Chci tu stanové Silicon Valley. Mladý developer vyměnil podnájem v Praze za jurtu a rozjíždí herní studio v přírodě

Chci tu stanové Silicon Valley. Mladý developer vyměnil podnájem v Praze za jurtu a rozjíždí herní studio v přírodě

5. čvc 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Kvůli svému snu obětoval pohodlí pražského života a odstěhoval se do stanu na druhý konec republiky. Aleš Herink zakládá herní studio Detail Software, které má být plně soběstačné.

Aleš Herink je 3D grafik a vývojář her. Mimo jiné se věnuje také živému vysílání na platformě Twitch, kde sdílí a komentuje postup na svých projektech. Právě tam vznikla idea, která mu změnila život. „Byl to vlastně jeden z mých diváku, který mi vnuknul nápad žít a pracovat ve stanu,” doplňuje Herink. „Streamování mi vytváří báječnou komunitu, která mi dává relevantní zpětnou vazbu a pomáhá mi tak tvořit opravdu kvalitní produkt,” pochvaluje si.

Jeho studio Detail Software momentálně pracuje na vývoji her Divided Zero a Heat. Divided Zero je hra určená na počítače, jedná se o sci-fi survival (hru o přežití) odehrávající se v postapokalyptickém mimozemském světě. První demo by mělo spatřit světlo světa koncem tohoto roku. Heat je hra určená pro mobilní telefony, jde o PvE a PvP survival z výšky, ve kterém vyhrává ten, kdo postaví nejlepší modulární turret (střílnu). „Musím si ten survival zažít na vlastní kůži, budu tak zprostředkovávat zkušenost, kterou sám mám,” směje se zakladatel.

Stanové Silicon Valley

Dvaadvacetiletého podnikatele pocházejícího z Prahy přiměly k životu ve stanu především stoupající ceny nájmů. „Život a podnikání ve stanu je v konečném výsledku nejméně nákladné a nejméně komplikované řešení, které je svým způsobem také velmi atraktivní. Mou vizí je vytvořit jurtovou vesnici, kde budou moci žít další kreativci, takové stanové Silicon Valley. Nabízí se také možnost pronájmu stanů pro krátkodobé zážitkové pobyty,” popisuje své záměry zakladatel Detail Software.

Studio se nachází na pozemku na hranicích Česka a Slovenska. Jedná se o velkoprostorový stan na platformě z OSB desek. Srdcem studia je výkonný počítač, který je napájený energií vytvořenou fotovoltaickým ostrovním systémem. Čtyři solární panely dokáží v letních měsících vyrobit přes 4390 Wh denně. Energie se ukládá do dvou 24V gelových baterií.

„Se sestavením solárního systému mi pomáhali sledující mého streamu. Neměl jsem ponětí, co dělám, ale společně jsme to zvládli,” popisuje majitel studia. Vodu aktuálně Herink nakupuje v obchodě, nebo čerpá z lokálních pitných pramenů. „Zkoušel jsem pít z tamějšího potoka a nebylo mi po tom dobře. Kdybych to ovšem nezkusil, nevěděl bych, jestli vodu nezískávám komplikovaněji, než je nutné,” sděluje redakci SJ News zakladatel Detail Software. V budoucnu by měl filtrovat dešťovou vodu.

Aktuálně Herink dokončuje poslední zakázky a začíná se plně věnovat vývoji her a vybavování studia. Soustředit se bude na výrobu zahrady, zřízení suché toalety a solární sprchy. „Teď na toaletu chodím s lopatou. Umývám se u pramene a ve sprchách ve zdejším aquaparku,” směje se.

Před zimou plánuje rozšířit solární farmu a stan izolovat. „Ačkoliv je tento způsob života fyzicky náročný, vyhovuje mi, cítím se svobodný. Rád jsem co nejvíce soběstačný. Nemám čas přemýšlet nad zbytečnými věcmi a usínám s čistou hlavou. Vyhledávám extrémní situace, život máme jenom jeden a já z něj chci vytěžit maximum komentuje.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Na projekt si zakladatel půjčil půl milionu korun. Peníze mu zaplatily počáteční investice a měly by mu také pokrýt náklady na provoz po následující rok. Za tu dobu by se podle něj mělo stát studio výdělečným.

Vím o sobě, že jsem chaotický člověk a stavím na tom. Lidé se připravují na mnoho scénářů, všechny ale nikdy pokrýt nedokážou. Takovou přípravou ztratí mnoho času, nakonec vyhoří na tom, na co se nenachystali a vzdávají se po prvním neúspěchu. Já jsem se naučil řešit věci za běhu a vytrvat,” říká Aleš Herink.

Pokud jeho projekt bude opravdu úspěšný, bude zvažovat stěhování studia na jiný pozemek. „Na prostor, který mám k dispozici teď, se víc stanů nevejde. Pozemek se nachází v chráněné krajinné oblasti, jsem tak tedy stavebně limitovaný,” vysvětluje.

Pokud by projekt v příštím roce nevyžadoval více prostoru, bude se Herink soustředit na vylepšení pozemku současného. Plánuje ho vybavit kamerami pro svá živá vysílání. Zahrada by měla disponovat samozavlažovacím systémem. Chce také vytvořit program, kterým bude ovládat celé studio. „Když to nebude fungovat, vezmu pár zakázek, vydělám nějaké peníze, sbalím stan, pozemek prodám a přestěhuju se do podnájmu. Nemám co ztratit,” uzavírá s úsměvem Aleš Herink.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Technologie, Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články