novým normálem. Od nájemců v budovách víme, že své zaměstnance chtějí a potřebují mít přímo na pracoviště alespoň několik dní v týdnu,“ vysvětluje Jiří Hrbáček, místopředseda představenstva realitního fondu WOOD & Company.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články