Český startup Athletix testuje americké mládežnické hokejové reprezentanty. A chce vnést přesná data i do dalších zemí a dalších sportů
Robert Novotný při testování. Foto: archiv Roberta Novotného

Český startup Athletix testuje americké mládežnické hokejové reprezentanty. A chce vnést přesná data i do dalších zemí a dalších sportů

7. srp 2022 Tomáš Blažek 4 min

Už jako trenér hokejové mládeže v Pardubicích vypozoroval, že v Česku neexistuje komplexní, objektivní a srozumitelné testování sportovní připravenosti hokejistů. Na svých cestách po Spojených státech navíc Robert Novotný zjistil, že ani tam není situace o mnoho lepší. Rozhodl se to změnit: s Janem Raymanem a dalšími dvěma společníky založil firmu Athletix, která se v červenci stala oficiálním partnerem hokejové federace USA Hockey.

Oficiální spolupráce s USA Hockey je pro Roberta Novotného potvrzením, že se vydal správným směrem. Kromě testování amerických mládežnických reprezentantů se zaměřuje také na kluby. Už teď je překvapen, jak dobře se projektu daří v Německu a rychle se prosazuje také v Kanadě, kde je hokej sportem číslo jedna. Plány Roberta Novotného jsou však mnohem větší: prosadit se i v dalších sportech.

Na ledě i na suchu

Co se skrývá za pojmem komplexní testování výkonnosti? „Hráče testujeme jak na ledě, tak mimo něj. Na ledě se testují primárně bruslařské kvality – měříme, jak dlouho hráčům trvá splnění úloh, zaměřených na konkrétní dílčí dovednosti. Testování mimo led je komplexnější: hodnotíme rychlost, sílu, výbušnost, kognitivní schopnosti a tělesnou stavbu,“ vysvětluje Novotný.

Z výčtu vyplývá, že k takovému testování musí mít tým k dispozici odpovídající vybavení, kterému Robert Novotný říká mobilní jednotka. Ta obsahuje například automatický systém laserových bran na měření času a rychlosti, odrazovou desku na měření výbušnosti, zařízení analyzující autonomní nervový systém a mnoho dalšího.

Čas cvičení měří fotobuňky. Foto: Athletix

Jako největší výzvu vidí Robert Novotný zajištění dostupnosti testování. Athletix má momentálně dvě mobilní testovací jednotky, pět zaměstnanců na plný úvazek a dalších zhruba 30 spolupracovníků a partnerů. To by mohlo pokrýt tak Českou republiku. „Ale zatímco v Česku se zvládnete dostat za 5 hodin přes celou republiku, ve Státech za tu dobu nezvládnete přejet Nebrasku. Proto potřebujeme navýšit kapacity,“ říká Novotný.

To je hlavní důvod, proč Athletix pracuje na získání financování. To má umožnit rozšířit síť spolupracovníků, nakoupit vybavení potřebné k testování a investovat do vývoje softwaru.

Jeho další vývoj je pro Athletix prioritou. Jde přitom jak o rozhraní pro testery, tak o aplikaci, v které testovaní hráči a jejich trenéři nebo rodiče vidí výsledky a dosažené pokroky. Přívětivost, srozumitelnost a užitečnost výstupů z testování jsou podle Novotného důležité: „Výsledky testování musí být srozumitelné a hokejisty motivovat k dalšímu zlepšení. Nyní to děláme tak, že naměřené hodnoty převádíme na škálu od 0 do 100, přičemž hodnota 100 odpovídá zanalyzovanému maximu v podání špičkového hokejisty. Každá složka výkonu je hodnocena separátně. Takže rychlost na ledě může být například 80, výbušnost 75 a kognitivní schopnosti 60.“

Co neměříš, to nemůžeš řídit

Konkurenci pro Athletix bychom hledali jen těžko. Na profesionální úrovni systematické testování sice funguje, ale pouze na úrovni jednotlivých klubů. Jenže klíčové je hokejisty testovat ve fázi rozvoje. A pro mladé hokejisty nic podobného v takovém měřítku doposud neexistovalo. „Na jednu stranu jsem byl smutný ze způsobu, jakým probíhalo výkonnostní testování a jaká byla jeho dostupnost. Na druhou stranu máme právě díky tomu otevřeno plno příležitostí,“ říká Robert Novotný.

Výhody testování jsou zřejmé: i v rozvoji mladých hokejistů platí, že ho není možné efektivně řídit bez zpětné vazby v podobě informací o dosaženém pokroku. „Je potřeba šířit osvětu a vysvětlovat klubům a svazům, že systematické testování sportovní připravenosti je v rozvoji mladých hokejistů nezastupitelné,“ má jasno Robert Novotný a dodává, že ve Spojených státech se i díky spolupráci s USA Hockey testování šíří skvěle – a systematicky pracuje na hledání možností i v Evropě.

Data is the new oil

Známé přísloví platí nejen v byznysu, ale také ve sportu. Athletix buduje obrovskou databázi, díky níž je možné výsledky hokejistů porovnávat – například s průměrným hráčem svojí věkové kategorie, nebo klidně s profesionálním hráčem NHL.

V rámci snahy získat maximum dat Athletix přizpůsobuje jak byznys model, tak ceny podmínkám v té které části světa. Co se cen týče, například ve Spojených státech začínají na 100 dolarech za hráče. V tom je jak samotné testování, tak kompletní analýza dat i plný přístup do aplikace Athletix Data Zone, kde se výsledky vizualizují.

A jak vidí Robert Novotný budoucnost využití dat ve sportu? „Kdybych si nemyslel, že je v datech budoucnost, tak do toho projektu vůbec nejdu. Na druhou stranu, nemyslím si, že se ze sportu úplně vytratí lidský faktor a subjektivní úsudek. Vždycky půjde o kombinaci subjektivních poznatků a objektivních dat a informací. Jsou to dílky skládačky, které se musí pospojovat a pracovat společně,“ je přesvědčen Robert Novotný.

Budoucnost startupu Athletix vidí Robert Novotný také v expanzi do jiných sportů. Obrovský potenciál vidí v americkém fotbalu, baseballu a basketbalu, v Evropě samozřejmě ve fotbalu. A dokáže si představit, že tam Athletix bude úzce spolupracovat s velkými profesionálními sportovními kluby typu Real Madrid. „Třeba díky našemu projektu dokáží najít příštího Cristiana Ronalda,“ usmívá se Robert Novotný.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články